Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  16.04.2013 11:19:32

UniCredit: zájem obchodníků o nové platební terminály je výrazný, bezkontaktní platby vzrostly čtvrtletně na šestinásobek

Češi mohou v současnosti u obchodníků platit prostřednictvím 74 tisíc karetních terminálů a přibližně 30 % z nich již umožňuje bezkontaktní platby. Česká republika patří k zemím, kde je nástup nové technologie na vzestupu. Zájem o tento typ plateb přitom roste na straně obchodníků i na straně spotřebitelů a UniCredit Bank na něj dokázala pružně reagovat – v současnosti obsluhuje přibližně 12 % českého trhu s bezkontaktními platbami. Při porovnání dat za třetí a čtvrtý kvartál loňského roku banka eviduje nárůst bezkontaktních plateb o neuvěřitelných 575 %.

Terminály s bezkontaktní platební funkcí banka instaluje od léta loňského roku. Umožňují transakce prostřednictvím bezkontaktní platební karty i mobilního telefonu s technologií NFC podporující standardy PayPass a PayWave. „Naše terminály jsou kompatibilní nejen s NFC, ale i ostatními systémy pro bezkontaktní platby, které jsou na trhu. Jde o univerzální řešení, a zájem o něj je obrovský,“ upřesňuje Tereza Kuklíková, manažerka acquiringu UniCredit Bank.

Terminály s bezkontaktní funkcí od UniCredit Bank lze využít například v řetězcích McDonald’s, Paneria, Agip, Rossman, Reno, Tchibo, Orsay, Mango či Puma. Celkem se jedná přibližně o 2500 platebních terminálů. V celé Evropě je nyní v provozu přibližně 400 tisíc bezkontaktních terminálů.

Banka se také zapojila do aktuálního souboje, který může výrazně proměnit český trh s doručováním balíků: „Projektu Kouzelná almara, který nabízí samoobslužné vyzvednutí balíků nakoupených v e-shopech většinou i v non-stop režimu, jsme poskytli technologie pro přijímání plateb. Prozatím se jedná o 15 obchodních míst, předpokládáme, že do konce roku se jejich počet zněkolikanásobí,“ upřesňuje Kuklíková.

Zajímavý pohled nabízí také srovnání s dalšími zeměmi. Na Slovensku je k dispozici přibližně 11 500 bezkontaktních terminálů, což je téměř o polovinu méně oproti České republice. Využívány jsou pak především obyvateli Bratislavy, případně jiných velkých měst. Nejvíce rozšířené jsou v nákupních centrech a velkých řetězcích typu Billa, Lidl nebo COOP.

Petr Plocek
Tiskový mluvčí / Press Spokesperson
UniCredit Bank Czech Republic a.s.

Technologie NFC

NFC (Near Field Communication) je technologie, která slouží k bezdrátové komunikaci mezi elektronickými zařízeními na krátkou vzdálenost. Velkou budoucnost má například v oblasti bezkontaktních platebních transakcích nebo výměně dat.

PayPass

MasterCard PayPass je nová bezkontaktní platební technologie, která umožňuje platit kartou rychle, bezpečně a pohodlně i malé částky do 500  bez potřeby zadávat PIN.

PayWave

Visa payWave Vám umožňuje „bezkontaktní” platby pomocí standardní kreditní nebo debetní karty. V tomto případě není potřeba vkládat kartu do terminálu, podepisovat se ani zadávat PIN.

Terminály od UniCredit Bank s bezkontaktní funkcí jsou k 1. dubnu 2013 instalovány v těchto prodejních sítích: CeWe Color, Clair‘s, KiK Textil,  Mango, Orsay, Paneria, McDonald´s, Lékárny Benu, Auto Kelly, čerpací stanice Agip, Potraviny Hruška, Puma, Reno, Rossmann a Tchibo.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688