TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.02.2013 10:59:10

Piráti ženou prezidenta Klause před soud. Chtějí znát autory amnestie

Místopředseda Pirátů chce vědět dvě věci: kdo amnestii připravoval a kdo o ní předem věděl. Například do jaké míry se ministerstvo spravedlnosti podílelo a zda mělo přehled o tom, jaké kauzy amnestie zastaví.

Zatímco Zaorálkovi odepsal Jakl, který o něm nedávno prohlásil, že je trdlo a hulvát, o Michálkově žádosti rozhodl vedoucí kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigl. Jeho dceru amnestie také zbavila starostí, setřásla trest za způsobenou dopravní nehodu. I když žadatelům odepisovali různí lidé, obsah sdělení se nemění: prezident nemusí nikomu nic zdůvodňovat.

Proti rozhodnutí Hradu se nelze odvolat, proto Michálek zvolil správní žalobu. "Obsahem je návrh, aby soud prohlásil některé chaotické výroky v rozhodnutí kanceláře prezidenta republiky za nicotné, neboť vůbec nebyla dána věcná příslušnost k jejich vydání. Hlavní částí žaloby je návrh, aby soud zrušil Weiglovo rozhodnutí o odmítnutí žádosti o informace," vysvětlil Michálek. Kdyby mu dal soud za pravdu, vyzval by pak Hrad, aby informace zveřejnil.

Zároveň Michálek žádá, aby soud projednal žalobu přednostně. "Máme kvůli přístupu kanceláře prezidenta republiky důvodné obavy, že informace budou protiprávně zničeny a následující prezident vůbec nebude schopen je poskytnout. Aby byl svobodný přístup zachován, je třeba, aby soud rozhodl ještě za úřadu prezidenta Klause," doplnil Michálek.

S Michálkovou žádostí o informaci si přitom kancelář moc starostí nedělala, dokonce na ni ani neodpověděla v zákonné lhůtě. I kdyby platilo, že prezident nemusí amnestii komentovat, jeho kancelář rozhodně překročila pravidla, když žádost včas neodmítla. Michálek se dočkal odpovědi až po stížnosti a urgování. Pak mu Weigl napsal, že jediným autorem amnestie je prezident. Tomu Marvanová nevěří, protože text amnestie podle ní zjevně psal právník. Také podotýká, že jim nejde o to, aby prezident svůj krok zdůvodňoval, chtějí slyšet jména autorů.

"Vzhledem k rozsahu a organizaci připravovaného rozhodnutí o amnestii patrně existují zprávy elektronické pošty, zápisy z jednání, poznámky nebo jiné obdobné záznamy souvisejících informací, ze kterých je možné požadované informace zjistit, pokud nejsou prezidentu republiky známy,“ uvádí Marvanová v žalobě.

Pokud Michálek s Marvanovou uspějí, chtějí po Klausovi, aby kromě zveřejnění informací uhradil i soudní poplatky.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

14.02. 12:32  Milost pro Klause (Tatrmann)
14.02. 12:18  Milost pro Klause (Samson)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688