Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  18.02.2013 14:43:58

Mark Mobius: Rok "draka" nebyl zklamáním

Loňský rok draka plně dostal svému jménu, to jak se finanční trhy musely potýkat s jednou výzvou za druhou, ať již se jedná o evropskou dluhovou krizi, potíže s nezaměstnanostíUSA či starosti o čínský hospodářský růst, resp. jeho pokles. Na začátku nového roku se zdá, že evropská dluhová krize již není pro globální ekonomiku kritickým problémem, stejně tak čínská ekonomika stále docela svižným tempem. Jak však píšu tyto řádky, uvědomuji si, že stále nebyly vyřešeny problémy se zadlužením USA. Z mého úhlu pohledu může být nejistota svírající americkou ekonomiku pouhou špičkou ledovce, který by v tomto roce mohl ohrožovat globální ekonomiku. Nicméně, i navzdory všem poplašným zprávám se světovým trhům všeobecně dařilo v roce 2012 dosahovat růstů.

Řetězová reakce

 

V tomto propojeném světě mají všechny události, jež se odehrají v klíčových ekonomikách USA, eurozóny a Japonska velký dopad na globální ekonomiku. Světová ekonomika však není konstantní, neustále se vyvíjí. Například rozvíjející se trhy, ty stále snižují svou závislost na USA a Evropě. Jsou to pak také ekonomiky některých zástupců rozvíjejících se trhů, které by v tomto roce mohly táhnout světový ekonomický růst. V rozvinutých zemích budeme velmi pravděpodobně svědky pokračování uvolněné měnové politiky, která zvýší objem volných dolarů směřujících na akciové trhy, včetně akciových trhů rozvíjejících se zemí a frontier markets.

Čtěte články o investování na http://www.penizenavic.cz/clanky/nove-etf-investujici-do-akcii-firem-ze-zemi-eurozony

 

Rozvíjející se trhy všeobecně jsou charakteristické třemi vlastnostmi, které mluví v jejich prospěch: všeobecně vyšší ekonomické růsty, větší množství devizových rezerv a nízkou míru dluhu. Mnoho rozvíjejících se ekonomik je také zřejmě na vrcholu spotřebitelského boomu a růstu produktivity, což jsou dobré základy pro budoucí růstový potenciál.

Jakožto akciový investor investující na dlouhodobých horizontech jsem ve věci dalšího vývoje světové ekonomiky optimistou, navzdory problémům se zadlužením, které nyní sužují USA i Evropu. Vedle toho tu totiž máme rostoucí střední třídu mnoha rozvíjejících se zemí, jež dává potenciál růstu jejich výdajů na spotřebu. V tomto směru se nám zdá být obzvláště zajímavý potenciál asijských rozvíjejících se zemí. Podle posledních odhadů Mezinárodního měnového fondu dosáhly v roce 2012 rozvinuté trhy jako celek ekonomického růstu 1,3 % s tím, že odhady pro tento rok mluví o 1,5 %. Oproti tomu, asijské rozvíjející se ekonomiky měly v roce 2012 růst tempem 6,1 %, v tomto roce by pak měly dosahovat růstu dokonce 6,8 %.

 

Frontier Markets

 

Obzvláště velkým optimistou jsem, co se potenciálu potenciálu frontiers markets týče. Investování na nich může být vzrušující, investoři by však měli stále postupovat selektivně a být trpělivý. V Templetonu bereme v potaz dlouhodobý vývoj v minulosti a zároveň si děláme predikce růstu na přích pět let. Hospodářské růsty mnoha frontier markets z roku 2012 překonaly výrazně růsty rozvinutých zemí, tento trend přitom bude podle mě pokračovat i nadále. Mezinárodní měnový fond dokonce odhaduje, že během příštích pěti let bude 10 z 20 nejrychleji rostoucích ekonomik pocházet ze subsaharské Afriky, další dvě pak ze severní Afriky. Žádná z těchto ekonomik se pak nebude nacházet v západní hemisféře.

Já vidím budoucí vývoj na kapitálových trzích frontier markets podobě. Některé z nich se podle mě změní z malých a nelikvidní na velké a likvidní.

Jak se budou frontier markets nadále vyvíjet, je zde předpoklad dalšího zvyšování jejich investic do infrastruktury, což odkrývá investiční příležitosti v sektorech, jako jsou stavebnictví, doprava, finance a telekomunikace. Mnoho frontier markets je producenty důležitých komodity jako jsou ropa, plyn a drahé kovy, což jim dává dobrou výchozí pozici pro participování na očekávaném růstu globální poptávky po těchto zdrojích. Participace na tomto růstu bude v případě těchto zemí znamenat impuls pro další ekonomický růst, zvyšování kupní síly jejich obyvatel a schopnost zvýšených investic do dalšího růstu.

Čtěte články o investování na http://www.penizenavic.cz/clanky/nove-etf-investujici-do-akcii-firem-ze-zemi-eurozony

 

Řada frontier markets těžila z masivních investic ze strany velkých rozvíjejících se zemí. jako jsou Čína, Indie, Rusko a Brazílie. Motory ekonomického růstu na frontier markets však nejsou pouze komodity, například v Botswaně, jež je největším světovým vývozcem diamatů, to byla nově otevřená call a servisní centra. Nebo třeba Kazachstán, země bohatá na ropu a další přírodní zdroje, v případě této země táhly hospodářský růst i investice do místní infrastruktury.

 

Nízké úrokové sazby…a inflace

 

S ohledem na křehký stav ekonomik vyspělých států je velmi pravděpodobné, že centrální banky budou pokračovat v pumpování peněz do systému. Z investičního úhlu pohledu je tedy pravděpodobné, že investoři hledající zajímavé zhodnocení v prostředí nízkých sazeb budou živit růst na akciových trzích, zejména pak těch z rozvíjejících se zemí, které by ze zvýšeného přílivu peněz mohly profitovat přinejmenším v krátkodobém horizontu. Tento trend však není žádnou horkou novinkou, v prvních 11 měsících roku 2012 přitekly na rozvíjející se trhy investice ve výši zhruba 35 miliard USD. Je to logické, s tím jak úrokové sazby zůstávají na nízkých úrovních, jsou pro investory finanční trhy čím dál tím zajímavější.

Druhou stranou mince je však potenciál vyšší míry inflace. V rozvíjejících se zemích spadá velká část populace do nízko příjmové skupiny, na kterou dopadá růst základního zboží jako jsou potraviny či benzín s větší intenzitou. Částečnou prevencí proti dopadům zvýšené inflace může být zvýšená produktivita práce. V tomto ohledu bude zajímavé pozorovat vývoj v zemích vykazující poněkud těžkopádné reakce jejich vlád. Tyto země by totiž mohly být přinuceny k omezení role vlády. Naše práce pak spočívá v tom, abychom důkladným průzkumem našly společnosti, jež vykazují, tváří v tvář těmto výzvám, nejen schopnost přežít, ale také prosperovat.

 

Rizika a urychlovače změn

 

Jedním z největších rizik, které v tomto roce vidím, je „schopnost“ politiků rozvinutých zemí dát si s jakýmikoliv reakcemi na fiskální situaci opravdu načas. Pokud politici nebudou schopni spolupráce, existuje riziko, že USA i Evropa upadnou do recese a smažou tak růsty, jichž jsme byli na světových trzích svědky v loňském roce. Vedle toho pak věřím, že bude v tomto roce v řadě rozvíjejících se zemích na pořadu dne vyvážený růst, inflace a konkurenceschopnost.

S ohledem na události loňského roku lze říct, že budou vždy existovat nepředvídatelné faktory a podmínky, které mohou být spouštěči větších změn v globálním prostředí. Nemůžeme přesně určit, kdy nás postihne další korekce trhu, a jak velká tato korekce bude. Očekáváme však, že i v tomto roce budeme na trzích svědky volatility. Každá krize, politická změna či dokonce převrat však zároveň znamená příležitost. Proto také pokračujeme v investování na dlouhodobém horizontu do společností, které jsou podle nás podhodnoceny, které mají silný fundament a které zároveň vykazují schopnost čelit budoucím obtížím a měnícímu se prostředí.

 

Čtěte články o investování na http://www.penizenavic.cz/clanky/nove-etf-investujici-do-akcii-firem-ze-zemi-eurozony

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.
Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse http://mobius.blog.franklintempleton.com/2013/01/02/ring-in-the-new/

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688