TNBiz (TN.cz)
Investice  |  26.03.2013 19:20:07

VELKÝ TEST A NÁVOD: Jak nekoupit na Velikonoce špatná vajíčka

Rozeznat kvalitní vejce od nekvalitních není úplně jednoduché. Například na pravidlo, že čím výrazněji žlutý až oranžový je žloutek, tím lepší vejce, se vůbec nedá spoléhat, protože odstín se dá vylepšit barvivem karotenem, který se přidá do krmení.

 

Můžete ale zkusit vejce rozklepnout na talíř a vyklopit do ruky. Čím čerstvější je vejce, tím je bílek pevnější a žloutek by na něm měl sedět. Pokud je žloutek rozteklý v bílku, jde o staré vejce, které bylo uměle podchlazované, a měli byste ho vyhodit.
 

Přímo ze skořápky se dá vyčíst z číselného kódu metodu chovu nosnic, zemi jejich původu a registrační číslo drůbežárny. To vám však moc nenapoví, zda je vajíčko čerstvé, či ne. Doma si však můžete udělat jednoduchý test: Čerstvé vejce se po ponoření do sklenice s vodou drží u dna, zatímco starší vystoupá až pod hladinu. Je to tím, že stářím vejce postupně ztrácí hmotnost.

Také nutně neplatí, že čím větší vejce, tím kvalitnější. Ta větší totiž mívají méně nutričních látek než vejce "emková".
 

Podívejte se, jak dopadla vejce v našem testu:

 

TESCO 6 M, Tesco Stores ČR, a.s.
Informace uvedené na obalu: třída jakosti A, hmotnostní skupina M (53 až 63 g), vejce nosnic z volného výběhu. 1 vejce průměrně obsahuje: 88 kalorií, 0 g cukru, 6,5 g tuku, 0,2 g soli. Průměrná váha 1 vejce v balení: 55 g.
CENA ZA BALENÍ: 49,90 (cena za 1 vejce: 8,32 ).

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2013/1477059.jpg

VÝSLEDEK TESTU: Tato vejce mají poměrně pevnou skořápku bez jakýchkoliv stop po nečistotě. Výhodou je, že pocházejí z volného výběhu a jsou velikosti M.

TESCO 10 M, Tesco Stores ČR, a.s.
Informace uvedené na obalu: třída jakosti A, hmotnostní skupina M (53 až 63 g), vejce nosnic v klecích. 1 vejce průměrně obsahuje: 88 kalorií, 0 g cukru, 6,5 g tuku, 0,2 g soli. Průměrná váha 1 vejce v balení: 58 g.
CENA ZA BALENÍ: 39,90 (cena za 1 vejce: 3,99 ).
 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2013/1477057.jpg

VÝSLEDEK TESTU: Vejce Tesco v červeném obalu patří v testu k nejlepším. I u těchto vajec je dostatečně tvrdá skořápka. Vejce jsou čistá a po rozklepnutí mají přirozenou barvu.

TESCO 10 M, Tesco Stores ČR, a.s.
Informace uvedené na obalu: třída jakosti A, hmotnostní skupina M (53 až 63 g), vejce nosnic v halách. 1 vejce průměrně obsahuje: 88 kalorií, 0 g cukru, 6,5 g tuku, 0,2 g soli. Průměrná váha 1 vejce v balení: 56 g.
CENA ZA BALENÍ: 65,90 (cena za 1 vejce: 6,59 )
.
 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2013/1477055.jpg

VÝSLEDEK TESTU: Tato vejce pocházejí z nosnic chovaných v halách. U některých byly mikropraskliny ve skořápkách, což může znamenat, že se vejce rychleji zkazí.

Slánská vejce, OVUS – podnik živočišné výroby, s.r.o.
Informace uvedené na obalu: třída jakosti A, hmotnostní skupina M (53 až 63 g), vejce nosnic v klecích, obohacené klece. Průměrná váha 1 vejce v balení: 55 g.
CENA ZA BALENÍ: 42,90 (cena za 1 vejce: 4,29 )
.
 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2013/1477056.jpg

VÝSLEDEK TESTU: Jediná bílá vejce v našem testu, která se hodí spíš k obalování a aktuálně najdou využití o Velikonocích. I v tomto případě bylo několik vajíček s mikroprasklinami na skořápkách, některé byly navíc zašpiněné.

6 slepičích vajec, BEGOKON, p.v.o.d.
Informace uvedené na obalu: třída jakosti A, hmotnostní skupina L (63 až 73 g), vejce nosnic v klecích. Průměrná váha 1 vejce v balení: 66 g.
CENA ZA BALENÍ: 33,90 (cena za 1 vejce: 5,65 )
.

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2013/1477060.jpg

VÝSLEDEK TESTU: Vejce od slovenského výrobce. Skořápka se nám zdála poněkud tenčí, barva je po rozklepnutí odpovídající. Balení neobsahovalo žádné nečistoty.

Vejce 6 ks L, Česká vejce CZ, a.s.
Informace uvedené na obalu: třída jakosti A, hmotnostní skupina L (63 až 73 g), vejce nosnic v klecích. Průměrná váha 1 vejce v balení: 66 g.
CENA ZA BALENÍ: 33,90 (cena za 1 vejce: 5,65 )
.
 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2013/1477058.jpg

VÝSLEDEK TESTU: Skořápky těchto vajec jsou pevné a neobsahovaly žádné praskliny, avšak nejčistší také nebyly.

Čerstvá vejce TUZEMSKÁ.CZ 6 ks, Schubert Partner, a.s.
Informace uvedené na obalu: třída jakosti A, hmotnostní skupina L (63 až 73 g), vejce nosnic v klecích. Průměrná váha 1 vejce v balení: 64 g.
CENA ZA BALENÍ: 27,90 (cena za 1 vejce: 4,65 )
.
 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2013/1477061.jpg

VÝSLEDEK TESTU: Ani tato vejce nebyla úplně nejčistší. Zato skořápku mají pevnou a po rozklepnutí má žloutek příjemnou barvu. Bez prasklin.

6 velkých vajec (XL), Česká vejce CZ, a.s.
Informace uvedené na obalu: třída jakosti A, hmotnostní skupina XL (nad 73 g), vejce nosnic v klecích. Průměrná váha 1 vejce v balení: 72 g.
CENA ZA BALENÍ: 32,90 (cena za 1 vejce: 5,48 )
.
 


10 věcí, které byste měli vědět při nákupu vajíček

 

1) U vajec se musí povinně uvádět země původu.

2) Informace o původu vajec je potřeba hledat pouze na skořápce. Může se stát, že třebaže je na plastové krabičce označení CZ, což signalizuje český původ, na vajíčkách bude PL (Polsko).

3) Jak je možné, že se liší označení vajec na obalu a na skořápce? Vše je podle potravinářských předpisů. Obchodník zásilku zahraničních vajec u nás vytřídí a nechá zabalit ve veterináři schváleném provozu, jehož registrační číslo pak umístí na obal. Země původu dovezených vajec nesmí být přitom na obalu uvedeno, neboť to zakazují předpisy Evropské unie. Úředníci v Bruselu tak předpokládají, že zákazník si může otevřít obal, ve kterém jsou vajíčka, a podívat se na označení země původu. Když je obal zataven, musí být na obalu údaje dva - kód drůbežárny i balírny.

4) Předpisy pro značení vajec na skořápce jsou stejné v celé Evropské unii. Například 2CZ1234 znamená: 2 - označuje metodu chovu nosnic (1-3), CZ je kód státu, 1234 - registrační číslo drůbežárny.

Co jaké číslo znamená?

0 – biovejce. Na metru čtverečním smí být jen šest nosnic, krmiva (90 procent) musí pocházet z ekologického zemědělství.

1 – slepice ve volném výběhu, každá nosnice má výběh aspoň metr čtvereční.

2 – nosnice žijící volně v halách na podestýlce, na metr čtvereční smí připadat nejvýš devět nosnic.

3 – slepice z halového chovu v drátěných klecích. V kleci může být maximálně devět nosnic.

5) Výroba vajec v Česku klesá kvůli drahým krmivům a energii, kdežto v Polsku ve vajec přebytek. Proto většina je v Česku tolik polských vajec.

6) Krabičky z papíru se snáze otevírají a mají i další výhody. Jsou prodyšné, takže se v nich vejce nepotí.

7) Tzv. obohacená vejce by měla mít vyšší výživovou hodnotu. Pro výkrm nosnic se používá proto speciální krmivo – jód, selen atd.

8) Tzv. třízrnná vejce jsou ta, kde v krmné směsi jsou kromě pšenice také kukuřice a ječmen.

9) Hmotnostní skupina se označuje písmeny: S (malá), M (střední), L (velká) a XL (velmi velká).

10) Jak poznat čerstvé vejce? Barva skořápky nesouvisí s kvalitou, ale jen s plemenemnosnic. Pozor, aby byla skořápka čistá a neporušená. Rozhodující pro určení kvality vajíčka je bílek. Ten musí být nezakalený, průhledný a bez krevních skvrn. Sledujte i barvu žloutku, který by měl tmavší. To je způsobeno tím, že slepic pasené ve venkovním výběhu mají žloudek ztmaven barvivem z trávy. Nosnice, které žijí v halách, mají také tmavší barvu žloutku, ale to je díky speciálnímu krmivu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688