Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  28.02.2013 16:18:13

Exekuce z důchodu a dávek nemocenského pojištění rok od roku narůstají

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplácela k 31. 12. 2012 67 614 důchodů se zařízenou exekuční srážkou. Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) prováděly z důvodu nařízené exekuce každý měsíc v průběhu roku 2012 srážky z dávek nemocenského pojištění průměrně u 3 700 případů. V roce 2011 šlo o 60 874 důchodů se zařízenou exekucí a zhruba 3 000 případů exekucídávek nemocenského pojištění.

Exekuční srážky z důchodu provádí ČSSZ pouze na základě doručení exekučního titulu od orgánu, který má oprávnění jej vydávat. ČSSZ je povinna provádět srážky z důchodu ihned po doručení usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí. Srážky ČSSZ bezodkladně ukončí poté, co je pohledávka plně uhrazena, tj. včetně úroků a nákladů řízení. Pokud je ale exekuce zastavena, např. z důvodu, že dlužník dluh uhradí jiným způsobem, musí být ČSSZ o této skutečnosti informována příslušným orgánem, nejčastěji soudem nebo exekutorem. V současné praxi platí, že většina změn ve výplatách důchodů – zařízení nebo zastavení exekuce - je na základě technologického zpracování výplat důchodů realizována od 2. výplatního měsíce následujícího po datu doručení rozhodnutí o zastavení nebo exekučního titulu. Srážky provedené po doručení rozhodnutí o zastavení exekuce vrátí klientovi sama ČSSZ formou doplatku v nejbližším možném termínu nebo přímo příslušný orgán.

Při zařízení exekučních srážek z dávek důchodového pojištění nebo jejich zastavení je nutné provést změnu ve výplatě důchodové dávky. Obecně platí, že zpracování změny ve výplatě důchodové dávky závisí na datu doručení podání a stanoveném výplatním termínu důchodu. „V souladu se zákonným ustanovením se dávky důchodového pojištění vyplácejí dopředu v pravidelných měsíčních lhůtách určených plátcem dávky, tzv. splatnosti důchodů. Od této skutečnosti se odvíjí také způsob technologického zpracování výplat důchodů. Změny ve výplatě se realizují zpravidla za 2 měsíce. Stávající technologií pro výplatu důchodů vyplácí ČSSZ každý měsíc v pravidelných výplatních termínech přes 3 miliony důchodů,upřesňuje ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun.

V důsledku novely občanského soudního řádu a zákona o nemocenském pojištění má nově zaměstnavatel povinnost v případech, kdy je zaměstnanci nařízen výkon rozhodnutí srážkami ze mzdy, předat příslušné OSSZ rovněž podklady (kopie usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí, sdělení výše dosud provedených srážek a pořadí pohledávek) pro provádění srážek z nemocenského nebo peněžité pomoci v mateřství spolu s doklady pro výpočet těchto dávek. Pokud zaměstnanci po část kalendářního měsíce náleží příjem od zaměstnavatele a po část kalendářního měsíce dávka vyplácená OSSZ, je zaměstnavatel současně povinen sdělit, jaká část nezabavitelné částky nemá být OSSZ sražena. OSSZ teprve poté, co obdrží veškeré doklady, může začít vyplácet dávky nemocenského pojištění.

Lidé se často obávají, že kvůli exekuci přijdou o celou výplatu důchodu, nemocenského nebo peněžité pomoci v mateřství. Dlužníkovi vždy musí zůstat tzv. nezabavitelná částka. Jde o část mzdy, tedy v případě ČSSZ o část vyplácených dávek, která ze zákona musí zbývat na uspokojování životních potřeb dlužníka a kterou nelze srazit,“ doplňuje ústřední ředitel ČSSZ. Nezabavitelná částka od 1. 1. 2013 činí dle příslušné právní úpravy 6 064, 66 na povinného a 1 516, 16 na každou vyživovanou osobu.

S konkrétními dotazy na exekuční srážky z důchodu se klienti mohou obracet na call centrum pro důchodové pojištění na tel. číslo +420 257 062 860, s dotazy týkajícími se srážek z dávek nemocenského pojištění pak na call centrum pro nemocenské pojištění na tel. číslo +420 840 406 040.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688