Nové koupelny s novými trendy, to je návrat k přírodě

Koupelna je dnes převážně místem relaxace a odpočinku. Místem, kde odkládáme každodenní starosti a čerpáme novou energii. Tomu odpovídá i její celkové ladění a vybavení, které často souzní se stylem zařízení ostatních místností interiéru. Díky pestrosti nabídky si dnes vybere opravdu každý, dovoleno je téměř vše. Vyznavači minimalismu často sáhnou po elegantní šedé či po nestárnoucí černobílé kombinaci, příznivci industriálního stylu po imitaci betonu, nostalgické duše po aktuálním trendu retro a romantici svůj domov zařídí třeba v zámeckému duchu. Mnohé z nás jistě uchvátí také hit posledních let – neuvěřitelně věrné imitace přírodních materiálů.

Chtěli byste mít v koupelně krásnou dřevěnou podlahu, ale bojíte se vlhkého prostředí? Láká vás těžko opracovatelný kámen? Toužíte po drahém luxusním mramoru? To vše si dnes již můžete dopřát v podobě keramických obkladů a dlažeb zcela věrně napodobujících přírodní materiály.

Je to dřevo? Není to dřevo?
Dřevo, mramor, kámen - tyto materiály jsou využívány především jako stavební suroviny, ale pro své estetické vlastnosti se zároveň staly nedílnou součástí moderní architektury. Výrobci vyvinuli a začali používat moderní technologii glazování pomocí digitálního tisku. Tato metoda funguje na principu tisku fotografií pořízených digitálním fotoaparátem, čímž lze vytvořit zcela autentické kopie jakéhokoliv typu kamene, mramoru, travertinu, dřeva a dalších předloh. Imitace je tak přesvědčivá, že už ani na dotek pomalu nepoznáte, zda jde o dřevo či keramiku,“ vysvětluje Jana Líkařová, manažerka strategického nákupu a marketingu společnosti Keramika Soukup.

Za trendem imitování stála právě myšlenka nahradit ne příliš vhodné materiály keramikou. Voda a vlhko totiž dřevu dvakrát neprospívají a kámen je zase složité opracovat na pravidelné a stejně široké dlaždice. Díky technologii digitálního tisku, která umožňuje vytvářet opravdu věrné kopie, se ale nakonec z tohoto původně provizorního řešení stal samostatný trend, o který neustále stoupá zájem.

Netypická, avšak originální je koupelna s obklady v dekoru zkamenělého dřeva. Ukázkou může být sérii Fossil italského výrobce ABK. Populárním je také design napodobující pohledový beton, který se ideálně hodí především do industriálněji laděných interiérů.

Obklady i dlažby rostou
Luxusní mramor ve vysokém lesku imituje například kolekce Museum od španělského výrobce Peronda. Na první pohled zaujme jedinečnými barvami a neopakovatelnou kresbou. Navíc nabízí velkoformátové dlažby v rozměru 60x60 a dokonce i 60x120 cm. „Právě zvětšování již tak velkých formátů je další ze současných hitů. V minulých letech se zdálo, že dosažení rozměru 60 x 60 cm bude konečné. Neustálý technologický pokrok však umožňuje jít ještě dále, a my tak můžeme již poměrně běžně nabízet obklady s délkou přesahující jeden metr,“ dodává Jana Líkařová. Tradiční koupelnové obklady vůbec prošly velkou proměnou. Na rozdíl od let minulých dominují nad čtverci protáhlé obdélníky, nejčastěji v rozměrech 20x50, 25x60, 25x70 a 30x100 cm.

Obklady s imitací se nevyužívají jen v koupelnách, ale stále častěji pronikají i na stěny ostatních obytných místností: do ložnic, obývacích a dětských pokojů.

Návrat do minulosti
„Interiérový design je jako „živý organismus“, který se neustále vyvíjí. Nechává se ovlivňovat zejména uměním a módními trendy. Oblíbené se proto v poslední době stejně jako v oblékání stává retro. Návrat do let minulých, honosnost, zdobnost a netradiční pojetí v téměř zámeckém stylu je přesně to pravé pro romantické duše. Zdařilým příkladem je série Vendome italského výrobce La Faenza. Typické kazetové obložení stěn v kombinaci s variací tapetových vzorů a zdobných dekorů promění koupelnu v elegantní dámský budoár,“ říká Jana Líkařová.

Rozkvetlá louka v koupelně
Vedle letos nešlápneme ani volbou florálních prvků. Motivy z přírody navíc napomáhají koupelnu ještě více vnímat jako oázu klidu, relaxace a nejen tělesné, ale i duševní hygieny. Květinová dekorace může tvořit jediný pozornost poutající prvek v jinak barevně čistém interiéru. Velmi populární jsou však také drobné kytičky na ozdobných listelách či na obkladech tvořících třeba stěnu sprchového koutu či vyplňujících prostor nad vanou.

I šedá umí být zajímavá
Ač vzhledem k oblíbenosti přírodních materiálů převládají jemné, neutrální a převážně teplé odstíny, z hlediska barevnosti je povoleno téměř vše. Pestrou paletu sytých a pastelových tónů v lesku a matu doplňuje nestárnoucí klasika černé a bílé, oblíbená je ale i čistě bílá jako dominující prvek. Čím dál více se prosazuje také vysoce elegantní šedá. Černá a šedá barva sice na někoho mohou působit ponuře, ale při správné kombinaci s ostatními barvami a jednotlivými prvky umí vykouzlit moderní a svěží koupelnu.

„Přestože jsou mozaiky lehce na ústupu, stále plní společně s dekory a listelami funkci ozvláštňujících prvků, které v povedené kombinaci dokážou místnost rozzářit. Dekorace v podobě prořezávaných obkladů geometrických tvarů ocení zejména ti, jejichž cílem je dosáhnout minimalistického designu s čistými a transparentními liniemi,“ uzavírá téma letošních koupelnových trendů Jana Líkařová.

www.crestcom.cz
www.keramikasoukup.cz

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna