TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.05.2013 14:44:30

Velký návrat Klause do ODS?! Otec zakladatel po letech dorazí na její konferenci

Václav Klaus v pondělí na ideové konferenci jihočeské ODS v Českých Budějovicích promluví o ekonomické situaci v České republice i o Evropské unii. Dorazí tam na pozvání jednoho ze svých hlavní stoupenců v ODS, druhého nejmocnějšího muže strany a ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby. Ten však bývá často rovněž označován za spojence či dokonce loutku Pavla Dlouhého, na kterého média i expremiér Mirek Topolánek ukazují jako na jihočeského „kmotra“ ODS.

Návrat svého zakladatele by však kromě nich uvítala i spousta řadových občanských demokratů. Strana totiž po letech vládnutí v současnosti čelí krizi, když ji TOP 09 podle průzkumů připravila o pozici nejsilnější strany v pravé části politického spektra a její volební preference jsou nejnižší od takzvaného Sarajevského atentátu v roce 1997.

A právě comeback silné osobnosti Václava Klause by mohl opět straně přilákat voliče. Klaus však v posledních letech ODS kritizoval za to, že se odklání od své původní pravicové politiky.

Zamíchat karty však může to, zda Klaus zatouží po další výraznější politické roli. Sám nevyloučil svou případnou kandidaturu do Evropského parlamentu. Je přitom velmi pravděpodobné, že by v takovém případě nepůsobil pouze jako pouhý europoslanec, díky svému renomé by totiž měl reálnou šanci získat v politické struktuře Evropské unie výraznou pozici, ze které by se mohl snažit prosazovat své kritické názory k současné podobě evropské integrace. Zejména pak jde o společnou měnu či další rozšiřování unie.

Jeho účast na konferenci by tak mohla být de facto prvním kolem námluv. Z opětovného spojenectví totiž mohou obě strany získat. Více však pravděpodobně ODS, pokud totiž Klaus potlačí své politické ambice, může se nadále věnovat práci, kterou započal ve svém Institutu a objíždět prestižní světové konference.

Strana by však přišla o jedinečnou možnost nalákat své bývalé voliče, kteří by na návrat „zlatých časů s Klausem“ mohli slyšet. A mimochodem důkazem, že po takovém návratu minimálně vlivná jihočeská ODS touží, je i to, že kvůli Klausovi změnili i celé téma dlouhodobě plánované konference, která se měla původně věnovat oblastem školství a zemědělství.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688