Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  21.02.2013 14:57:59

Co se stane, když Warren Buffett koupí vaši firmu


 

Když Zázrak z Omahy kupuje firmu, zpravidla ví, co dělá. Na vlastní kůži to aktuálně poznává americký potravinářský gigant Heinz, známý především jako výrobce kečupů. Buffett ho svou nabídkou nacenil na 533 miliard korun.

Buffettova Berkshire Hathaway se chystá spolu s 3G Capital společnost H. J. Heinz převzít za 28 miliard dolarů. Legendární investor přitom své portfolio nikdy nerozšiřuje o společnosti, které nejsou v dobré kondici. Přesto ale nelze Berkshire Hathaway označit za pasivní investiční fond, který by společnosti koupil a dále se o ně nestaral. Mezi investory je naopak dobře známo, že pro Buffetta nákupem vše teprve začíná.

 

Propouštění není Buffettův styl

Pokud se někdo v Heinzu obává snižování nákladů na pracovní sílu a s tím spojeného propouštění zaměstnanců, může zůstat klidný. V zásadě totiž lze říci, že je vstup Warrena Buffetta do společnosti zároveň i projevem důvěry jejímu managementu a celému obchodnímu modelu. Nejvíce ohroženi se proto aktuálně mohou v Heinzu cítit hlavně členové představenstva, kteří měli na starosti komunikaci s investory. Po dokončení převzetí se Heinz jednoduše stane soukromou společností, pro kterou bude nadále rozhodující pouze jediný investor, a sice právě Berkshire Hathaway.

Pro ředitele Heinzu Billa Johnsona by se tak ve výsledku mnoho změnit nemělo. A pokud jej nějaké změny čekají, měl by být jejich iniciátorem pouze a jen on sám. "Bude to pro Johnsona především pozitivní změna. Zbaví se tlaku, který na něj dennodenně doléhal z Wall Street, již jej nebudou tížit výkyvy ceny akcií či obavy z toho, jak investoři zareagují na zveřejněné finanční výsledky," myslí si Alice Schroederová, která po boku Warrena Buffetta strávila během psaní své knihy The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life (v češtině publikované pod názvem Sněhová koule: Warren Buffett a škola života) rok a půl. Podle ní většina generálních ředitelů vstup Warrena Buffetta do své společnosti vítá.

Namísto zveřejňování kvartálních výsledků nyní Heinz čeká odesílání měsíčních výkazů, jejichž analýze se bude věnovat sám CEO Berkshire Hathaway. Pokud se Heinzu bude dařit, je pravděpodobné, že Buffett do struktury společnosti zasahovat nebude. V opačném případě se generální ředitel Heinzu může takřka bez odkladu ohlížet po nové práci, Zázrak z Omahy je totiž mimo jiné známý svým perfekcionismem a neústupností.

 

Jaké kritéria si dává Buffett do výběru akcií, se dozvíte na Investičním webu

 

Čtěta také:

Stříbro po největším propadu roku: Letošní vývoj určují 4 hodiny každého dne

Stříbro po největším propadu roku: Letošní vývoj určují 4 hodiny každého dne

Cena stříbra 19. února klesla z 30 USD za trojskou unci až na 29,25 USD. Od začátku roku se tak zhodnocení investice do stříbra propadlo do záporu (-1,6 % k 19. únoru). V posledních pár týdnech přitom o ceně "chudšího sourozence zlata" rozhoduje pár hodin každého obchodního dne.

  


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688