BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  20.02.2013 15:28:07

ČEZ - výstup z tiskové konference ohledně Bulharska, firma se bude bránit, arbitráž je krajní řešení

Skupina ČEZ dnes po 14 hodině ve svém sídle uspořádala tiskovou konferenci, jejímž hlavním tématem byla situace v Bulharsku.

V dané záležitosti se vyjadřoval především ředitel divize distribuce a zahraničí Tomáš Pleskač. Za společnost vlastně znovu zopakoval, že striktně odmítá jakákoliv pochybení v Bulharsku. Uvedl, že firma má za sebou v Bulharsku spoustu kontrol a žádná z nich neshledala nikdy žádné závažné pochybení. Historicky z tamních 24 kontrol byl ČEZ pokutován ve 4 případech a to za marginální pochybení. Celková částka pokut tak dosáhla jen cca 60 tis. leva (BGN), tj. v přepočtu cca 780 tis. .

Ohledně odejmutí licence uvedl, že tamní zákon má čtyři podmínky, za jakých regulátor může odebrat licenci. Např. ohrožení dodávek elektřiny, porušování licenčních podmínek či nesprávné informace při žádosti o licenci. V žádné z nich evidentně dle Pleskače ČEZ nepochybil. K odebrání licence je navíc potřeba zahájit řízení v dané věci. ČEZ však dosud v tomto směru žádný dokument neobdržel. Zmínil dnešní tiskovou konferenci tamního regulačního úřadu, který uvedl, že dané řízení zahajuje. Regulátorem však nebyl uveden žádný důvod, čím se měla společnost provinit. ČEZ navíc stále žádný dokument o zahájení daného řízení neobdržel. Jediné co úřad firmě sdělil, bylo na 20 připomínek/nálezů, které se týkaly prosincových faktur spotřebitelů. Ohledně reakce obyvatel na výši účtovaných částek Pleskač uvedl, že nárůst byl dán především sezónními vlivy. V prosinci oproti listopadu klesla průměrná teplota o 8 stupňů, oproti např. 2 stupňovému poklesu před rokem. Stoupla tak spotřeba. Cenu za elektřinu ČEZ nijak nezměnil a ani nemohl, jelikož je regulována. Stanovena je vždy od 1.7. do 30.6. následujícího roku. Ke zdražení loni došlo o cca 13 % v důsledku především navýšení plateb na obnovitelné zdroje. Ty oproti 3,7 % podílu v předcházejícím období začaly tvořit přes 10 %. Podíl samotného distributora v ceně činí 9,3 %, silová elektřina 64 %, resp. daně 17 %. Jako nevýhodu pro tamní obyvatele ČEZ vidí měsíční fakturaci dle dané spotřeby, která tak může přinést výkyvy v platbách. Firmě se nepodařilo prosadit způsob účtování, jaký je běžný jinde, včetně ČR (měsíční zálohy, roční vyúčtování).

Ohledně jednání o licenci by ČEZ měl mít údajně po obdržení zahájení řízení 7 dní na odpověď. Následně má proběhnout veřejné řízení a poté neveřejné. Tamní regulátor hovořil o datu 16.dubna. V případě rozhodnutí regulátora o odebrání licence by se ČEZ bránil právně. Jedinou autoritou v dané věci, u které se lze odvolat je tamní správní soud. Pokud by neuspěl ani u něj, je připraven se právně bránit u orgánů EU. Příp. arbitráž považuje jako krajní řešení. ČEZ zmínil, že dosud s tamním regulátorem měl korektní vztahy.

Připomenout lze, že ČEZBulharsku za získání distribučních společností zaplatil 281,5 mil. EUR, resp. cca 7 mld. . Do dalšího rozvoje pak investoval přes 8,6 mld. .

J.Zendulka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688