Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  27.05.2013 21:15:08

Slabá data z Číny komoditám příliš nesvědčí

Komoditní trhy se v uplynulém týdnu musely vypořádat s několika tématy. Mezi ta nejdůležitější přitom patřila data k výrobnímu indexu nákupních manažerů (manufacturing PMI) z Číny, která byla slabší, než se předpokládalo. A dále to byl menší krach japonských akciových indexů spolu s výstupy šéfa Fedu Bena Bernankeho, který potvrdil další nákup dluhopisů. Cyklické komodity, ke kterým patří energetika a průmyslové kovy a které spoléhají na růst ekonomiky a poptávky, po oznámení výrobních dat z Číny oslabily. Opět se tak začalo mluvit o tom, že se blíží konec tzv. supercyklu komoditních trhů. Toto období trvá už posledních pár let a v první řadě za ním stála vyšší poptávka pramenící z ekonomického růstu rozvíjejích se ekonomik, zejména pak Číny. Navíc dolar vystoupal oproti koši měn na nejvyšší hodnoty od července 2010, což komoditám taky moc nepomohlo.

Vzácné kovy se dotýkají dna

Indexům Dow Jones-UBS a S&P Goldman Sachs se od začátku roku nepovedlo dostat do plusu. Jedná se přitom o dva světově nejsledovanější indexy, které investory informují o pasivně spravovaných třídách aktiv. Téměř všechny sektory nedokáží generovat zisk ovšem až na energetiku z indexu DJ-UBS, což si vysvětlujeme relativně vysokou expozicí v oblasti zemního plynu. Tato komodita totiž v minulém týdnu a hlavně od začátku roku rostla zdaleka nejvíce. Naproti tomu vzácné kovy v předchozím týdnu padly až na dno. Stříbro se propadlo o čtvrtinu a zlato pak o 17 procent. Daleko lépe se ale dařilo platině a především pak palladiu.

vykon sektoru komodity Slabá data z Číny komoditám příliš nesvědčí

Pondělní paniku nakonec vzácné kovy ustály když se stříbro nejprve během několika málo minut propadlo o 10 procent, pak ale po zbytek dne rostlo. Podobnou volatilitu v rámci pouhého dne má na svědomí vrcholící přetahovaná mezi kupci a prodejci. Obchodníci proto už delší dobu nedokáží říct, jak se trhy vlastně budou vyvíjet. Zlato i stříbro si po skončení týdne nakonec menší zisky připsaly, a to i navzdory nákupům způsobeným menším čtvrtečním klopýtnutí japonských trhů a uklidňujícím větám od Bena Bernankeho ze středy.

Jak to bude s dodávkami kukuřice, pšenice a sóji?

Co se týče zemědělského sektoru, velmi rozdílně se vyvíjely ceny plodin a měkkých komodit. Rostly všechny tři hlavní klíčové plodiny, tedy sójové boby, pšenice a kukuřice. Kvůli loňskému suchu se totiž tenčí jejich zásoby, což mají na svědomí zejména Spojené státy a jejich silnější exporty. Nová úroda však nebude ještě pár měsíců k dispozici, takže se postupně zvyšuje rozdíl mezi tím, co nákupčí zaplatí teď za promptní dodávky a co dají za dodání na konci roku. To se týká zejména sóji a kukuřice, kde se pozdější sklizeň obchoduje o 17 respektive 19 procent níže, než jsou ceny současné úrody. 

tydenni vykon komodit Slabá data z Číny komoditám příliš nesvědčí

Zásoby ropy jsou velké

Na ropných trzích je v současnosti dostatek hlavní suroviny. Zásoby ropy ve Spojených státech jsou dokonce blízko rekordu z roku 1931, protože americká těžba dále roste, zatímco poptávka ze strany Číny není tak vysoká, jak se předpokládalo. Když k tomu přičteme recesi v Evropě, cena ropy typu WTI i Brent se drží na nižších hodnotách svého obchodního rozmezí. To platí hlavně pro Brent, světový benchmark těch nejobjemnějších fyzických transakcí. Rozdíl mezi cenou ropy WTI a Brent se sice za poslední měsíce výrazně smrštil, ovšem odběry americké ropy z Cushingu v uplynulých týdnech znova klesly. Další snižování rozdílu mezi oběma ropami až na 7,5 dolaru za barel tak nyní zřejmě není na pořadu dne.

vyvoj ceny ropa Slabá data z Číny komoditám příliš nesvědčí

Obavy o další růst světové ekonomiky by měly udržet ropu Brent na nižších hodnotách jejího současného obchodního rozmezí. A než Brent najde podporu, existuje i možnost, že by mohl dále oslabovat. Konkrétně až na 99 dolarů za barel. Ropě se během posledního měsíce několikrát nepodařilo překonat hladinu odporu a vystoupat nad 105 dolarů, takže ani nepředpokládáme, že by k tomu mělo v blízké době dojít.

Výhled pro zlato zůstává negativní

Trhy se zlatem a stříbrem částečně uklidnila slova Bena Bernankeho o tom, že by nebylo rozumné předčasně ukončit kvantitativní uvolňování. Šéf americké centrální banky dodal, že konec nákupu aktiv zváží až ve chvíli, kdy se zotaví tamní trh práce. Ve čtvrtek pak japonský Nikkei zažil menší krach, i když šlo jen o krátkodobou záležitost. Také to dodalo oběma trhům podporu. Přesto ale pokračovala redukce pozic u zlata, které se obchoduje skrze burzovně obchodované produkty (ETP). Týkalo se to zejména insitucionálních investorů, a potenciál k růstu zlata tak zůstává spíše limitovaný. Tomu by odpovídal také postoj hedgeových fondů, které vytvořily rekordní počet shortových pozic. Ačkoliv mnoho investorů přistupuje kvůli tomuto vývoji ke zlatu zdrženlivě, mohlo by se to pozitivně promítnout do cen. Pokud se totiž dostaví příznivější výhled, investoři by se mohli pustit do obsazování krátkých pozic.

vyvoj ceny zlata1 Slabá data z Číny komoditám příliš nesvědčí

Ovšem na to, aby byl výhled příznivější, je potřeba, aby se potvrdilo dvojité dno (na grafu výše). Tento trend už lze přitom z grafu vyčíst. K jeho stanovení je nutné při technické analýze sledovat, jestli se cena opět dostane nad 1430 dolarů za unci, což představuje 61,8procentní retracement od posledního výprodeje.

Ole S. Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Příspěvek Slabá data z Číny komoditám příliš nesvědčí pochází z Saxo Bank 24/7

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   6:52  Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Kryštof Míšek (Argos Capital)
Po 17:26  Cena hliníku poskočila o 4 % na nové sankce X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

25.08.2023Koruně nesvědčí slabé akcie a silný dolar ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
14.04.2023Závěr týdne ve znamení slabých dat z USA (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.04.2022CAD na data z trhu práce příliš nereagoval X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688