BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  11.04.2013 11:58:41

Některé technologické tituly dnes budou pod tlakem

Některé technologické tituly se dnes ocitnou pod prodejním tlakem. Důvodem je zpráva průzkumné společnosti IDC týkající se prodejů PC v 1Q. Očekávalo se, že nástup nových Windows 8 zpomalí pokles, zdá se však, že ho naopak zesílil. V 1Q se dle IDC mělo prodat jen 76,3 mil. PC, což je meziroční pokles o 13,9 %. IDC očekávala pokles „jen“ o 7,7 %. Navíc se jedná o nejsilnější propad od roku 1994, resp. od doby co IDC začala data zpracovávat. Naposledy trh PC vzrostl před rokem, kdy v 1Q došlo nárůstu o necelých 5 %. Od té doby jsou vykazována jen červená čísla, což ovlivňuje naopak mohutný rozvoj tabletů, příp. i smartphonů. Objem prodaných PC je každopádně nejnižší od 2Q 2009.

Pozici jedničky si měla s 12 mil. prodanými kusy udržet Hewlett-Packard (HPQ), která však zaznamenala pokles prodejů o 23,7 %. Druhé Lenovo s prodeji 11,7 mil. kusy změnu v prodejích vlastně nezaznamenalo. Bronzový stupínek patří společnosti Dell (DELL) s prodejem 9,01 mil. PC (-10,9 %). Nejvýraznější pokles zaznamenal čtvrtý Acer s 6,15 mil. (-31,3 %). Pátou příčku zaznamenal ASUS s 4,36 mil. (-19,2 %).

Pokles v PC zaznamenal i Apple (AAPL) s 1,4 mil. kusů (-7,5 %). V USA však společnosti v daném segmentu alespoň vzrostl tržní podíl z 9,4 % na 10 %.

Podobná data zveřejnila i konkurenční průzkumná společnost Gartner, která prodeje PC v 1Q odhadla na 79,2 mil.

Akcie Microsoft (MSFT) mají za sebou dvě výrazně růstové seance. Včera uzavřely na 1,5letém maximu 30,28 USD. Zmiňovaná zpráva však na titul přinese prodejní tlak, podpořený navíc downgradem Goldman Sachs. Banka snížila pro titul doporučení z "neutral" na "sell" i cílovou cenu z 30 USD na 27 USD. Čísla jistě nejsou pozitivní ani pro akcie HP, které jinak za poslední měsíce předvedly výraznou rally (od minim zhodnotily i přes 100 %). Oproti konkurenci vlastně i přes pozitivní výsledek se v reakci nedařilo v Asii akciím Lenovo, které poklesly na letošní minima. Akcie Dell (DELL) zpráva nejspíše příliš neovlivní, když pro titul jsou rozhodujícím hybatelem informace o jednáních ohledně převzetí. Informace je nicméně jistě i negativem např. pro akcie Intel (INTC), jako hlavního producenta čipů pro PC. Titul se navíc technicky nyní dostal k rezistenci - 200denímu cenovému průměru. Zpráva může naopak přinést impuls konkurenci zaměřené na tablety, resp. např. polovodičové společnosti QUALCOMM (QCOM). Její akcie jsou však již v současnosti v blízkosti ročních maxim. Data ze  sektoru tabletů či smartphonů zatím nebyla zveřejněna, nicméně lze právě předpokládat, že si sektor udržuje na rozdíl od PC svůj růstový trend.  

J.Zendulka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688