Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  05.06.2013 11:23:05

Raiffeisenbank v 1Q vykázala zisk 557 mil.Kč

· Čistý zisk meziročně klesl o 37% na 557 milionů , důvodem poklesu zisku jsou především jednorázové výnosy z přecenění derivátů v loňském 1. čtvrtletí

· Vklady klientů stabilní na 138,4 miliardy

· Úvěry klientům -3 % na 153,5 miliardy

· Kapitálová přiměřenost na 12,35 %, nárůst vlastního kapitálu o 9,6 %

„V prvním čtvrtletí se na českém bankovním trhu naplno projevil očekávaný pokles výnosů způsobený nižší poptávkou a menší ekonomickou aktivitou. Tento pokles je zcela v souladu s našimi očekáváními. Náš meziroční vývoj zisku navíc negativně ovlivňují mimořádné výnosy z loňského prvního čtvrtletí, kdy došlo k přecenění cenných papírů a zároveň jsme více rozpouštěli opravné položky,“ vysvětlil generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank Mario Drosc.

„Prostředí v čele s nepříznivým vývojem české ekonomiky a rekordně nízkými úrokovými maržemi budeme čelit i nadále. Tomuto vývoji chceme čelit neustálým zlepšováním kvality našich služeb, rozšiřováním produktové nabídky i hledáním služeb mimo tradiční bankovní byznys,“ dodal Mario Drosc.

„Již za několik dnů zahájí činnost naše nová Raiffeisen investiční společnost, zároveň hledáme i jiné oblasti, ve kterých můžeme klientům nabídnout naše zkušenosti a poradenství. První z takových služeb je pomoc klientovi při nákupu nemovitosti, kde poradíme s řadou služeb, které přímo nesouvisí s vyřízením hypotéky,“ vysvětlil Mario Drosc.

BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA 1. ČTVRTLETÍ 2013

ČISTÝ ZISK A VÝNOSY Čistý zisk banky meziročně klesl o 37% na 557 milionů korun. Vývoj čistého zisku je ovlivněn především loňským výrazným ziskem z přecenění finančních derivátů, na vývoj zisku ale nepříznivě působily i nižší provozní výnosy banky, loňské nižší náklady na úvěrová rizika a nárůst nákladů.

Čisté úrokové výnosy meziročně poklesly o 10,1 % na 1,49 miliardy korun, čisté příjmy z poplatků se zvýšily o 4,3 % na 562 milionů korun. Za nárůstem příjmů z poplatků je především nárůst úvěrové aktivity ve firemním sektoru a nárůst příjmů z operací s cizími měnami, příjmy z poplatků fyzických osob zůstaly na úrovni předchozího roku (růst o 0,4 procenta). Ostatní výnosy banky, které zahrnují zisky z operací na finančních trzích, meziročně poklesly o 31 % na 206 milionů korun, především díky nižším ziskům z přecenění finančních derivátů v roce 2013 oproti minulému roku.

VKLADY A ÚVĚRY Celková aktiva dosáhla 192,2 miliardy korun a meziročně klesla o 3,0 %. Objem poskytnutých úvěrů meziročně poklesl o 2,7 % na 153,5 miliardy korun. Nicméně za první čtvrtletí roku 2013 se objem poskytnutých klientských úvěrů zvýšil o 3,4 miliardy korun. Objem vkladů zůstal meziročně stabilní (růst o 0,1 % na 138,4 miliardy korun).

NÁKLADY Provozní náklady meziročně narostly o 12,3 % na 1,361 miliardy korun. Zvýšení provozních nákladů v prvním čtvrtletí je dáno především vyššími marketingovými náklady na začátku roku a vyššími náklady na IT související s modernizací bankovních systémů. Banka nepředpokládá, že celkové provozní náklady v roce 2013 překročí úroveň minulého roku.

ŘÍZENÍ RIZIK Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek vzrostly meziročně o 21,5 %
na 184 milionů korun. Vyšší tvorba v prvním čtvrtletí roku 2013 nesouvisí s nárůstem objemu nesplácených úvěrů, ale s vyšším rozpouštěním rezerv v prvním čtvrtletí minulého.

KAPITÁL Vlastní kapitál banky se meziročně zvýšil o 9,6 % na 18,7 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost banky ke konci 1. čtvrtletí dosáhla 12,35 %, zatímco o rok dříve to bylo 13,18 %. Pokles kapitálové přiměřenosti je způsoben změnou metody výpočtu rizikově vážených aktiv
od 1. ledna 2013, díky které banka lépe vystihuje chování klientů v čase a chová se tak obezřetněji při posuzování rizik. Valná hromada banky na konci dubna schválila navýšení základního kapitálu banky o 835,4 milionů korun, které banka připíše do svého základního kapitálu až po zápisu do obchodního rejstříku – kapitálová přiměřenost banky tak vzroste přes 14 procent. Banka tak má dostatek kapitálu a zároveň likvidity pro další úvěrový růst.

HLAVNÍ NEFINAČNÍ NOVINKY

START INVESTIČNÍ SPOLEČNOSTI - Raiffeisen investiční společnost a.s. (RIS) získala licenci a první produkty představí v nejbližších týdnech. Raiffeisen investiční společnost se na počátku své činnosti zaměří především na nabídku podílových fondů pro retailové klienty, postupně převezme i správu důchodových a účastnických fondů Raiffeisen penzijní společnosti.

ROZVOJ EKONTA Banka od února nabízí nové eKonto KOMPLET, jehož zřízením klient získá špičkově vybavený účet s jedním transparentním poplatkem. Neplatí pak žádný poplatek za transakce na účtu, má zdarma i neomezený výběr z bankomatů jakékoli banky v ČR i v zahraničí. K eKontu lze získat řadu ojedinělých služeb, jako je např. volba čísla účtu, multiměnový účet či zamykání platební karty. Díky připojené kreditní kartě pak lze mít plně vybavený účet a navíc získat od banky věrnostní bonusy. K účtu lze získat i nové bezkontaktní debetní karty, banka zároveň účet více zvýhodnila tím, že snížila věrnostní podmínku příchozích plateb na 15 tisíc korun. eKonto KOMPLET si již zřídilo více než 30 tisíc klientů banky.

NOVÉ PRODUKTY – Po loňském úspěšném uvedení nových kreditních karet a bankovnictví pro chytré telefony banka v 1. čtvrtletí dále rozšířila svou produktovou nabídku. Připravila mj. několik emisí garantovaných certifikátů, které si mezi klienty v době nízkých úrokových sazeb na spořicích účtech získávají stále větší oblibu. Banka rovněž zvýhodnila svůj spotřebitelský úvěr Rychlá půjčka, kde klienti při řádném splácení mohou získat zpět až 50 tisíc korun. Bankomaty banky nově umožňují výběr nominální hodnoty vydávaných bankovek.

RÁDCOVA HYPOTÉKA - Klientovi, který hledá hypotéku pro koupi nemovitosti a přijde do hypotečního centra Raiffeisenbank, nabídne hypoteční poradce nově Rádcovu hypotéku. Ta kromě samotné hypotéky (poradce vybere nejvhodnější typ ze stávajících druhů hypoték podle potřeb klienta) obsahuje službu Rádce, tedy vyjednání nejlepší ceny, kontrolu nemovitosti, zhodnocení atraktivity nemovitosti, postará se o smlouvu a odhad apod.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.

Základní informace o Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank a.s. (RBCZ) poskytuje od roku 1993 v České republice široké spektrum bankovních služeb soukromé i podnikové klientele. Raiffeisenbank obsluhuje klienty v síti více než 120 poboček
a klientských center, poskytuje rovněž služby specializovaných hypotečních center, osobních,  firemních a podnikatelských poradců.

Celková aktiva banky dosahují necelých 200 miliard korun, Raiffeisenbank je podle tohoto ukazatele pátou největší bankou na českém trhu. V roce 2012 banka vykázala zisk téměř dvě miliardy korun.

Nabídku kvalitních služeb potvrzuje celá řada domácích i mezinárodních ocenění. Banka pravidelně získává ceny především za svou dynamiku, v produktové oblasti je eKonto tradičně vyhlašováno nejlepším účtem v České republice a internetové bankovnictví je rovněž považováno za nejlepší na trhu.

Raiffeisenbank se v České republice zaměřuje především na prémiové klienty, tedy klienty s vyššími příjmy, kteří mají aktivní zájem o správu svých financí. Banka tak klade důraz především na kvalitu poskytovaných služeb, šíři produktové nabídky a kvalitní poradenství a dlouhodobé finanční plánování. Jako taková přináší pravidelně na český trh řadu nových produktů a služeb, v poslední době představila např. nové eKonto či  nové portfolio kreditních karet a spustila obsluhu účtů přes chytré telefony. Obě tyto služby se díky rozsahu nabízených služeb a benefitů okamžitě zařadily mezi nejlépe hodnocené na českém trhu.

Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI), která vznikla v říjnu 2010 spojením Raiffeisen International a části RZB. RBI  zajišťuje služby firemním a investičním klientům v Rakousku a dále obsluhuje klienty v řadě zemí střední a východní Evropy. Od roku 2005 jsou akcie skupiny kótovány na vídeňské burze. Majoritním vlastníkem Raiffeisen Bank International je RZB se 78,5 procenty, zbývající část se volně obchoduje.

Skupina Raiffeisen získává pravidelně od prestižních časopisů Euromoney, Global Finance i The Banker ceny pro „Nejlepší banku ve střední a východní Evropě“, síťové banky navíc získávají ocenění pro nejlepší banky v daných zemích regionu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk



Přečtěte si také:

12.05.2016Raiffeisenbank za 1Q16 v ČR se ziskem 517 mil.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
29.05.2012Raiffeisenbank v 1Q12 zvedla zisk o 50% na 884 mil.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.04.2011Raiffeisenbank loni vykázala loni zisk 1,8 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.09.2010Raiffeisenbank v prvním pololetí se ziskem 930 mil.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688