TNBiz (TN.cz)
Investice  |  16.05.2013 18:05:08

Sypou na nás mocní jed kvůli oteplování planety? Zatím ne, ale možná budou!

Konspirační teorii o chemtrails jsme vám představili už v předchozím textu o fámách, které táhnou napříč světem. Chemtrails je anglická zkratka, která by do češtiny mohla být přeložena jako "chemické stopy".
 

Podle fandů této teorie nám nad hlavami přelétají speciálně upravená letadla, která do atmosféry rozprašují chemikálie, případně viry, bakterie nebo plísně. V případě chemikálií by mělo jít o látky zhoršující například lidskou imunitu nebo přímo o prudké jedy jako je baryum, bauxit, oxidy hliníku nebo dokonce třeba o polymerová vlákna.
 

V určování motivů tohoto "práškování" se konspirátoři liší. Jde prý o snahy mocných elit oslabit a snížit lidskou populaci, případně lidi nějakým blíže nejasným způsobem řídit. Podle jiných verzí je motivem práškování hromadné očkování, další tvrdí, že je to tajná zbraň. Posledním vysvětlujícím motivem chemtrails jsou nezodpovědné vědecké experimenty s atmosférou a globální změnou klimatu.
 

 

Že celá teorie o chemtrails stojí na vodě, jsme vysvětlili už v předchozím textu. Konspirátoři nemají takřka žádné jiné důkazy, než pozorování kondenzačních stop za letadly a subjektivní odhad "toto je chemtrail". Taková celoplanetární akce by se navíc neobešla bez toho, že by o ní věděly až statisíce lidí - piloti, letištní personál, jejich rodiny a možná i sami cestující. Nikdo ale dodnes se žádným věrohodným svědectvím nebo důkazem nepřišel.
 

O motivech už byla řeč. Prakticky všechny je lze vyškrtnout jako nepodložené fantasmagorie. Ten poslední - ovlivňování počasí - má ale něco do sebe. Patrně právě z něj se celá konspirace o chemtrails vyvinula.
 

Rozprašování chemikálií z letadel je celkem běžné. Malá letadla tak pesticidy ošetřují polní lány, americká vojenská letadla zase používala postřiku Agent Orange ke spálení vietnamské džungle. I z hlediska teorie o chemtrails jsou ale nejzajímavější pokusy s lokální úpravou počasí. Známe je třeba z Ruska nebo Číny, která tak ovlivňovala počasí například při zahájení olympijských her v Pekingu.
 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/May2013/1498449.jpg
 

Od chvíle, kdy se ve vědecké komunitě i mimo ni mluví o globálním oteplování, navíc začalo přibývat teorií a návrhů, jak zajistit změny počasí nikoli lokálně, ale celoplanetárně. Je tedy docela dobře možné, že jednou vysoko nad hlavami budeme opravdu potkávat "práškující" letadla.
 

Pro tento druh zamýšleného ovlivňování teploty na planetě se už vžil název geoinženýring. Vědci se totiž domnívají, že je v silách člověka tyto globální jevy na Zemi ovlivňovat a řídit. Jak? Na to zatím vyvinuli jen teoretické modely. Zastánci chemtrails se s vámi sice budou do krve hádat, že na nás "oni" už tyto experimenty dávno provádějí, ale technicky to zatím není možné. A už vůbec to nepůjde utajit.
 

Jakým způsobem chtějí vědci globální oteplování (chcete-li globální změnu klimatu) ovlivňovat? Nejrůznějšími způsoby. Ty nejnověji zmiňované hovoří o vypouštění tisíců tun kyseliny sírové. Rozptylovat by ji do atmosféry měla právě letadla.
 

 

Tato metoda má zastání i u seriózních vědců. Síra by se podle předpokladů měla v atmosféře proměnit v aerosol, který odrazí část slunečních paprsků pryč a planeta se tak ochladí. Zajímavé na tom je, že tuto teorii už mají vědci v praxi ověřenou. Ne, opravdu k tomu nepoužili dopravní letadla s tajným nákladem kyseliny sírové. Vyřešila to příroda. Když v roce 1991 na Filipínách vybuchla sopka Mount Pinatubo, vyvrhla do ovzduší deset milionů tun síry. A s teplotou planety se pak děly divy - na několik příštích let ochladla o 0,5 °C.
 

Samozřejmě to má svá úskalí. Planetu bychom sice možná dokázali ochladit, ale skleníkové plyny tu s námi zůstanou i nadále. Navíc bychom se touhle metodou zavázali k rozprašování síry přinejmenším na staletí dopředu a nejspíš každoročně, tedy vlastně neuzstále. Přestat bychom nemohli, protože by nás silnější sluneční svit uvařil. Také není přesně jasné, co by síra udělala s ozónovou vrstvou. A možná by bylo nutné dostat každý rok do atmosféry mnohem více než odhadovaných 25 tisíc tun.
 

Síra ale není jedinou možností. Před zhruba třemi lety představil podobný odvážný plán Carnegieho institut, který na zkoumání projektu získal prostředky od miliardáře Billa Gatese. Funguje zhruba na stejném principu jako rozprašování kyseliny sírové. Autoři ale letadla nahradili loděmi a síru vodou.
 

Plán je takový, že by lidstvo sestavilo flotilu téměř dvou tisíc speciálních lodí. Ty by křižovaly oceány a moře, nasávaly vodu a s pomocí vysokých komínů ji ve formě aerosolu vystřikovaly zhruba do výšky jednoho kilometru. Vytvořily by se tím běžné bílé mraky, které by rovněž zastínily planetu a odrážely část slunečních paprsků zpět do vesmíru.
 

Tato metoda by podle studie měla být proveditelná relativně za pakatel. Lodě by stály asi 7,5 miliardy dolarů, tedy asi 150 miliard korun. To je na možnosti celého lidstva skutečně pakatel. Proti vypouštění síry je navíc metoda vodního aerosolu mnohem šetrnější. Nanejvýš by se mohlo stát, že by se spustily větší deště a bouřky. V takovém případě by podle vědců stačilo provoz lodí na hodiny či dny zastavit, než by se všechno vrátilo k normálu.
 

Mezi další metody geoinženýringu patří také nápady sestavit na Zemi reflexní štít, který by odrážel část paprsků opět mimo planetu. Anebo by se v úvahách vědců daly "vysázet" umělé stromy, které by absorbovaly oxid uhličitý ze vzduchu. Tyto a podobné metody se ale zatím jeví jako příliš drahé a tedy neuskutečnitelné.
 

Naději zatím dává především sirný či vodní aerosol. Teprve pokud zvítězí síra a letadla a teorii si vědci ověří na lokálních experimentech, budeme si moci klidně říct: "A hele, už zase práškují...".

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

21.06.2022Slunce zítra vyjde, ale ekonomika možná ne Research (Česká spořitelna)
08.09.2021V Hradci Králové bude možné třídit gastroodpad, zatím na zkoušku Hradec Králové (hradeckralove.org)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688