Okénko investora  |  27.02.2013 11:42:40

Co se stane, když Fed přestane tisknout peníze?

iPoint.czV souvislosti s posledním publikovaným článkem, který polemizoval nad možným cyklickým vývojem amerických akciových indexů a jejich potenciálním propadem do konce roku 2014 se možná mnozí zamysleli nad tím, co by mohlo být spouštěcím mechanismem tak dramatického propadu finančních trhů. I když nemáme křišťálovou kouli a neumíme s jistotou ani říci, co se stane za pár hodin, možná někteří podvědomě tuší, že program měnového uvolňování v USA (známý pod pojmem kvantitativní uvolňování QE), který zavání průšvihem, by se o ekonomický otřes mohl postarat. Jaký vliv na finanční trhy by mohl mít definitivní konec expanzivní měnové politiky v USA?

Poslední dramatický propad na amerických akciových trzích jsme zaznamenali na přelomu let 2008 a 2009 poté, co vyvrcholila finanční krize v USA pádem investiční banky Lehman Brothers. Tehdejší rozhodnutí americké centrální banky (Fed), které započalo první kolo QE, nemůže mít jejímu šéfovi Benu Bernankemu patrně nikdo za zlé, protože výrazně pomohlo stabilizovat situaci na neklidných finančních trzích a obnovit důvěru mezi bankovními institucemi. O smyslu druhého kola QE je možné polemizovat a o významu třetího a čtvrtého již podle všeho pochybují všichni, kteří se o tuto problematiku zajímají.

Rozporuplné třetí kolo kvantitativního uvolňování odstartovalo v září 2012 a trvá až dosud s tím, že nyní není stanoven jeho definitivní termín ukončení. V rámci něj americká centrální banka každý měsíc na trzích kupuje hypoteční zástavní listy v hodnotě 40 mld. dolarů s cílem snížit nezaměstnanost v USA. Částka, kterou Fed v rámci QE3 ročně uvolní, by stačila na vytvoření 9,6 milionů nových pracovních míst s ročním platem 50 000 USD (950 000 CZK). Bohužel více peněz uvolněných Fedem, nezaručuje Američanům více pracovních míst. Aby tomu tak bylo, musely by dolary skončit v rukách spotřebitelů a ne u bankovních institucí. Domácí spotřeba je tudíž primárním hnacím motorem ekonomiky USA, jelikož se podílí více než 60 procenty na tvorbě HDP. Ta, když se nastartuje, je schopna přispět k uzdravení trhu práce. Ten je od roku 2008, kdy byl v důsledku finanční krize zasažen obrovským propadem, strnulý a nedokáže se vrátit do předkrizových hodnot ve výši 6 procent.

Historický vývoj míry nezaměstnanosti v USA


Za účelem dostavení očekávaného obnovení pracovního trhu, musí banky uvolnit peníze do ekonomiky prostřednictvím poskytování úvěrů, čímž by se nastartovala již výše uvedená spotřeba. Ty si je ale nechaly a nakupují za ně akcie, jejichž cenový růst jim zabezpečuje rychlé profity. Index S&P 500 od léta, kdy se již QE3 netrpělivě očekávalo, posílil o více než 20 procent, Dow Jones přes 16 procent, německý DAX o 31 procent a index největších 50 firem eurozóny o 35 procent a index evropských bank o neuvěřitelných 78 procent.

Dech vyrážející bylo vyhlášení časově neomezeného čtvrtého kola QE v prosinci 2012. V němž Fed nekupuje10 až 30leté americké státní dluhopisy ve výši 45 mld. dolarů měsíčně čímž cílí na snížení dlouhodobých výnosů a tím i podporu trhu bydlení. Výnosy dlouhodobých státních dluhopisů jsou nyní vyšší než inflační očekávání v USA, čímž Fed, který má tato aktiva ve své bilanci automaticky tratí. Když bude americká centrální banka ve svém dosavadním programu, v rámci něhož uvolňuje 85 mld. USD měsíčně, pokračovat do konce roku 2013, celkově v roce 2013 uvolní 1 020 mld. dolarů. Tím by Fed zmonetizoval přibližně půlku ročního rozpočtového deficitu USA. Kdyby se peníze Fedu skutečně dostaly do ekonomiky, tak by letos stačily na vytvoření 20,4 miliónu pracovních míst s ročním platem 50 000 USD.

Fed se nyní dostává do zapeklité situace. Na jedné straně hrozí zemi obrovská inflace, dostanou-li se peníze z bank do reálné ekonomiky, čímž Fed ohrožuje svoje základní poslání cenové stability. Na druhé straně, když Fed začne z trhu stahovat likvidu, výrazně to pocítí americké HDP. To je navíc ohroženo konsolidací fiskální politiky, kterou musí USA co nejdříve podstoupit.  Z tohoto důvodu je možné se domnívat, že Fed jen tak ze dne na den program QE neukončí. S největší pravděpodobností program skončí nejdříve ve třetím nebo čtvrtém kvartále 2013.

Kamenem úrazu tedy je, že od roku 2008, kdy naposledy kolabovaly akciové trhy, se z fundamentálního hlediska v americké ekonomice toho příliš nezměnilo. Jen se do ní napumpovaly peníze, které zakotvily v investičních aktivech bank. Všechny problémy se více - méně uhasily nalitím obrovského balíku peněz do ekonomiky. Z této skutečnosti pak plynou potenciální hrozby a otázky, co se stane, když Fed přestane hasit oheň tisknutím nových peněz?

Kdyby se tak stalo, tak pod tlakem ze stažení stimulačních opatření Fedu, které by mohly narušit globální ekonomický růst, by se jako první mohly ocitnout bankovní tituly, kterým se od léta 2012, kdy se začalo mluvit o třetím kole QE, výrazně daří a tituly citlivé na vývoj ekonomického cyklu (průmyslové tituly). Mohli bychom pak vidět rotaci investorů z cyklických do defenzivních titulů. Rostl by Index volatility (strachu) VIX, pravděpodobně zlato a japonský jen známé jako tzv. „safe haven“ aktiva. Pokles HDP USA, jakožto ekonomiky číslo jedna ve světě, by byl také spojován s poklesem ceny ropy. Ukončení QE znamená rovněž pokles poptávky po amerických státních dluhopisech, čímž se sníží jejich cena a vzroste výnos.

Michala Moravcová

Michala Moravcová

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze obor Finance. Působila ve společnosti WOOD & Company v Praze, kde pracovala jako trader na akciových trzích. Specializovala se zejména na trhy střední a východní Evropy. Momentálně pracuje jako analytička finančních trhů ve společnosti Bossa. Součástí její práce je analýza domácí i zahraniční makroekonomické situace a její vliv na finanční trhy, zejména na forex. Věnuje se ekonomickému vzdělávaní veřejnosti a publikaci ekonomických článků.

Logo BossaSpolečnost BOSSA je stabilním obchodníkem s cennými papíry, který se v evropském hospodářském prostoru pohybuje již 17 let. Za dobu své existence se dočkala mnohých ocenění. Např. časopisem Forbes byla několikrát označena za brokera roku a to zejména na svém domácím - polském trhu. Od roku 2012 vstupuje také na trh český, kde může své klienty oslovit obchodní platformou Metatrader 4 pro PC i mobilní zařízení, kamennou pobočkou v centru Prahy, technickou podporou i zpravodajstvím v českém jazyce, stejně tak strukturovaným systémem bezplatného vzdělávání, které zajišťuje tým zkušených odborníků i mnohaletých traderů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

02.05.2023Co dělat, když dluhopis přestane vyplácet kupon? Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688