Research (Proinvestory.cz)
Komodity  |  27.03.2013 12:46:29

Kyperská krize z pohledu tradera

Kyperská krize ovládla titulky médií. Zkušenější investoři i tradeři místo debat o variantách řešení vyhledávají způsoby, jak na aktuální situaci vydělat. Je to prostě tak, krize a katastrofy na finančních trzích mohou být skvělou příležitostí k zisku. Byl jsem požádán, abych ukázal, jak využívám takové situace k zobchodování. Pojďme se tedy podívat, jak krize na finančních trzích může přinést slušný zisk bez zbytečného rizika.

Mám rád jednoduché a časově nenáročné opční strategie. Provádím výpisy opcí, čili za vstup do trhu inkasuji peníze (opční prémium). Pokud trh neatakuje moji vypsanou opci, pak realizuji maximální zisk. A co je výhodou opcí? Když trh jde proti mé strategii, mohu zvolit řadu manévrů, kterými se vyhnu ztrátě. Neznám jiný nástroj, který by mi dával podobné výhody.

Ale pojďme k praxi. Kyperská krize přináší obavy na finančních trzích. Roste volatilita, zvyšují se proto i opční prémia. Obavy na trhu znamenají velmi slušná prémia za výpis opcí. První otázka, kterou si položím, je tato: Je kyperská krize velký problém? Vodítkem je mi index VIX, který laicky řečeno zobrazuje míru strachu na trzích. Kdo se pozorně zahledí na VIX, všimne si, že jsme byli v minulém roce svědky událostí, které se na VIXu zobrazily daleko výrazněji. Kyperská krize zatím nedosahuje takových hodnot VIXu, jakých dosáhla problematická aukce španělských a italských dluhopisů v létě loňského roku, neočekávané vítězství Baracka Obamy v prezidentských volbách, obavy z fiscall clif nebo obavy po italských parlamentních volbách.

Aktuálně tedy finanční trhy stále kyperskou krizi vidí jako zvládnutelnou, VIX není v extrémních hodnotách. V tuto chvíli tedy nejde o armageddon. Samozřejmě nemám křišťálovou kouli a netuším, jak bude situace vypadat za pár hodin, dnů či týdnů. Aktuálně ale nejde o konec světa, alespoň podle VIXu.

Další pozornost patří ekonomickým zprávám. Makra za poslední 4 měsíce jsou vesměs dobrá, respektive nikoho nevzrušuje vysoká nezaměstnanost v Evropě (hovořím stále o názoru finančních trhů, ne médií nebo veřejnosti!). Není proto důvod pro zhoršení kyperské krize ze strany reálné ekonomiky.

V tu chvíli se dívám po výši prémií na put opcích na indexových ETF. Vypisuji put opce a inkasuji slušná prémia. Výpisy provádím nejraději pod supporty, kam poslaly trhy předchozí "kritické" události (Obama, fiscall clif, italské volby...), anebo kolem nich. Část pozic zavírám při dosažení zisku 50% z prémia, zbytek ponechám do expirace.

Nedůležitější je samozřejmě již při výpisu opce vědět, co budu dělat, když budou trhy padat a moje výpisy budou v ohrožení. To je zásadní věc, kterou musí mít každý investor či trader předem zodpovězenou. Mojí zásadou je, že moje výpisy nesmí trh zasáhnout. Ohrožené opce vykoupím a vypíšu je dále od trhu a v jiném kontraktním týdnu či měsíci - využiji faktu, že časově vzdálenější opce jsou dražší vhledem k vyšší časové hodnotě.

A to je vše. Nic složitého, že? Koho zajímá podrobnější náhled na uváděné situace, může si je přečíst v komentářích, které píšu já a kolegové věnované například zlatu nebo i volbě prezidenta ve Spojených státech.

Krize a katastrofy na finančních trzích přinášejí nejlepší ziskové situace. Samozřejmě při jasném plánu co mám dělat, když jde trh proti mně. Mám rád praxi, ne teoretizování - což se snažím vštípit i svým klientům. Obchoduji opce na vlastním účtu řadu let, roční výnos mám nad 22%, maximum 38% za rok . To co sám obchoduji, to učím klienty na mých tradingových konzultacích. Z jejich feedbacku vím, že jim moje postupy a přístup k trhům funguje.

Byl jsem požádán, abych na tento sever přispěl svými zkušenostmi z vlastní obchodní praxe. Proto prosím, aby i případné komentáře byly k věci. Na finančních trzích jsme proto, abychom vydělali, ne abychom vedli nekonečné diskuze.

 

Martin Kopáček

Tyto zprávy pro vás vytváří server Proinvestory.cz ve spolupráci se serverem SILVERUM .
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688