Rastislav Trecák (G&S SOLUTIONS)
Okénko investora  |  11.03.2013 12:40:40

EU a USA uzamčeni v dluhové pasti - čeká nás stagflace

Již je tu pátý rok po pádu investiční banky Lehman Brothers, který je považován za katalyzátor současné finanční krize, která začala v roce 2007 v USA jako následek splasknutí realitní bubliny. A protože finanční investiční deriváty, které vznikaly jako deriváty realitního boomu v USA (např. CDO) byly nakupovány bankami, investičními fondy, hedgeovými fondy a jinými finančními institucemi po celém světě, splasknutí realitní bubliny v USA se stalo spouštěčem globální finanční, bankovní a později i ekonomické krize.

Centrální banky (CB) po celém světě jako reakci na krizi "nalily" do finančního systému biliony nekrytých USD, EUR, Juanů atd., které si vytvořily ve svých rozvahách z ničeho. Prostě, když jsou CB bankami poslední instance, mají na to právo a je to dokonce jejich povinnost, zachraňovat finanční systém, aby nezkolaboval. Důvěra v nekrytou měnu musí být zachována, protože jedině tato důvěra a nic jiného drží celý současný virtuální monetární systém nekrytých papírků pohromadě.

A proč CB tiskly neboli vytvářely tolik likvidity? Protože musely socializovat ztráty všech do tehdy neohrožených hráčů na realitních trzích, kteří v podstatě bankrotovali. Mezi těmi hráči byly skoro všechny největší bankovní domy celého světa, které se účastnily "hostiny" na rostoucí realitní bublině. Tito hráči se tvářili jako mistři světa a vypláceli si tučné bonusy a odměny. Vůbec je nezajímala skutečná koupěschopnost obyvatelstva, kolik vlastně nemovitostí je potřebné ještě postavit, a že tento směr investování peněz není trvale udržitelný. Vzdyť měli různé deriváty, které zabezpečovaly nízkou rizikovost investic (CDO) a dokonce měli tyto deriváty i pojištěny přes tzv. CDS (credit default swap) u různých pojišťoven. Hostina však skončila, CDO deriváty nebyly vůbec bezrizikové, pojišťovny měly problém proplácet CDS (AIG byla v bankrotu a musela požádat o pomoc stát), mezibankovní půčky "zamrzly" a před panem Bernankem (guvernér FEDu) blikal na obrazovce jeho monitoru text "GAME OVER".

USA a ani jiné státy si nemohly dovolit položit finanční systém kvůli realitní bublině, takže všechny nesplatitelné dluhy, které při této bublině vznikly, musely přenést přes CB na svoje bedra. A těch dluhů se nashromáždilo požehnaně, o čemž svědčí nárůst dluhu vůči HDP hlavně v zemích, kde byla realitní bublina největší (USA, Irsko, Španělsko, za chvíli i Čína). A tak přes socializaci ztrát soukromných subjektů označených nálepkou "to big to fail" se chtě nechtě dostaly západní země do dluhové pasti, která je dnes velkou železnou koulí bránící ekonomice EU a USA k nastartování opětovného růstu.

Dost bylo historické exkurze, vraťme se do přítomnosti a zkusme si poodhalit dosavadní řešení dluhové krize a také pravděpodobnou cestu ekonomik v USA a EU ve středně až dlouhodobé budoucnosti.

Drtivá většina ekonomických expertů z různých táborů hlavního proudu vidí řešení ve fiskální stimulaci (keynesiáni) nebo monetární expanzi (monetaristé). Oba typy řešení už začali ve větší míře realizovat od roku 2009 a zatím jsou jejich výsledky nevalné. Nezaměstnanost v EU je na historických maximech, zadlužení v USA také, ekonomika EU je v recesi, ekonomika v USA zatím těsně nad ní (ekonomika USA po přehodnocení prvních odhadů o propadu o 0,1% nakonec ve 4. kvartálu 2012 rostla o 0,1%).

Nějak to zatím nefunguje, tak centrální bankéři ve FEDu, ECB, BoE nebo BoJ plánují ještě více stejných opatření (zadlužovat se a dělat peněžní inflaci) a bláhově si myslí, že to pomůže teď. Ano, pomůže to na čas odsunout problém do budoucna, ale ten problém nakonec přijde a zaútočí s ještě větší razancí. Už teď jsou dluhy některých států EU v podstatě nesplatitelné (Řecko, Itálie), některé země už mají dluhy blížící se hranici 90% HDP (Německo, Francie), která je podle studie "Growth in a Time of Debt"  profesora ekonomie na Harvard University Kennetha Rogoffa a jeho kolegyně Carmen Reinhartové hranicí, kde už dluh výrazně negativně ovlivňuje výši hospodářského růstu, a tím pádem i možnosti splácení dluhu. Dluh USA na konci roku 2012 převýšil HDP o 2 % (Dluh USA = 102% HDP).

Vypadá to, že dluhová past se stále více a více utahuje a klíčem k otevření může být buď bankrot (řízený nebo neřízený) nebo vyšší inflace. Podle mého názoru nás však čeká období stagflace, která podle wikipedie značí " kombinaci vysoké inflace a současné stagnace ekonomiky – tedy při vysoké inflaci se nemění velikost reálného produktu nebo dokonce dochází k jeho snižování (takový jev se někdy nazývá slumpflace, z anglického slump, propad)".

Pojem stagflace se objevil v sedmdesátých letech minulého století v USA, kde se po opuštění zlatého standardu rozjely tiskařské stroje FEDu na vyšší obrátky, což mělo nakonec za následek zvýšení cenové inflace a zároveň i pokles HDP a zaměstnanosti. A přineslo to také výrazný býčí trend ve zlatě a stříbře a propad akciových trhů. Zastavilo se to až v roce 1980, kdy byl akciový index Dow Jones na stejné urovni jako cena zlata (kolem 850 USD). Dnes je Dow Jones na historických maximech (pátek 8.3.2013 zavíral na 14397 USD), přičemž zlato se pohybuje někde kolem dvouletých minim (1580 USD/oz). Jak se začne stagflace prohlubovat už koncem letošním roku, očekávám opětovné "sbližování" obou aktiv, tedy pokles DOW Jones indexu a nárůst ceny zlata.

Proč nás ale čeká stagflace teď? Vždyť oficiální cenová inflace není vůbec vysoká, nezaměstnanost a propad HDP v EU sice roste, ale USA jsou v těchto ekonomických parametrech stále v plusu.

Zaprvé, číslům o nízké cenové inflaci (do 2-3% ročně) už veří jenom málokdo, přičemž jádrová inflace (očistěná od regulovaných cen) je meziročně určitě vyšší než deklarovaná oficiální inflace. Například některé výdaje amerických domácností u nejvíce užívaných produktů a služeb rostly od roku 1980 do roku 2008 v průměru od 4,75% ročně (domácí stravování na osobu) až po 23,9% ročně (školné na VŠ - čtyřletá veřejná škola):


Zdroj: caseyresearch.com


Cenová inflace je v současnosti skryta i ve zhoršování kvality zboží a služeb (konina v mase, technická sůl v potravinách, methanol atd.), kdy sice ceny produktů nerostou, nebo rostou jenom mírně, ale kvalita klesá významně a už si nemůžeme být u určitého zboží ničím jisti.

Zadruhé, ekonomický propad v EU je stále větší a podle předpokladů ekonomů a euroúředníků by se měla situace vylepšovat až v roce 2014. Přesně stejné předpovědi měli euroekonomové i v letech 2009 až 2012. Říkali, že za rok už bude líp a ekonomika se už konečně nastartuje. Opak byl však pravdou, takže pokud nejste optimistickým ekonomem eurohujerem a umíte si spočítat základní makroekonomická čísla, zjistíte, že na velký optimismus v letošním, ale ani v příštích letech to moc není.
V USA od 1. března vstoupily v platnost automatické škrty na výdajové straně rozpočtu, cožů bude spíš znamenat propad ekonomiky, než její růst. Víme, že ekonomika USA rostla od r. 2009 i kvůli fiskální podpoře ze strany státu.

Zatřetí, nezaměstnanost v EU je na maximech a z některých států je slyšet další zprávy o propouštění (Iberia, Peugeot, Bankia, Dexia atd.), takže o obratu k lepšímu zatím hovořit nemůžeme.
V USA se sice čísla o nezaměstnanosti vylepšují (aktuálně 7,7% nezaměstnaných), v oficiálních statistikách se však už moc nehovoří o lidech, kteří opouštějí oficiální systém zaměstnanosti. Například počet lidí, kteří jsou závislí na potravinových lístcích, se neustále zvyšuje.

Stagflace je velikým problémem a zlou zprávou pro všechny. I když v současnosti zažíváme akciové šílenství, protože "tuny" nověvytvořených měn, které se dostaly od CB do komerčních bank, finančních institucí a korporací, si hledají uplatnění na trhu, a protože vyhlídky reálné ekonomiky jsou špatné, nově vytvořené "papírky" teď hlavně "parkují" do akcií a dluhopisů, nevidím toto šílenství jako trvaleji udržitelné. Vytváří se další obří akciová bublina, která spolu s nafukující se bublinou dluhopisovou bude čekat na impuls (černou labuť), který toto virtuální bohatství (akcie + dluhopisy) vytvořené z nekrytých peněz, vzniklých ze vzduchu v centrálních bankách, opět odhalí a opět jednou pošle na smetiště dějin. Nebude tomu poprvé ani naposled. A stagflace je nutnou obětí pro reálnou ekonomiku v období tištení velkého množství peněz a naakumulovaných enormních dluhů na všech úrovních ekonomiky.

V současnosti prožíváme jedinečné období lidských dějin, naše životní úroveň je nejvyšší v historii, peněžní zásoba různých světových měn je nejvyšší v historii, netrpělivě očekáváme zvolení nového, 112. papeže, který by měl být podle předpovědi irského biskupa Malachiáše posledním papežem, se kterým přijde soudný den, ekonomická a politická globalizace je na vrcholu a suma celkových dluhů jednotlivých států je také na vrcholu. Jak říká staré přísloví, že "nic neroste až do nebe", můžeme s určitostí předpovědět, že nakonec dojdeme k úplnému vrcholu a následně se budeme muset vrátit mnohem níž, abychom přežili. Bohatství se nevytváří v centrálních bankách, tam se vytváří jenom likvidita, která je pak distribuována nespravedlivě a zapřičiňuje rozevírání nůžek mezi horním 1% a dolními 99% lidí. Současný nespravedlivý systém založený na inflaci se dostal do slepé uličky, návrat na správnou cestu bude bohužel bolestivý. Při tomto návratu se bude znova přerozdělovat bohatsví, přičemž vlastníci bohatství virtuálního (akcie, dluhopisypapírové zlato atd.) o něj přijdou, vlastnící bohatství reálného (fyzické komoditní peníze, pozemky, nemovitosti, umění atd.) budou ještě bohatšími. Je jenom na nás, jakou cestu si vybereme.

 

Ing. Rastislav Trecák

vystudoval Univerzitu Mateja Bela v Banské Bystrici. Po škole pracoval jako obchodní manažer v petrolejářské branži a mimo jiné zabezpečoval i finanční hedging ropných produktů. Od roku 2010 začal působit jako poradce a zprostředkovatel služeb spojených s finančním zabezpečením fyzických obchodů s komoditami a od roku 2012, kdy založil společnost G&S Solutions, se věnuje informačně-edukační a obchodní činnosti v oblasti investic a spoření.

Chráníme Vaši finanční svobodu
G&S Solutions je mladá společnost poskytující informačně-obchodní služby založené primárně na informování svých klientů z pohledu svobodné ekonomie a sekundárně na prodeji v současnosti ideálních investičních aktiv, zlata a stříbra. Finanční poradci, banky nebo investiční fondy mnohdy zamlčují nebo vysvětlují příčiny současného problému pouze v zanedbatelné míře, proto se společnost G&S Solutions zaměřuje na:

  • informování svých klientů, vysvětlování a navrhování řešení ochrany před současnou nejistou finanční a ekonomickou situací,
  • zabezpečení fyzických komoditních peněz, zlata a stříbra, pro své klienty za konkurenční ceny ,
  • napomáhání prohlubování relevantních znalostí současného finančního systému a tím ochranu finanční svobody svých klientů do budoucna prostřednictvím seminářů, přednášek a debat s významnými ekonomickými experty z České republiky, ale i ze zahraničí.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688