Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.03.2013 09:16:01

ČR - přebytek bilance zahraničního obchodu v lednu dále narůstá, pokles vývozu i dovozu

Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky se v lednu meziročně v běžných cenách snížil vývoz o 3,2 % a dovoz o 4,1 %. Obchodní bilance skončila aktivem 31,5 mld. , které bylo meziročně o 1,1 mld. vyšší.

Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky se meziměsíčně po sezónním očištění snížil vývoz o 0,2 % a dovoz o 3,6 %. Trend vývoje ukazuje na růst vývozu o 0,6 % a dovozu o 0,4 %.

Meziročně v běžných cenách se snížil vývoz o 3,2 % (8,0 mld. ) a dovoz o 4,1 % (9,1 mld. ). Vývoz společností sídlících v České republice byl nižší o 3,7 % (7,2 mld. ) a vývoz subjektů se sídlem mimo Českou republiku klesl o 1,4 % (0,8 mld. ). Dovoz společností se sídlem v České republice se snížil o 3,0 % (5,7 mld. ), dovoz firem se sídlem mimo Českou republiku klesl o 9,8 % (3,4 mld. ).

Vývoz a dovoz přepočtený na eura klesl o 3,3 % a 4,2 %. Při vyjádření v USD se snížil vývoz o 0,4 % a dovoz o 1,4 %.

Bilance zahraničního obchodu skončila v lednu přebytkem 31,5 mld. , který byl meziročně o 1,1 mld. vyšší. Bilance subjektů se sídlem v České republice vykázala kladné saldo 2,0 mld. (oproti přebytku 3,4 mld. v lednu 2012), bilance subjektů, které nesídlí v České republice, skončila aktivem 29,5 mld. (proti přebytku 27,0 mld. v lednu 2012).

Přebytek meziročně vzrostl u strojů a dopravních prostředků o 1,3 mld. a průmyslového spotřebního zboží o 1,2 mld. a záporné saldo se zmenšilo u chemických výrobků o 0,4 mld. . Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s nápoji a tabákem o 0,1 mld. . Deficit se naopak prohloubil u minerálních paliv a potravin a živých zvířat (shodně o 0,8 mld. ) a surovin o 0,2 mld. . Kladné saldo kleslo u polotovarů a materiálů o 0,4 mld. .

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků meziročně klesl o 5,1 % (7,1 mld. ). Snížil se zejména vývoz silničních vozidel (o 4,3 mld. ), výpočetní techniky (o 2,0 mld. ) a telekomunikačních zařízení (o 1,1 mld. ). Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků byl meziročně nižší o 9,3 % (8,4 mld. ), z čehož největší pokles zaznamenal dovoz silničních vozidel (o 2,3 mld. ), výpočetní techniky a elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (shodně o 1,7 mld. ). Dovoz minerálních paliv meziročně klesl o 7,9 % (2,2 mld. ). Dovoz ropy se zvýšil o 4,9 % v hodnotovém vyjádření a o 8,5 % v naturálním vyjádření. Dovoz zemního plynu byl nižší o 5,4 % hodnotově a o 5,5 % naturálně.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU dosáhla přebytku 65,0 mld. , který byl meziročně o 5,4 mld. nižší. Záporné saldo se státy mimo EU se zmenšilo o 6,3 mld. na 33,0 mld. . Přebytek vzrostl v obchodě se Slovenskem a s Maďarskem (shodně o 1,1 mld. ) a Spojeným královstvím o 1,0 mld. . Deficit se zmenšil v obchodě s Ruskem o 2,3 mld. , Koreou o 1,4 mld. a Čínou o 0,6 mld. . Kladné saldo naopak kleslo v obchodě s Itálií o 2,0 mld. , Německem o 1,8 mld. a Francií o 1,7 mld. . Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance obchodu s Polskem o 2,0 mld. .

Obchodní bilance v národním pojetí (metodika platební bilance) odrážející výkonnost české ekonomiky vykázala v lednu 2013 přebytek 1,8 mld. . Údaje o vývozu a dovozu zboží propočtené s využitím údajů k DPH podle této metodiky jsou uvedené v tabulce 8 a v časových řadách Zahraničního obchodu se zbožím podle změny vlastnictví (národní pojetí).

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688