Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  05.04.2013 11:52:13

E.ON a RWE snižují výdaje na rozvoj obnovitelných zdrojů - Merkelová ztrácí podporu pro ambiciozní plány

Německá kancléřka Angela Merkelová v poslední době ztrácí podporu pro svůj vládní stamiliardový program širší podpory využití obnovitelných zdrojů energie. Hlavní energetické koncerny E.ON a RWE oznámily, že poprvé od roku 2009 zredukují své výdaje na budování a provoz obnovitelných zdrojů elektrické energie. Firmy chtějí společně ušetřit až 69 mld.EUR snížením zadlužení a snížením nákladů v tomto ohledu. To následně omezí zdroje především pro další rozvoj větrných elektráren, které měly být páteří ambiciózního plánu ukončení provozu veškerých jaderných elektráren do roku 2022 a ztrojnásobení objemu energie z obnovitelných zdrojů do roku 2050.

Účty za energie v Německu stále stoupají a s blížícími se volbami, které se budou konat letos v září, se toto téma začíná ve zvýšené míře politizovat. Náklady na budování a připojování větrných elektráren u severního pobřeží stoupají, což snižuje celkovou ziskovost projektů a tím i jejich finanční efektivitu.

E.ON již dříve uvedl, že do rozvoje obnovitelných zdrojů investuje do roku 2015 pouze 1 mld.EUR oproti  1,79 mld.EUR v loňském roce. RWE sníží podporu rozvoje obnovitelných zdrojů o polovinu na 500 mil.EUR v následujících 2 letech. Ještě na začátku roku 2012 E.ON uváděl, že hodlá investovat do čistých zdrojů energie kolem 7 mld.EUR, RWE kolem 5 mld.EUR.

Oba koncerny jsou pod silným tlakem na redukci nákladů poté, co problémy japonské jaderné elektrárny Fukushima vymazaly během 9 měsíců od tamní havárie 24,9 mld.EUR z jejich tržní kapitalizace. Oba koncerny se zbavují aktiv v řádu několika miliard eur.

Vládní program původně počítal s existencí cca 10 000 MWh z větrné energie do roku 2020, 25 000 MWh pak mělo existovat do roku 2030. V současnosti větrné elektrárny generují cca 280 MWh elektrické energie. Na uskutečnění plánu by mělo padnout cca 550 mld.EUR. Rozvoj větrných parků na severním pobřeží ovšem postupuje výrazně pomaleji, než se původně odhadovalo.

Využití větru v Severním moři má oproti většině ostatních obnovitelných zdrojů výhodu ve schopnosti generovat relativně konstantní množství energie v průběhu celého dne. Většina ostatních zdrojů se potýká s problémovou nárazovostí v tomto ohledu. Proto jsou větrné elektrárny v podstatě jedinou smysluplnou alternativou pro jadernou energii, která je plně regulovatelná.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688