Ing. Mojmír Boček (STOX.CZ)
Okénko investora  |  25.04.2013 21:22:26

Čtveřice titulů s nejvíce pošramocenou pověstí

Současný pohled na světové akciové trhy potvrzuje jeden z burzovních paradoxů: čím více negativních zpráv, tím více rostou akciové indexy. Tento článek bude (jak jinak při pohledu na indexy) svým vyzněním negativní, nicméně odkloní se od obecného trendu ekonomických analýz a komentářů o budoucnosti a významu kvantitativních uvolňování, měnové válce nebo bezpečnosti bankovních vkladů. Zaměří se na mikro sféru, tedy na konkrétní akciové tituly. Bude v něm sestavena skupina čtyř nejvíce pošramocených a na dobré pověsti nejvíce ztrácejících titulů současnosti. Toto „bratrstvo ohrožených“ má kromě slábnoucího renomé (nebo právě díky němu) společné další dvě věci: tyto firmy svou čest ztratily buď díky agresivní reklamní kampani, která se nakonec obrátila proti nim, nebo z důvodu zveřejnění firemního či osobního skandálu „bulvárních“ rozměrů. Pojďme se tedy na tohle panoptikum podívat podrobněji.

J.P. MORGAN – tato americká banka byla po dlouhou dobu označována jako nejstabilnější a nejvýkonnější ze všech zámořských bankovních ústavů, zejména díky pevné ruce svého CEO Jamese Dimona, který s bankou proplul i těžkými dobami finanční krizeroce 2008. Banka navíc oznámila výborné výsledky v posledních dvou kvartálech. Čím tedy banka zklamala své investory a vlastníky? Pokud pomineme slabší zátěžové testy, bylo to zejména jednou „malou“ neuváženou operací na kapitálovém trhu ze strany její londýnské pobočky. Banka tak v podstatě přes noc přišla o více než 6 miliard amerických dolarů. Slova Jamese Dimona o individuální chybě vedení banky byla spíše kontraproduktivní, načež ústav obdržel o několik stupňů snížené hodnocení svého risk managementu ze strany důležitého federálního úřadu.

BLACKBERRY – téměř kultovní společnost Research in Motion se začátkem roku přejmenovala na BlackBerry, podle svého hlavního výrobního artiklu: smartphonů s qwerty klávesnící. Klesající tržní podíl společnosti na trhu chytrých mobilních telefonů mel být letos zastaven díky „převratné“ novince BlackBerry Z10. Bohužel se přístroj setkal s nevalným zájmem veřejnosti. Svůj podíl jistě sehrálo i několikrát odložené uvedení do prodeje.

BOEING – obří letecká společnost si to u veřejnosti zavařila nejprve výrazným posunutím dokončení výroby své vlajkové lodi, modelu 787. První let byl uskutečněn koncem roku 2011, tedy téměř 4 roky od původně plánovaného data. Daleko větší starosti ovšem firmě způsobily nedávné problémy se samovolně hořícími li-iontovými bateriemi, které „uzemnily“ tyto stroje na několik dnů.

APPLE – ve výčtu smutných hrdinů nemůže chybět ani kultovní gigant, technologická společnost Apple. Před více než půl rokem byly její akcie nad hranicí 700 USD a společnost udávala krok světového stylu a designu mobilních elektronických zařízení. Ne snad, že by se tato skutečnost výrazně změnila, ovšem pohled na 40 % pokles akcii firmy dává tušit, že „staré časy“ jsou u konce. CEO Applu Tim Cook si to u fanoušků zavařil ignorací fenoménu Google a jeho map, společnost navíc již téměř dva roky neuvedla na trh výrobek, který by se dal označit za podobně revoluční jako iPod, iPad či iPhone.

Jak je tedy vidět, pošramocenou pověst nemají jen vlády, vedoucí představitelé EU, či centrální banky. Ironií, či spíše potvrzením paradoxu o ignoraci špatných zpráv je, že velká část titulů se pohybuje v blízkosti svých cenových maxim. Podobně jako akciové indexy ignorují pošramocenou pověst oněch vlád a centrálních bank.

Mojmír Boček

Ing. Mojmír Boček

Na ekonomické fakultě vystudoval bakalářský a magisterský studijní program. Jeho hlavním oborem byly finance a kapitálové trhy, zejména finanční deriváty. Aktuálně studuje doktorský studijní program Ekonomika a management se zaměřením na Makroekonomii.
Kariéru ve financích zahájil jako finanční analytik v mezinárodní výrobní firmě, se zaměřením na finanční analýzu dle fundamentu EVA a na zajištění kurzových rizik. Nyní pracuje jako analytik pro evropské akciové trhy a je manažerem služby STOX.CZ.

logo STOX.CZ
STOX.CZ je obchodní portál určený pro individuální online investory. Svým klientům poskytuje spolehlivou platformu pro online obchodování na více než 80 akciových trzích v 18 zemích světa a zprostředkovává vedení vysoce pojištěného multiměnového účtu s možností vkladu v českých korunách. STOX.CZ nabízí bezkonkurenční poplatky a technickou podporu v obchodní dny od 9:00 do 22:00. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688