BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  19.07.2013 09:00:26

TELEFÓNICA O2 již zrealizovala polovinu odkupu, Capital Group prodala přes 3 mil. akcií

V úterý 5. března společnost TELEFÓNICA O2 fyzicky spustila další kolo odkupu 2 % vlastních akcií. Od té doby prostřednictvím obchodníka byla na trhu zatím účastna každý obchodní den. Ve čtvrtek uskutečnila, co se týká počtu nakoupených akcií, vůbec druhý největší nákup, když získala celkem 75 565 vlastních akcií. Ke včerejšku 18.7. tak již získala celkem přes 3,293 mil. vlastních akcií, resp. tedy 51,13 % z 6,44 mil. akcií, které má dle rozhodnutí představenstva společnosti letos nakoupit.

Objem vynaložených prostředků dosáhl zhruba 961 mil. , resp. průměrná kupní cena činí necelých 292 . Oproti loňskému odkupu, kdy průměrná cena dosáhla 385 , jsou tak letošní nákupy pro společnost zatím o více jak 24 % levnější.

Ve vztahu k likviditě na titulu na BCPP je aktivita odkupu vlastně také nižší, což můžeme sledovat zejména od začátku prázdnin, kdy až do včerejška ani jeden den objem obchodů s titulem nepřekonal 100 mil. hranici. Aktivita společnosti na trhu ve vztahu k celkovým objemům na BCPP v průměru dosud letos tvořila jen něco přes 12 %. Denní objem odkupů akcií TELEFÓNICA O2 zatím vychází na 10,3 mil. .

Připomeňme, že v současnosti je v právním procesu snížení základního jmění 2 % akcií, které společnost odkoupila v loňském roce a za které vynaložila 2,48 mld. . Počet vydaných akcií by se tedy měl snížit na zhruba 315,65 mil. Pozitivně by se tak vlastně transakce měla projevit na letošním zisku na akcii, přestože fakticky dojde s největší pravděpodobností k jeho dalšímu meziročnímu poklesu.  

TELEFÓNICA O2 bude po UNIPETROLU v příštím týdnu vlastně druhou společností, která na domácím trhu zveřejní hospodářské výsledky za 2Q, resp. 1.pololetí. S reportem by měla přijít ve středu ráno. Dle přehledu Bloomberg trh v současnosti očekává za 2Q zisk 1,42 mld. při příjmech 11,97 mld. . Právě zveřejněné výsledky budou tentokrát výrazně sledovány, když se bude čekat na již částečný dopad nových tarifů, které společnost v dubnu představila, resp. především komentář do budoucna.

Akcie TELEFÓNICA O2 se i v souvislosti s vývojem ohledně připravované aukce LTE drží nedaleko svých téměř 10letých minim. V minulém týdnu se obchodovaly dokonce jen za 251,20 , přestože se obchodují s nárokem na „dividendu“ 30 /akcii. Na trhu se delší dobu spekuluje o prodejích především některých US investorů. Transakce nyní vlastně byly potvrzeny. Nejen na akciích O2 byla v přehledech agentury Bloomberg reportována změna u skupiny Capital Group. Ta za uplynulý 2Q ve svých 2 fondech svůj celkový podíl v O2 snížila o 3,294 mil. akcií, resp. na 4,382 mil., tj. na 1,36 %. V jednom z fondů se dostal podíl již na nulu. Objem prodaných akcií se tak zajímavě téměř shoduje s aktuálně dosud odkoupeným počtem akcií samotnou společností TELEFÓNICA O2.

Snížení svých podílů zmiňovaná skupina uskutečnila i na akciích ČEZ a to o 5,672 mil. na 8,155 mil., resp. na 1,52 %. Podíl 2,22 % ve PHILIP MORRIS skupina Capital Group naopak nezměnila.  

J.Zendulka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688