Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  27.02.2013 14:11:52

Ceny ojetin loni až na výjimky rostly

V roce 2012 u nás došlo k mírnému meziročnímu nárůstu cen ojetých vozidel, ne však vozů Škoda, jejichž ceny naopak v průměru poklesly. Vyplývá to z analýzy české pobočky společnosti LeasePlan, která je největším poskytovatelem operativního leasingu automobilů. V České republice má ve flotile více než 17 tisíc vozů a v loňském roce prodala na tuzemském trhu ojetin přibližně 4 tisíce aut starých dva až pět let, která zákazníci vrátili po skončení leasingu.

Ceny vozidel starších 42 měsíců podle analýzy v podstatě stagnovaly – během roku vzrostly přibližně o 1 %. Oproti tomu ceny vozů mladších 42 měsíců narostly o více než 5 %. „Potvrzuje to dlouhodobý trend zvyšujícího se zájmu o velmi zachovalá mladší ojetá vozidla. Za taková jsou zákazníci ochotni zaplatit více,“ říká autor analýzy Daniel Prostějovský.

Celkový růst zůstatkových cen táhly zahraniční značky. Z vozů Škoda zaznamenala mírné navýšení odcházející generace octavie, ovšem pouze v kategorii do 42 měsíců. Starší vozy naopak postihl pokles, takže celkově zůstala úroveň zůstatkových cen Škody Octavia stejná jako v roce 2011. Hůře se vedlo ostatním mladoboleslavským modelům: průměrná zůstatková cena superbu poklesla o více než 7 % a fabie o více než 5 %. „Fabie táhnou dolů především dieselové varianty, které měly vyšší pořizovací cenu, ale na trhu ojetin se prodávají prakticky za stejnou sumu jako benzinové verze,“ vysvětluje Daniel Prostějovský.

Z nejčastěji poptávaných zahraničních ojetin se nejvíce dařilo Volkswagenu Passat, jehož průměrná zůstatková cena vzrostla o 5 %. „Je ale pravda, že Volkswagen Passat se v předchozím období propadl, takže nárůst vidíme spíše jako návrat do původních pozic,“ upozorňuje Daniel Prostějovský. Polepšil si také Opel Astra, a to o necelá 2 %. Nejprudší pokles mezi zahraničními vozy zaznamenala odcházející generace Fordu Mondeo a také Ford Focus, ten však pouze ve skupině aut starých méně než 42 měsíců. Starší focusy se loni držely na stejných cenách jako v roce 2011.

„V posledních letech je patrné postupné smazávání rozdílu mezi prodejností tuzemské značky a zahraničních značek. Domácí vozidla přitom na trhu ojetin vždy dominovala. Jednoznačně lepší zůstatková cena škodovek je však už minulostí a navíc se stále přibližují procentní hodnoty vztažené k ceníkové ceně. Tento trend očekáváme i do budoucna. V letošním roce předpokládáme stabilní situaci. S příchodem nové generace octavie a jejím postupným vstupem na trh ojetin dojde, tak jako před lety, ke zrychlenému propadu ceny odchozí generace. Ani fabii nečeká růst. Současná generace totiž bude mít nového nástupce už v příštím roce. Ve firemních flotilách jsou navíc velmi silně zastoupeny naftové varianty. Lidé poučení servisní náročností starších dieselů s technologií PD nebo Common Rail dávají v kategorii malých vozů přednost benzinovým verzím. Oživení by mohlo nastat u fabií vybavených čtyřválcovou variantou naftového motoru, neboť kultivovanost chodu je u ní přece jen na vyšší úrovni. Škodu Rapid čeká z pohledu zůstatkových cen teprve křest ohněm. O její prodejnosti na trhu nových vozidel definitivně rozhodne až uvedení karosářské verze kombi. Právě podle zájmu o ni budeme moci odhadnout budoucí vývoj ceny rapidů na trhu ojetin,“ prognózuje Daniel Prostějovský ze společnosti LeasePlan Česká republika.

 

Pavel Hálek

 
LeasePlan je globálním i tuzemským lídrem v operativním leasingu automobilů
profesionální správě firemních autoparků. Je zastoupen ve 30 zemích a jeho
celkový vozový park čítá 1,3 milionu automobilů. Díky unikátnímu řešení account
managementu LeasePlan dlouhodobě obhospodařuje klienty s různou velikostí flotil
, kdy se každému zákazníkovi věnuje tým profesionálů. V roce 1996 přivedl
operativní leasing do České republiky a stal se jedničkou tuzemského trhu.
Dnes tady pečuje o autoparky přibližně tisícovky klientů a ve své flotile má více
než 17 tisíc vozidel. Více informací na:
www.leaseplan.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688