TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.02.2013 11:32:47

Soud rozhodl: V Zemanově kampani byly lži, ale volby stejně platí

"Nejvyšší správní soud obdržel celkem 109 návrhů týkajících se volby prezidenta; z nich 64 odmítl pro opožděnost nebo z jiného důvodu, například neodstranění vad návrhu. Čtyřiadvaceti se zabýval meritorně a zamítl je. Zbývající podání vyřídili jednotliví soudci volebního senátu přípisy, protože u těchto podání shledali, že se nejedná o volební stížnosti ve smyslu zákona, o kterých by soud mohl rozhodovat,“ shrnula proces mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Soud se pozastavil u dvou stížností, které mířily na způsob, jakým vedl kampaň Miloš Zeman, jeho tým nebo lidé, kteří s nově zvoleným prezidentem přímo nespolupracovali. Do této kategorie spadá především právník Vladimír Zavadil, bývalý důstojník StB, který zaplatil nactiutrhačský inzerát v Blesku. Tvrdil například, že Karel Schwarzenberg připravuje cestu pro návrat českého majetku sudetským Němcům. Inzerát vyšel po dva dny těsně před druhým kolem voleb

"Soudci připomněli, že jakákoliv přímá volba je svázána nejen s pozitivním zdůrazněním vlastních předností, ale i s prvky negativních sdělení, která mají za cíl voliče odradit od volby protikandidáta. Samotné vedení negativní kampaně, které se soustředí na chyby, nevýhody či slabé stránky protivníka, není protizákonné, má ale své normativní hranice,“ zhodnotila Dostálová s tím, že NSS nemůže pískat všechny volební fauly, ale rozhodovat jen z hlediska (ne)platnosti voleb. Soud prohlásil, že nemůže a nechce být rozhodcem etiky.

A vzápětí NSS připustil, že v kampani došlo na lži a nezákonné postupy. Podle jeho soudu, ale ne natolik, aby ovlivnily fakt, že na Hrad míří Zeman, nikoli Schwarzenberg.

"V posuzovaných případech šlo konkrétně především o inzerát otištěný v deníku Blesk v první den druhého kola volby a dále o šíření nepravdivých informací o vystěhování paní Bílé ze zámeckého bytu v Čimelicích, o údajné podpoře Bernda Posselta protikandidátovi Karlu Schwarzenbergovi či o pokusy spojovat rodinu kandidáta s fašistickým a nacistickým hnutím. Soud shledal, že se v těchto případech opravdu jednalo o nepravdivá tvrzení i lži. Dospěl tak k závěru, že v průběhu volební kampaně došlo k nezákonnostem schopným ovlivnit volební výsledek, avšak nikoliv tak intenzivním způsobem, který by mohl konečný výsledek změnit,“ řekla mluvčí.

Soud rozhodl, že Karel Schwarzwenberg měl šanci na pomluvy a nařčení reagovat, měl prostor je vyvrátit. Až na jednu výjimku, kterou je právě Zavadilův inzerát. "V těchto volbách se s výjimkou zmíněného inzerátu v deníku Blesk vždy jednalo o tvrzení a informace, na které mohl protikandidát K. Schwarzenberg, případně jeho podporovatelé, přiměřeně zareagovat a je pak věcí voličů, jakým způsobem celou situaci zhodnotí. Volební senát proto všechny tyto návrhy na neplatnost volby prezidenta zamítl,“ uzavřela Dostálová.

Nic už tak nebrání, aby si Zeman 8. března užil inauguraci a chopil se svého prezidentského úřadu. Jedním z jeho prvních úkolů je doplnění počtu ústavních soudců, kam se mohou stěžovatelé nespokojení s rozhodnutím NSS teoreticky obrátit.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688