TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  29.03.2013 10:23:59

RADY ODBORNÍKA: Jak připravit auto na jaro

Zima je pro každý vůz bez výjimky tím nejnáročnějším obdobím roku. Příprava na letní sezónu, kdy budeme více jezdit a čekají nás třeba i delší výlety na dovolených, je proto nesmírně důležitá.

„Pravidelná péče vám pomůže udržet automobil v dobrém technickém stavu. Podzim a jaro jsou ideální období, kdy by každý motorista měl vše důkladně zkontrolovat. Řadu úkonů zvládnou motoristé sami, ale po náročné zimě se vyplatí zamířit do kvalitního autoservisu servisu a nechat vše prověřit odborníky. Především brzdy a tlumiče, které na děravých silnicích opravdu hodně trpí,“ radí Tomáš Svoboda z Auto ESA A kde začít?

Důkladná očista

Základem je zbavit vůz všech nečistot, solí a šrámů, které na karoserii zanechaly zimní plískanice. Na to je ideální kvalitní automyčka. Nechte si vůz vyčistit, a to včetně podvozku. Nejprve vůz přestříkejte hadicí, abyste ho zbavili největších nečistot. Když to neuděláte může se stát, že špína ulpí na kartáčích myčky a ty vám pak poškrábou lak.

Po projetí myčkou se vyplatí ještě jednou spodek vozu a dutiny vystříkat tlakovou hadicí, případně vyčistit motorový prostor. Pokud se na to necítíte, nechte to na odbornících , kteří mohou motor vyčistit při pravidelné kontrole kapalin.

Na vosku rozhodně nešetřete. Kvalitní vosk není jen na parádu, aby auto dobře vypadalo, ale pomáhá chránit karoserii před nepřízní počasí. Dobře ošetřovaná karoserie lépe odolává korozi.

Před poslední vrstvou vosku ošetřete drobné škrábance na laku. Na to se hodí retušovací nebo opravné tužky, které koupíte v barvě vašeho vozu ve specializovaných prodejnách.

Až bude lepší počasí, vyklepte koberečky a celý interiér důkladně vysajte. Budete se divit, kolik jste do vozu v zimě zanesli kamínků a jiných nečistot.

 

Pozor na brzdy

S očistou vozu můžete spojit kontrolu brzd. Zimní marast a mrazy celý brzdný systém každého auta nesmírně zatěžují. Tlakovou hadicí důkladně vystříkejte kola a zkontrolujte, případně vyměňte brzdové destičky.

Pokud při brzdění slyšíte či cítíte mírné drhnutí, můžete mít brzdy zanesené solí nebo zmrzlým prachem z brzdových destiček. Určitě si je nechte vyčistit. Znečištěné brzdy totiž mají nižší účinnost, což prodlužuje brzdnou dráhu vozu. V kvalitním autoservisu zaplatíte za odborné vyčištění brzd podle druhu vozu 300 až 800 korun.

 

Vyměňte stěrače

Jednou z nejnamáhanějších součástí vozu jsou v zimě stěrače. Od podzimních mlh byly prakticky v neustálé permanenci a není proto divu, že s nástupem jara nepracují jak by měly, a na skle se objevují šmouhy. „Můžete je sice vyčistit, ale pokud chcete mít čistý výhled, výměně gumiček se po letošní zimě zřejmě nevyhnete. Zároveň zkontrolujte hladinu kapaliny v nádržce a případně ji dolijte. Na letní směs můžete přejít zhruba v půlce dubna. Používáním zimní směsi za teplejších dní nic nezkazíte „ radí Tomáš Svoboda z Auto ESA.

 

Zkontrolujte klimatizaci

Před začátkem letní sezóny určitě nechte zkontrolovat klimatizaci. Ta potřebuje jednou ročně, nejpozději po dvou letech, pravidelný servis. Kontrola a doplnění chladicího média trvá zhruba půl hodinky a stojí nějakých 800 korun.

 

Výměna pneumatik

S výměnou pneumatik ještě nemusíme spěchat. Zatím sledujte teploměr. Správná doba přijde až ve chvíli, kdy teploty trvale vystoupají nad 7 stupňů Celsia. Teprve pak se začnou vlastnosti zimních pneumatik zhoršovat a začnou se více opotřebovávat. V autoservisu vám pneumatiky odborně vymění, vyváží a zkontrolují.

Do servisu by měl na kontrolu pneumatik po zimě zamířit i ten, kdo používá univerzální obutí. Na sjetých gumách vůz špatně drží stopu a na prašných krajnicích se lehce dostane do smyku. Kontrolu obutí je dobré spojit i s prověřením tlumičů, které dostaly zabrat na vytlučených silnicích většiny českých měst.

 

Kontrola baterie

Jarní kontrole vozu by se neměl vyhýbat ani ten, kdo vůz v zimě šetřil a jezdil jen málo nebo vůbec. „Dlouhé stání na jednom místě není pro auta dobré. V autobazarech proto každý vůz pravidelně projíždíme a kontrolujeme. Důležitá je především péče o autobaterie, pneumatiky a o pohonné hmoty. Po zimě se může v nádrži ve vozech s benzinovými motory usadit voda. Té se lehce zbavíme například velfobinem, který koupíme na každé čerpací stanici,“ říká Tomáš Svoboda z Auto ESA.

Dlouhé stání může mít špatný vliv i na pneumatiky, které nemají vlivem stálé zátěže na všech stranách stejnou hustotu a jejich jízdní vlastnosti se zhoršují, což může mít vliv na vaši bezpečnost. Pokud stojíte každou zimu, počítejte s tím, že je budete muset častěji měnit.

„Jarní kontrolu rozhodně není radno podceňovat. Kdo si není jistý, může využít služeb některého z kvalitních autoservisů, které na jarní prohlídky nabízejí motoristům výrazné slevy,“ radí Svoboda z Auto ESA.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.03.20245 tipů, jak připravit své auto na jaro Redakce (Bydlet.cz)
17.02.20234 tipy, jak připravit domov na jaro Jana Nováková (Hornbach)
27.10.2022rady a tipy - Jak na zvuk v autě skoda-auto.cz (Škoda auto)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688