Ing. Mojmír Boček (STOX.CZ)
Okénko investora  |  14.02.2013 16:21:10

Hvězdné války po třiceti letech

Hvězdnými válkami pojmenovali novináři projekt Strategické obranné iniciativy USA, který počítal s vybudováním obrany v kosmu. Velkolepým záměrem, prezentovaným 23. března 1983 chtěl tehdejší americký prezident Ronald Reagan finančně vyčerpat hroutící se sovětské hospodářství, a ve svých důsledcích tak přispět ke konci studené války. Sovětský svaz byl v tehdejší době silně zaskočen a protestoval argumentem, že se jedná o porušení smlouvy ABM (Anti-Ballistic Missile) z roku 1972, která omezovala počty systémů protiraketové obrany. Dnes, 30 let po těchto událostech lze spatřovat až nečekaně silnou alegorii v aktuální globální ekonomické válce, tentokrát nazývané „měnová“.

O fenoménu měnových válek se začalo hovořit již v roce 2010. Do popředí se dostaly ovšem až v posledních měsících, po rally na hlavním světovém měnovém páru – eurodolaru. Jejími hlavními účastníky jsou tentokráte kromě Ruska a USA také EU (rozdělená na dvě „bojové“ divize), Japonsko a Čína. Každá země má k válce jinou záminku a používá jiné „zbraně“. Čína (potažmo Japonsko) používá vládní opatření a jejich prostřednictvím oslabuje kurz domácího juanu, aby posílila vývoz a pomohla domácím podnikům. USA a další země se v tomto boji logicky cítí jako napadené a trvale této zemi vyčítají uměle nízký kurz své měny a zvýhodnění čínského vývozu. Naproti tomu má USA v této válce zcela odlišné střelivo, ovšem s podobným účinkem. Realizuje totiž plán na podporu ekonomiky, spočívající v nákupu vládních dluhopisů americkou centrální bankou. Vedle prvotního prorůstového účelu, způsobuje tisknutí nových peněz devalvaci tamní měny a tím pádem také „bojovou činnost“ v období měnových válek. Jako oběť těchto amerických útoků se cítí Německo, jelikož jeho měna euro vůči dolaru posiluje a tím snižuje konkurenceschopnost země na zámořském trhu. Německo ovšem (s nadsázkou paradoxně k historické zkušenosti) žádný protiútok nechystá. Naproti tomu Francie, jako další země platící eurem, je pro zavedení alespoň střednědobých cílů pro kurz měny. Proti dalšímu pumpování peněz do americké ekonomiky je ovšem i samotná „útočící“ Čína. Podle Pekingu touto činností dojde k výrazné destabilizaci finančních trhů. A aby byla alegorie s hvězdnými války před třiceti lety dokonána, zapojilo se do měnových válek i Rusko. První místopředseda rady tamní centrální banky Alexej Uljukajev totiž pronesl, že jednotlivé země by se měly vyvarovat protekcionismu a nesnažit se zajistit si lepší pozici na trhu prostřednictvím devalvace svých měn. Podle Uljukajeva opatření na podporu domácí poptávky a zvýšení domácí konkurenceschopnosti prostřednictvím snížení kurzu národní měny mohou sice na chvíli pomoci, slovo na chvíli ale silně zdůraznil.

První z velkých globálních bitev měnových válek se bude konat v pátek a v sobotu právě v ruské Moskvě na summitu G20, tedy schůzce představitelů největších ekonomik světa. Maršály těchto bitev budou ministři financí zúčastněných zemí a generály guvernéři jejich centrálních bank. Chystá se ostrá bitva, která ale nebude mít stejného vítěze jako hvězdné války před třiceti lety, kdy byl ekonomicky zcela vyčerpán Sovětský svaz…

Ing. Mojmír Boček

Na ekonomické fakultě vystudoval bakalářský a magisterský studijní program. Jeho hlavním oborem byly finance a kapitálové trhy, zejména finanční deriváty. Aktuálně studuje doktorský studijní program Ekonomika a management se zaměřením na Makroekonomii.
Kariéru ve financích zahájil jako finanční analytik v mezinárodní výrobní firmě, se zaměřením na finanční analýzu dle fundamentu EVA a na zajištění kurzových rizik. Nyní pracuje jako analytik pro evropské akciové trhy a je manažerem služby STOX.CZ.

logo STOX.CZ
STOX.CZ je obchodní portál určený pro individuální online investory. Svým klientům poskytuje spolehlivou platformu pro online obchodování na více než 80 akciových trzích v 18 zemích světa a zprostředkovává vedení vysoce pojištěného multiměnového účtu s možností vkladu v českých korunách. STOX.CZ nabízí bezkonkurenční poplatky a technickou podporu v obchodní dny od 9:00 do 22:00. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688