Jak se nespálit při nákupu fyzického zlata, 2. díl

Autor: Česká mincovna (Česká mincovna)
10.07.2013 14:03:52

V minulém díle jsme psali, že zlato není spekulativní investicí. V dnešním díle se z odstupu podíváme na aktuální otázku, která zajímá investory zainteresované ve zlatě v těchto dnech nejvíce. Co dál, vyčkávat, prodat, nebo přikoupit?

 

Pokles ceny zlata v posledních třech měsících je čtyřicátým nejhorším poklesem v historii od roku 1968. Zlato 20. června prorazilo psychologickou hranici 1300 USD za trojskou unci a od té doby dále klesalo. Nyní cena na burze v New Yorku kolísá kolem 1250 USD za trojskou unci.

 


Vývoj zlata za posledních třicet dní na burze v New Yorku, zdroj: kitco.com

 

Druhá teze: Se zlatem je to jako s každou jinou investicí, když je levné, neprodáváme

Poučený investor ví, že akcie, dluhopisy, komodity a další investice se nakupují, když je trh dole. Říká se také, že se nakupuje ve výprodeji. U zlata zní slovo výprodej nezvykle, ale i tuto komoditu můžeme koupit levně. Zlato má za sebou šest různých období, kdy cena vyjádřená v dolarech v průběhu tří měsíců propadla podobně, nebo ještě hůře než dnes. V pěti případech cena v následujících třech měsících výrazně posílila. Jeden z největších obratů zlato zažilo na konci roku 1973, kdy propadlo o 27%, aby následně vzrostlo o celých 92%. Kdo nakoupil v ten správný okamžik, vydělal, kdo byl zainteresován na zlatě a vyčkal, tomu se ztráta kompenzovala, kdo prodal, prodělal.

 

A to je jedna z dalších tezí, která tentokrát platí pro investory obecně. Pokud máte nějaký plán, snažte se ho držet. Pokud investujete do zlata dlouhodobě, není rozumné ho při prvním propadu prodávat. Pokud věříte ve svůj plán (a to byste měli, protože jste si ho určitě předem pečlivě rozmysleli), věřte v něj dál. Na panických výprodejích vydělají jen ti, kteří nakoupí od těch, kteří pod cenou prodávají. Pokud jste nakoupili zlato před rokem 2010, můžete ještě teď vystoupit a stále prodáváte se ziskem. Pokud jste nakoupili po tomto datu, držení zlata vás bude stát to, že budete mít finanční prostředky vázány ve své investici, ale vystoupení z investice vás bude stát mnohem více, realizujete ztrátu. Pokud svému plánu stále věříte, můžete vyčkávat, anebo ještě lépe – posílit své pozice za výhodnou cenu.

 

Co dál?

Odhady analytiků je potřeba brát s velkou rezervou (různí se někdy až o 100 %) a při investici do zlata si nejprve ujasnit, co od ní člověk očekává. Největším problémem je fakt, že trh reaguje na informace z Fedu, i když ten neudělal prakticky nic. Nákup aktiv a nalévání likvidity se nezastavilo, potvrdila se pouze možnost, že k jeho omezení může v budoucnu dojít. Až takovou sílu mají dnes slova šéfa Fedu Bena Bernankeho. O tom, že situace je vypjatá, svědčí například fakt, že prezident Fedu v New Yorku William Dudley slova Bernankeho poté, co trhy zareagovaly, mírnil s tím, že pokud k nějakému omezení dojde, stane se tak pouze za předpokladu pozitivního vývoje ekonomiky a stažení měnové podpory bude velmi pozvolné.

Kde ale hledat alternativu. Když se podíváme například na americký trh s akciemi, zjistíme, že akcie trápí možnost ukončení QE ze strany Fedu možná více, jak zlato. Tomuto trhu se navíc poměrně daří, takže kdo prodá své pozice na zlatě se ztrátou a nakoupí draze akcie, může si brzo výprodej pod cenou zopakovat. Situace v Čechách je odlišná tím, že český akciový trh (na rozdíl od toho amerického) klesá. Klesá také množství prostředků v podílových fondech a na trhu se hromadí hotovost, kterou je třeba někam alokovat. Jinými slovy lidé čekají na první pozitivní impulz, který může strhnout třeba právě lavinu nákupů levného zlata. Faktem je, že za dnešní ceny se zlato prodávalo naposledy v roce 2010.

Je skutečně těžké v této situaci předpovídat, kam se zlato vydá v nejbližších týdnech a měsících. Ať už se ale rozhodnete jakkoliv, přejeme vám hodně štěstí.

Kamil Kresta

Kamil Kresta

Vystudoval na katedře ekonomických studií Univerzity J. A. Komenského, obor Evropská hospodářskosprávní studia. Má devět let praxi v bankovním sektoru. Působil v České spořitelně jako manažer externí sítě. Další zkušenosti sbíral na manažerských pozicích ve společnostech CES holding, Amden nebo v Hospodářské komoře ČR. Na svém kontě má řadu publikací v odborných časopisech AIP ČR a KOMORA.cz. Pro Českou mincovnu pracuje od spuštění investičního projektu ČM AURUM v roce 2012, zajišťuje jeho rozvoj, investiční poradenství a obsluhu VIP zákazníků.

Logo ČM AURUM INVEST

ČM AURUM

Investiční projekt ČM AURUM provozuje Česká mincovna, která má dvacet let tradice v oblasti výroby a prodeje drahých kovů. Její široké portfolio zahrnuje výrobu pamětní ch a oběžných mincí pro Českou národní banku, výrobu pamětních medailí a investičních mincí (tzv. Smart mincí). Zároveň je předním tuzemským distributorem zlatých investičních slitků a mincí zahraničních mincoven. Internetový portál ČM AURUM spuštěný v roce 2012 se specializuje na on-line prodej investičního zlata osvobozeného od DPH. Klienty oslovuje také prostřednictvím kamenné prodejny v Praze, kde je k dispozici odborné poradenství a kde pořádá pravidelné (nejen) investiční semináře.

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
19.03.2024 10:50 1 unce 2 152,68 USD
19.03.2024 10:46 1 unce 2 153,84 USD
19.03.2024 10:36 1 unce 2 152,75 USD
19.03.2024 10:30 1 unce 2 151,94 USD
19.03.2024 10:22 1 unce 2 152,55 USD
19.03.2024 10:16 1 unce 2 152,48 USD
19.03.2024 10:08 1 unce 2 153,02 USD
19.03.2024 10:02 1 unce 2 153,10 USD
19.03.2024 09:56 1 unce 2 152,85 USD
19.03.2024 09:50 1 unce 2 151,38 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.