BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Dávky a příspěvky  |  01.03.2013 09:58:00

EUR/USD a ranní dávka fundamentálních novinek

Německé maloobchodní tržby rostly v lednu nejrychlejším tempem za posledních 6 let a dokázaly se tak probrat z prosincového propadu. Německý statistický úřad naměřil 3,1 procentní růst od prosince. V meziročním srovnání s lednem 2012 vzrostly tržby o 2,4 procenta. Údaje jsou založeny na datech o tržbách ze sedmi spolkových zemí, které představují zhruba tři čtvrtiny celkové německé maloobchodní aktivity.

Španělská ekonomika zažívá špatné časy. Fotbalovou velmoc trápí vysoká nezaměstnanost 26,02 procent. Špatnou náladu nezlepšil ani dnešní výsledek indexu nákupních manažerů (PMI) ze sektoru výroby. Ten se i v únoru nadále drží v kontrakční zóně pod hodnotou 50, když dosáhl jen na 46,8 bodu. Oproti lednu si sice mírně polepšil o 0,7 bodu, avšak ani toto zlepšení není živou vodou pro Španělsko. PMI index za výrobu se naposledy nad hladinu 50 podíval v květnu 2011.

Výrobní PMI v Itálii si pohoršilo oproti minulému měření, poté co se výsledky indexu 2 měsíce zlepšovaly, tak přišel znovu propad. Dnešní výsledek za únor ukázal hodnotu 45,8 bodu, což je znatelné zhoršení oproti předchozím 47,8 bodu. Itálie se naposledy nad hodnotu 50 podívala v srpnu 2011. Výhledově se tak italská výroba nemá na co těšit. Zhoršený výsledek přinesly také zprávy z trhu práce. V lednu stoupla v meziměsíčním měření míra nezaměstnanosti na 11,7 procenta oproti předchozím 11,3 procentům. Ekonomové předpovídali Itálii snížení nezaměstnanosti na 11,1 procent.

Výrobní PMI eurozóny také nepředvedlo zázraky. Průzkum v únoru ukázal na 47,9 bodu, což je mírné zlepšení v porovnání s lednovými 47,8 body. Evropu drží od hlubšího propadu německá ekonomika, která nese zodpovědnost na svých bedrech. Celkově se eurozóně nedaří zvyšovat výrobu a dostávat nové objednávky. Index se drží již od srpna 2011 pod hranicí 50 bodů, jež odděluje celkový růst od poklesu aktivity v sektoru. Výhledově tak výroba zůstává v kontrakční oblasti. Největším strašákem eurozóny je nyní Francie, kde aktivita továren klesá již rok. Naopak Německo spolu s Irskem jako jediné země eurozóny vykázaly růst průmyslové aktivity. Údaje pocházejí od nákupních manažerů ze zhruba 3000 podniků v osmi zemích eurozóny, které dohromady vytvářejí přibližně 92 procent průmyslové aktivity měnové unie. Průmysl představuje pouze zhruba čtvrtinu ekonomiky eurozóny v soukromém sektoru. Průzkum z rozsáhlejšího odvětví služeb vyjde v úterý.

USA dnes vykročila do období automatických škrtů. V 6 hodin ráno našeho času, začal v Americe platit úsporný program. Jedná se celkově o sumu 85 miliard dolarů, která bude mít dopad na celkový chod státu a jednotlivých institucí. To před čím celý týden varoval šéf Americké centrální banky (FED) Ben Bernanke se stalo skutečností. Vyhnout se tomuto opatření však nebylo možné, protože americké politické špičky se nedokázaly shodnout na jiném východisku, a tak jim nezbývá nic jiné, než začít v médiích přehazovat vinu z jedné strany na druhou. Mezinárodní měnový fond (MMF)  již dříve oznámil, že dojde-li k tomuto opatření tak předpokládá snížení růstu ekonomiky USA v roce 2013 o 0,5 procenta.

EUR/USD znovu stojí před úkolem překonat support 1,3044. Nálada zůstává spíše medvědí vzhledem k postavení klouzavých průměrů. Na obrázku je vidět, že cena se nám dostala do klesajícího trojúhelníku, na jehož proražení se momentálně vyplatí počkat. Oblastí rezistence zůstává klesající trendová čára. 
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688