Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  15.04.2013 15:38:03

Kde si ČEZ v posledních letech spálil prsty


 

V úterý se má bulharský státní regulátor zabývat otázkou odebrání licence české energetické společnosti ČEZ. Nabízíme výběr problematických kauz společnosti v uplynulých letech.

 

Albánie

 

Na jaře 2009 získal ČEZ většinový podíl v albánském distributorovi elektřiny. Společnost CEZ Shpërndarje se koncem loňského roku dostala do sporu s albánskými úřady, které ji obvinily z toho, že na škodách dluží zhruba miliardu dolarů. Koncem ledna odebral regulační úřad firmě CEZ Shpërndarje licenci na distribuci elektřiny s odůvodněním, že nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. ČEZ zahájil kroky k arbitráži s albánským státem o náhradě škody za zmařenou investici.

 

Bosna

 

ČEZ podepsal v květnu 2007 s Republikou srbskou v Bosně a Hercegovině dohodu o vytvoření společného podniku pro plánovaný energetický projekt za 1,4 miliardy eur. Projekt zahrnoval výstavbu uhelné elektrárny Gacko II., modernizaci elektrárny Gacko I. a rozšíření těžby v přilehlém uhelném dole na východně země. V roce 2009 se ČEZ z projektu stáhl a podal návrh na arbitráž proti partnerům v projektu. Podle lednového vydání Euro by měly být první výsledky známy nejdříve koncem letošního roku.

Bulharsko

Počátkem února 2013 zasáhly Bulharsko protesty proti vysoké ceně elektřiny. Demonstranti se dožadovali znárodnění regionálních struktur zahraničních poskytovatelů energie - českých společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN. Distribuční firma ČEZ Bulgaria dostala od bulharských orgánů pokutu 15 tisíc leva (necelých 200 tisíc Kč) za prohřešky proti zadávání veřejných zakázek. V polovině března bulharský generální prokurátor požádal o odebrání licence ČEZ. Státní regulační úřad se má v úterý zabývat otázkou odebrání licence české firmě.

Dostavba Temelína

V srpnu 2009 zahájil ČEZ výběrové řízení na výstavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. Do tendru se přihlásily americký Westinghouse, ruský Atomstrojexport a francouzská Areva. Právě Arevu loni v říjnu ČEZ z tendru vyřadil. Francouzi si stěžovali u antimonopolního úřadu (ÚOHS), který v listopadu vydal opatření, podle něhož ČEZ zatím nesmí podepsat smlouvu s případným vítězem. Letos v únoru ÚOHS konstatoval, že ČEZ vyřazením Arevy zákon neporušil, Francouzi podali proti tomuto prvostupňovému rozhodnutí rozklad. Kritici dostavby Temelína upozorňují na problematickou návratnost investic. ČEZ kvůli tomu chce po státu garanci minimální výkupní ceny energie. Tato podpora by však mohla narazit v EU.

Seznam dalších nepovedených investic ČEZ, najdete na Investičním webu

Čtěte také:

 

 

Zajímavý výnos s. r. o.: City se líbí malé měny rozvíjejících se zemí

      

Zajímavý výnos s. r. o.: City se líbí malé měny rozvíjejících se zemí

V době divokých akcí velkých centrálních bank lákají malé, relativně stabilní ekonomiky. Jejich měny proto zažívají jízdu, která až příliš často dává zapomenout na to, že jsou zajímavé i pro dlouhodobé investory. Než dosáhnou dalekého dlouhodobého horizontu, bude to ale ještě hodně divoké, shodují se dva experti, které jsem oslovil v City.

    

Chcete klíč k obchodování se zlatem a stříbrem v dalších měsících? Tady je!

      

Chcete klíč k obchodování se zlatem a stříbrem v dalších měsících? Tady je!

Poslední cenový vývoj u zlata a stříbra musel vyděsit většinu investorů, kteří mají část svých peněz právě v těchto kovech. V pátek negativní vývoj vygradoval a ceny kovů se prolomily pod úrovně, které znamenaly v předcházejících týdnech silnou psychologickou podporu pro investory. Jak se zdá, od pátku je všechno jinak.

    


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688