TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  25.02.2013 14:09:10

Silnice jsou plné výmolů: Co dělat, když nám díra zničí auto

Stav českých silnic je tristní. Citelné je to zejména teď, kdy mrazy už několikrát udeřily. Na cestách řidiče otravují staré i nové výmoly.

Katastrofální výmol se v posledních dnech objevil například na Jižní spojce směrem do Prahy před lanovým mostem. Díra v pravém pruhu komunikace dosahuje na délku hrozivý metr a půl a je 13 centimetrů hluboká.

Jenom za dnešní dopoledne si na tom místě zničilo kolo u auta minimálně pět řidičů. Jsou kvůli tomu neuvěřitelně naštvaní, protože na jedné z nejvytíženějších pražských komunikací je povolená rychlost 80 kilometrů v hodině a výmol není možné nijak předpovídat.

Situaci na českých silnicích se snaží změnit internetový projekt vymoly.cz. Tam je k nalezení unikátní mapa nejhorších výmolů v Česku. Mapu tvoří sami řidiči tak, že díru vyfotí a umístí ji na stránku. Přidají popisek a přidají ji do mapy.

Jak postupovat při nehodě vzniklé vlivem zničených silnic
 

• Zajistěte místo nehody. Ideální je zajistit místo nehody výstražným trojúhelníkem a obléci si výstražnou vestu. Trojúhelník umístěte v dostatečné vzdálenosti od nehody, nejméně 50 metrů.

• Zjistěte, zda je na silnici značka; Nerovnost na silnici, Práce na silnici a další. V případě, že místo bude označeno dopravní značkou, pravděpodobně vám pojišťovna ani správce komunikace nic nevyplatí. Pokud však úsek označený značkou nebude, zavolejte ihned policii.

• Zdokumentujte místo nehody. Pokud policii nezavoláte, vyfoťte výmol a poškození na vozidle z co nejvíce stran. Pořízená dokumentace vám poslouží při prokazování škody.

• Vyplňte formulář o nehodě. Každý účastník nehody je povinný (u nehody, která není nahlášena policii) sepsat záznam o dopravní nehodě, který se následně předává pojistiteli. Záznam musí obsahovat identifikační údaje místa a času nehody, účastníky, příčinu a průběh.

• Kontaktujte pojišťovnu a řiďte se jejími radami. Pokud máte vozidlo havarijně pojištěno, zkontaktujte nejdříve pojišťovnu, kde vám sdělí přesné informace jak postupovat.

• Pokud havarijní pojištění nemáte, opět vyfoťte místo výmolu, poškození vozidla a zjistěte jména a kontakty na svědky.

• Při vyšetřování pomůže i to, když vaše auto odtáhne odtahová služba rovnou do servisu, kde poškozené části vozidla nafotí, spraví a vystaví fakturu.

• Zjistěte vlastníka komunikace. Dálnice a rychlostní silnice spadají pod Ředitelství silnic a dálnic, ostatní komunikace jsou v majetku kraje či obce.

• Předložte správci komunikace své důkazy. Pro uplatnění škody zašlete vlastníkovi komunikace písemnou žádost. Žádost by měla obsahovat: údaje o místu nehody, způsobené škodě, technické údaje vozidla (VTP), vaše osobní údaje (ŘP), fotodokumentaci a doklad za opravu.

• V případě, že vlastník komunikace chybu a vámi hlášenou škodu neuzná, vymáhejte náhradu soudní cestou. Počítejte však s finančními náklady na soudní výdaje, které v případě neúspěchu budete muset uhradit.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.10.2023Co dělat, když máte nadstropovou cenu energií? ERÚ (Energetický regulační úřad)
30.05.2023Co dělat, když se v Rakousku otřásá země OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
02.05.2023Co dělat, když dluhopis přestane vyplácet kupon? Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688