TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.02.2013 11:15:15

Vláda čelí žalobě, nechává hazardu volnou ruku a exekucí přibývá

"Podali jsme dnes trestní oznámení na členy vlády, neboť nerespektuje zákon o loteriích. Vláda toleruje ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), že sázky oproti zákonu povoluje na tisíc, i když má být padesát korun maximálně, že maximální hodinová prohra činí deset tisíc a vláda toleruje se 250 tisíc korun za hodinu. Způsobuje to velké množství exekucí a životních tragédií, tomu je potřeba zamezit,“ vysvětlil před brněnským státním zastupitelstvím předseda VV Vít Bárta.

Problémem je, že v České republice existuje dvojí typ hracích automatů. Rozdíl mezi hracími automaty v gesci obcí a interaktivními videoterminály pod dohledem resortu financí spočívá například v tom, kolik peněz můžete najednou prosázet. Maximální výše sázky u interaktivních videoloterijních terminálů je tisícovka, zákon umožňuje dvě, pět a padesát korun podle typu zařízení. Maximální hodinová prohra u "ministerských" přístrojů činí 252 000 korun, přestože loterijní zákon připouští tisíc, dva a deset tisíc korun. Zákon umožňuje vydat povolení maximálně na rok, ministerstvo je vydává na tři roky.

Jenomže nález Ústavního soudu zjednodušeně nařídil, že je "bedna jako bedna“. Mezi hracími automaty nemá být činěn rozdíl na základě technických parametrů a mají podléhat jednomu zákonnému ustanovení. To ostatně vládě důrazně doporučoval i ombudsman Pavel Varvařovský. A ta se rozhodla konat, v březnu přijala usnesení, kterým ministerstvu financí nařídila omezení sázek. A v květnu své usnesení zrušila s tím, že to Kalousek dělat nemusí.

Žaloba není podána jmenovitě, protože Věci veřejné už v květnu nepobývali v koalici, nahradilo je tam odštěpenecké LIDEM. Proto jde žaloba proti těm členům vlády, kteří hlasovali pro zrušení původního usnesení. Kdo to je, by si měla zjistit prokuratura.

Poslanec VV Jaroslav Novotný připomněl, že Česká republika nemá sociologickou studii o dopadech hazardu na společnost, přitom vyspělé země jí disponují všechny a mají ji i na Ukrajině nebo v Bělorusku.

Jan Řehola, ředitel Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Ministerstva financí, pro Českou televizi uvedl, že resort připravuje zákon, který pravidla pro oba technické typy hracích automatů sjednotí. Podle něj teď nezákonně vláda nejedná, protože legislativní úprava „bedny“ rozlišuje, jakkoli je to podle Ústavního soudu špatně. Zákon je podle Řeholových slov teď na stole Evropské komise, která posuzuje jeho slučitelnost s unijními předpisy.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688