Současný medvědí sentiment na trhu zlata a stříbra je postaven na chatrných základech

Autor: Roman Pilíšek (Zlaté rezervy)
16.04.2013 15:50:50

Když jsme minulý rok na jednom neformálním setkání přítomným finančníkům vysvětlovali, že zlaté rezervy evropských států mohou být použity jako kolaterál k dluhopisům, tvářili se přinejmenším udiveně.

Pokud se podíváme na propad ceny zlata v závěru minulého týdne, jehož hlavním důvodem má být spekulace, že pokud by Kypr prodával své zlaté rezervy, mohlo by tak učinit i Portugalsko nebo Španělsko, vidíme, že se nic nezměnilo.

Jen pomyslet na možnost, že by Portugalsko nebo jiná evropská země dobrovolně nebo pod nátlakem své zlato prodávaly na volném trhu, aby splácely půjčky, je zcela proti zdravému rozumu. Veřejnost by tuto variantu naprosto odmítla.  A pokud by snad k této akci mělo dojít, pak by se tak nedělo na volném trhu. Evropská centrální banka, Mezinárodní měnový fond, Banka pro mezinárodní transakce nebo například Čína by po těchto zlatých rezervách rády sáhly...

Jak jsme již v úvodu nastínili, mnohem lepší variantou pro předlužené země je využít zlato částečně jako zástavu proti novým půjčkám a dosáhnout nejen nižší úrokové sazby, ale celkového uklidnění na dluhopisových trzích.

Myšlenka použití zlatých rezerv předlužených zemí není žádnou novinkou. Například Světová rada pro zlato se této možnosti využití zlatých rezerv věnuje velmi intenzivně.

Technicky by proces probíhal následovně: fyzické zlato emitující země by bylo před emisí dluhopisů převezeno na území třetí strany (například do Londýna). V případě splacení půjčky by si jej mohla odvézt zpět, v případě nesplacení by zlato propadlo věřiteli. Která jiná úvěrová politika by se zdála být věrohodnější?

Tuto tezi potvrdil i nedávný průzkum mezi italskou veřejností.

Aktuální turbulence na trhu zlata z důvodu spekulace na výprodej zlatých rezerv zadlužených zemí je podle nás chybná.

Čemu však lze uvěřit, je vliv mediální “masáže” na tržní sentiment skrze různé předpovědi - již co do věrohodnosti zesnulých - bankovních domů, jako je například Goldman Sachs. Například jejich analýzy postavené na očekávání návratu plusových reálných úrokových sazeb do západních ekonomik jsou zcela mimo elementární ekonomické myšlení.

Pokud si sečteme: mainstreamové zprávy + “věrohodné” ekonomické analýzy + schopnosti současných elektronických obchodních systémů – například pro prodej na krátko – ve velké kvantitě nasazené pouze několika tržními subjekty, pak nám vyvstane ideální prostředí pro pokles cen, jak jsme byli svědky minulý týden.

Jeden by si myslel, že se jedná o příliš jednoduchý a viditelný proces a každý by si toho hned všiml a na věc poukázal. Opak je však pravdou... I přesto, že se na tyto skutečnosti dlouhodobě upozorňuje, jsou odpovědné státní instituce v USA (CFTC) přinejmenším liknavé.

Ve hře totiž není pouze krátkodobý výkyv cen, ale hlavně důvěra ve zlato a stříbro jako tzv. “bezpečný přístav” v konfrontaci s důvěroudolar a ostatní papírové měny. Každý portfolio manažer, individuální spekulant nebo pouze investor  – bez ohledu na to, v jaké kategorii investic se pohybuje – okamžitě při negativních zprávách z americké, evropské nebo japonské ekonomiky zapíná graf zlata a sleduje, jaké vykazuje tržní chování. Při očekávání výroku centrálních bankéřů má manažer cenový graf zlata postavený hned vedle hlavních zpráv.

Hlavním motivem zainteresovaných skupin je prostřednictvím všech dostupných prostředků vyvolat v investorech a veřejnosti dojem, že zlato svou pozici bezpečného přístavu ztratilo. Racionálně nelze tuto věc vysvětlit ani na 1000 stranách, jediným faktorem, který na špatně informované investory zaručeně působí, je strach – panika, které jsme byli minulý týden svědky.  Na tuto “akci” se následně nabalují příkazy technických fondů, které ve vidině krátkodobých zisků navyšují své sázky na pokles.

Tuto situaci okomentoval George Soros, když řekl "Zlato veřejnost hodně zklamalo, mělo být totiž bezpečným investičním přístavem, ať se děje cokoli. Ovšem když loni euro kolabovalo, cena zlata také klesala”.

Celý tento stav však nahrává investorům do fyzického zlata a stříbra. Papírový trh jednoduše snižuje cenu těchto měnových kovů pod cenu, která by byla pouze na fyzickém trhu. Podle nás institucionální i soukromí investoři, kteří při ukládání hotovosti do zlata preferují pouze dodávky fyzického kovu, budou současné ceny pokládat za dumpingové a této situace využijí pro svou další nákupní vlnu.

Smart Investors (jak se tento druh investorů nazývá) mají totiž zcela rozdílný pohled na věc. Jsou dosti imunní vůči panickým stavům, drží se předem jasné strategie, tj. dokud budou západní centrální banky nuceny stimulovat své ekonomiky neustálým tištěním nových peněz - bez ohledu na jejich rétoriku - a tak navyšovat nesplatitelné státní dluhy jen díky absurdně nízkým úrokovým sazbám, pak volba směřuje na fyzické zlato popř. stříbro, které nenesou riziko protistrany.  Komplexní shrnutí myšlenek Smart Investors právě přinášíme v prvním ročníku naší zprávy: “GOLD OUTLOOK 2013 – vyhodnocení a predikce dlouhodobých trendů na trhu zlata a stříbra”.

Až se přesune miska vah od současných prodejů “na krátko” opět směrem k realitě fyzického trhu, který z podstaty věci vždy nakonec vítězí, snad si při příštím cenovém “výplachu”(který je obvykle předzvěstí silného býčího trhu) na tuto zkušenost všichni vzpomeneme.

Roman Pilíšek
hlavní ekonom společnosti ZLATÉ REZERVY

Roman Pilíšek (1980)

je absolventem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kde se specializoval na problematikou akciových a komoditních trhů. Následně získal pracovní zkušenosti ve finančním a bankovním sektoru. Je velkým zastáncem rakouské ekonomické školy a v současné době působí jako hlavní ekonom společnosti ZLATÉ REZERVY s.r.o. Jeho posláním je publikační činnost, ekonomické analýzy a komentáře. Dále je zodpovědný za privátní divizi Private & Corporate Assets.

Společnost ZLATÉ REZERVY s.r.o. patří mezi přední tuzemské obchodníky s investičním zlatem. Pobočky má ve Zlíně a v Praze a provozuje největší internetový portál o investičních kovech www.zlaterezervy.cz, který přináší denní zpravodajství, odborné články, videa, unikátní grafy s aktuálními cenami, technické analýzy a eobchod.

28.04. 08:39  Nevěřím ... (Adraj)
19.04. 10:45  Pochvala (Milan)
17.04. 20:59  Pochvala (Rastislav Trecák)
16.04. 16:42  Výborný článek (Pavel Stratil)

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 15:32 1 unce 2 206,96 USD
28.03.2024 15:24 1 unce 2 206,42 USD
28.03.2024 15:18 1 unce 2 206,30 USD
28.03.2024 15:12 1 unce 2 206,93 USD
28.03.2024 15:04 1 unce 2 206,49 USD
28.03.2024 14:56 1 unce 2 205,74 USD
28.03.2024 14:48 1 unce 2 209,82 USD
28.03.2024 14:42 1 unce 2 206,83 USD
28.03.2024 14:36 1 unce 2 207,52 USD
28.03.2024 14:30 1 unce 2 209,34 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.