Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  04.06.2013 10:13:56

Warren E. Buffet a málo známé akcie v jeho portfoliu

Tento článek se zaměří na méně známé, veřejně obchodovatelné tituly, které do svých portfolií zahrnuly fondy Buffeta a Mungera. Ve fondu Berkshire Hathaway (BRK.A, BRK.B) došlo k několika změnám, které přinesly i nové akcie. Zaměříme se na základní informace, které jsou potřeba pro případné zahrnutí do vlastního portfolia.

·         Jakou činností se společnosti zaobírají

·         Jejich případné konkurenční výhody

·         Jaké je ocenění společnosti


Chicago Bridge and Iron (CBI)

Zaměření, činnost a odvětví
Chicago Bridge & Iron Company NV se zaobírá energetickou infrastrukturou, koncepčním designem, technologiemi, inženýrstvím, zadáváním veřejných zakázek, výrobou, výstavbou a uváděním do provozu staveb a služeb v oblasti energetiky, petrochemie a průmyslových přírodních zdrojů po celém světě.

Jednoduše se dá říci, že společnost buduje širokou škálu zařízení a vybavení pro firmy v ropném průmyslu, firmy zaměřené na těžbu zemního plynu a společnosti, které produkují energii z jádra.

Konkurenční výhody
Společnost je největším stavitelem vodních nádrží na světě a její stavby se pyšní naprosto dokonalou kvalitou. Pro tuto kvalitu je vyhledávána pro náročné stavby a s vysokým rizikem a příplatky z této činnosti jsou stabilní, jelikož zákazníci díky vysoké zmíněné kvalitě zůstávají loajální.

Ocenění
Společnost se nyní podle finvizu obchoduje na P/E 22,61, to není nijak oslnivé číslo, ale při pohledu na fakt, že její zisky ročně rostou posledních pět let o dvanáct procent každým rokem, je lepší se zaměřit na P/E forward, které činí 12,49 což je již číslo velmi zajímavé. Celkově se může cena k nákupu jevit zajímavá okolo 55 dolarů na spodní hranici růstového trendu. V pátečním obchodování se zavírací cena zastavila na 63,3 dolarech.

Gannett Co (GCI)

Zaměření, činnost a odvětví
Vydavatelská společnost provozující 82 amerických denních publikací s návazností na internetové zpravodajské portály. Patří mezi ně především USA Today, USA Weekend, magazín Clipper, ale také odborné časopisy jako časopisy zaměřené na zdravotnictví, nebo ekonomiku.

Druhou oblastí je pak provozování 23 televizních stanic a přidružených internetových portálů. Jedná se například o zpravodajské pořady daných regionů a zábavní kanály.
Společnost byla založena v roce 1906 a sídlí v McLean ve Virginii.

Konkurenční výhody
Jasnou silnou stránkou je přední americký deník a vlajková loď společnosti USA Today. Nicméně stejně jako můžeme vnímat po celém světě, prodej denního tisku rapidně klesá a ačkoliv se jedná o druhý nejprodávanější deník v USA, dá se předpokládat, že se budou muset dříve či později najít alternativy tohoto sdělovacího procesu, který je ovlivněn v současnosti internetem.

Ocenění
Společnost se nyní dle finvizu obchoduje na hodnotě P/E 11,03, což nezní vůbec jako špatné číslo. I forward P/E je v současné chvíli s 8,63 velmi zajímavým číslem. Cena 21,5 je však těsně pod velmi silnou rezistencí, kterou když akcie prolomí, má poměrně zajímavý potenciál, pokud se to ovšem nepovede, dá se předpokládat, že se bude moci dát koupit i za hodnoty mezi 15 až 20 dolary.

Berkshire Hathaway vlastnil k 31. březnu 1 740 000 akcií společnosti.

M&T Bank (MTB)

Zaměření, činnost a odvětví
M&T Bank působí jako poskytovatel obchodních a maloobchodních bankovních služeb pro jednotlivce, podniky a další instituce. K 6.3.2013 provozovala banka 727 poboček a 2000 bankomatů umístěných v New Yorku, Marylandu, Pennsylvanii, Washingtonu, Virginii, Západní Virginii a Delaweru. Společnost byla založena v roce 1856 a sídlí v Buffalu a New Yorku.

Konkurenční výhody
Prakticky se nedá říci, že by banka měla oproti konkurenci nějaké extra výhody. Jsou zde vlivy, které bankovní segment určují jako celek. Důležité je období a celkový ekonomický vývoj, tedy ochota klientů přesouvat finanční prostředky na bankovní účty a celkově je dále investovat.

Ocenění

Na 106 dolarech se dle finvizu obchoduje na P/E 13,08 a forward P/E 11,89 bodech. Hodnota P/E hodnota je v celém bankovním segmentu zajímavá, P/E forward naopak koresponduje i s giganty kterými bezesporu jsou Bank of America, či Citigroup, jejichž klientská základna je přeci jen o něco zajímavější. Nákupní hodnoty by se daly najít po pěti až deseti procentním poklesu na hladině 95 dolarů.


Berkshire Hathaway vlastnila k 31. březnu 5 380 000 kusů akcií.

Phillips 66 (PSX)

Zaměření, činnost a odvětví
Phillips 66 funguje jako nezávislá společnost, která především obchoduje s energetickými zdroji a chemikáliemi. Nakupuje a přepravuje ropu a další ropné produkty ve Spojených státech, Evropě a Asii a nadále jí rafinuje pro letecké společnosti, či čerpací stanice. Dále pak prodává ethylen, propylen, aromatické přípravky jako je benzen. Společnost byla založena v roce 1875 a sídlí v Houstnu v Texasu.

Konkurenční výhody
Opět se nedá říci, že by firma měla oproti konkurenci nějaký specifický náskok. Atraktivní se zdá být snad jen poloha některých rafinerií.

Čtěte více:
Obchodování slavných

Ocenění
Pokud se podíváme na stejné dva ukazatele jako u předchozích společností, můžeme říci, že P/E ratio na 8,63 bodech a P/E forward na 9,16 bodech jsou zajímavá čísla a jeví se na první pohled sympaticky. Druhý pohled je však komplikovanější. Je tedy otázka, zda se v současné chvíli nenachází na vrcholu jednoho z cyklů, jelikož se jedná o typ společnosti, která je cykly ovlivněna.

Přehled dalších akcií naleznete na stránkách Akcieatrhy.cz


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688