Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  01.03.2013 16:12:00

Koruna se posunula k měsíčnímu minimu

Česká měna byla nejhůře se vyvíjející měnou středoevropského regionu v tomto týdnu. Zatímco polský zlotý si v celotýdenním hodnocení zhruba o půl procenta polepšil a maďarský forint stagnoval, česká koruna ztratila více než půl procenta, když se kurz během páteční seance dostal na dosah úrovni 25,70 CZK/EUR. Takto slabá byla domácí měna naposledy na počátku února. Koruna tím v podstatě vymazala všechny zisky, kterých dosáhla po zasedání bankovní rady ČNB k měnové politice na počátku února.
 
Kurz měny tak přispívá k uvolnění měnových podmínek. A jak v tomto týdnu uvedl člen bankovní rady L. Lízal, ČNB bude možná stále potřebovat uvolnit měnovou politiku a nejpravděpodobnějším nástrojem by byly intervence prosti koruně. I nadále se ovšem domníváme, že při současné úrovni kurzu je využití přímých intervencí nepravděpodobné. Klíčová pro další vývoj budou data z reálné ekonomiky hodnotící vstup do nového roku. Předstihové indikátory vyznívají z tohoto pohledu příznivě.
 
Únorový konjunkturní průzkum i PMI index průmyslové aktivity naznačují sice opatrné, přesto zřejmé zlepšení nálady mezi domácnostmi i korporacemi. Celková důvěra v českou ekonomiku se v únoru zvýšila díky růstu obou složek indexu důvěry - růst zaznamenala důvěra podnikatelů i spotřebitelů. Respondenti z průmyslového sektoru dokonce pro nadcházející tři měsíce očekávají mírné zvýšení tempa výrobní činnosti a také zaměstnanosti. Nic to však nemění na faktu, že celková důvěra podnikatelů je pod loňskou úrovní, což je odrazem prohlubující se recese v eurozóně v závěru loňského roku. To důvěra spotřebitelů je i v meziročním srovnání vyšší a signalizuje, že dlouhodobě utlumená poptávka by mohla začít postupně posilovat. V našich prognózách počítáme se zlepšením zhruba od poloviny roku, až vyprchá dopad současné vlny fiskální konsolidace. Nejlepší výsledek od roku 2000 pak zaznamenal dosavadní vývoj letošního státního rozpočtu.
 
Závěr příštího týdne přinese zajímavá data lednové bilance zahraničního obchodu a únorové nezaměstnanosti. Zejména u bilance zahraničního obchodu jsme zvědaví na růstové dynamiky vývozu a dovozu. Prosincová data byla totiž ovlivněna extrémně nízkým počtem pracovních dní. Samotná bilance se za prosinec meziměsíčně propadla o 15,1 mld. CZK na 18,4 mld. CZK (SA). V lednu tak očekáváme korekci, když obchodní bilance by se měla meziměsíčně zlepšit o 5,3 mld. CZK na 23,7 mld. (SA) s rizikem směrem nahoru. Obchodní bilance bez očištění by měla vykázat přebytek 29,6 mld. CZK, což je meziročně o 1 mld. méně. Nominální exporty by měly meziročně poklesnout o 1,3 %, importy pak o 1,1 %. U nezaměstnanosti budeme svědky dalšího zhoršení situace na trhu práce. Současná recese v české ekonomice je totiž konsistentní s dalším růstem míry nezaměstnanosti. Podíl nezaměstnaných osob (SA, nová metodika MPSV) se začal zvyšovat z 6,6 % v dubnu loňského roku na 7,3 % v letošním lednu. V únoru by měla míra nezaměstnanosti podle našeho odhadu vzrůst o dalších 0,1 pb na 7,4 % (SA). Bez sezónního očištění by pak podíl nezaměstnaných osob měl stagnovat na 8,0 %. V dalších měsících by se situace na trhu práce měla dále zhoršovat, když podniky budou v nabírání nových pracovníků opatrné, spíše lze očekávat propouštění.
 
Koruna je aktuálně o necelé procento slabší, než s čím počítá prognóza centrální banky pro první čtvrtletí. Celkově pro nadcházející týden očekáváme, že prolomení hladiny 25,75 CZK/EUR bude bez nějakého impulsu obtížné. Po oslabujícím trendu posledních třech týdnů vidíme slušnou šanci na korekci dosavadních korunových ztrát. O dalším vývoji pak budou rozhodovat v březnu publikovaná makroekonomická data.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.11.2022Koruna se posunula k 24,40 EUR/CZK ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
11.07.2022Koruna se posunula k 24,60 EUR/CZK ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
13.01.2021Česká koruna se posunula k 26,15 EUR/CZK ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688