TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.03.2013 10:58:02

Klaus: Vláda Petra Nečase mě zklamala, nevyužila své šance

Zatímco dosluhující prezident neváhal sáhnout po kritických slovech, premiér Nečas setrval na své ozkoušené pozici a spolupráci s Klausem si pochvaloval. Václav Klaus připomněl, že za deset let svého prezidentování jmenoval šest vlád a desítky ministrů. Podle svých slov právě do Nečasova kabinetu vkládal největší naděje a s politováním musel uznat, že nebyly naplněny. "Vláda měla šance, které nevyužila,“ okomentoval Klaus. Podle něj Nečasova svita promarnila silný mandát, který měla po parlamentních volbách v roce 2010.

Na to Nečas kontroval, že i přes oslabení si jeho kabinet prosadil všechno, co chtěl. „Začínali jsme s nějakým počtem poslanců, ale kvůli jedné parlamentní straně, která se štěpila, klesl. Ale vláda prosadila všechno, co prosadit chtěla, samozřejmě ne ve změnách ústavních zákonů, kde potřebujeme dohodu s opozicí, ale to je jiná kapitola,“ zastal se Nečas sám sebe.

Do zbytku funkčního období popřál Klaus politickému vedení republiky, aby nastartovalo skomírající ekonomiku a dopomohlo nárůstu "elementárního porozumění uvnitř naší země“. Narazil tak na fakt, že popularita kabinetu stále klesá, protože není schopný vysvětlovat občanům podstatu prosazovaných zákonů a reforem.

Klaus se také ohradil proti tomu, že by prezident měl chodit na jednání vlády – jak se pravidelně chystá jeho nástupce Miloš Zeman. "Úkolem prezidenta není chodit na vládu, plést se do jejích věcí, tady je dělba moci nastavená Ústavou. Jestli by mohlo něco být, tak posílení veta, je spíš symbolikou než možností zasáhnout do vývoje v republice. Ale já nemám nejmenší ambici chodit na vládu, měl jsem setkání s jednotlivými ministry, stejně jako řadu setkání s panem premiérem,“ shrnul dosluhující prezident.

Klaus vetoval zákony, které mu přistávaly na stole ze sněmovny, poměrně často. Nelíbilo se mu například zvyšování daní nebo zavedení druhého pilíře důchodového spoření. Nesouhlasil ani s církevními restitucemi, ale ty nevetoval, aby – podle svých slov – už víc nekomplikoval život premiérovi Nečasovi. Paradoxní je, že Klausova argumentace proti všem zmíněným zákonům se kryla s tím, co normám vyčítala opoziční ČSSD.

Závěrem dosluhující hlava státu rozhodně ujistila, že s komentáři politického života v zemi neustane, naopak bude mít prostor věnovat se jim s plnou silou. "Můj Institut Václava Klause je přeci o politice, je o problémech země, o jejích sociálních, ekonomických a jakýchkoli jiných problémech. Kdyby institut do veřejné politiky nevstupoval, neměl by existovat a neměl by důvod k existenci. Není to akademická platforma, je to o pohybování se ve veřejném prostoru,“ popsal Klaus. Institut si představuje jako verzi amerických prezidentských knihoven, hodlá se věnovat publikační činnosti a komentářům.

Prezident se rovnou ze Strakovy akademie vydal do Brna, kde si dnes se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem vymění nejvyšší státní vyznamenání. Mandát Václava Klause končí zítra, v pátek se Hradu oficiálně ujme Miloš Zeman.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.03.2019ČNB nevyužila jednu z posledních šancí na zvýšení sazeb Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
10.07.2013Petr Nečas předal svůj úřad Jiřímu Rusnokovi Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.07.2013Tři roky vlády Petra Nečase Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688