Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Prezentace  |  08.02.2013 21:05:29

Zimní dovolená podle kurzu? Neobvyklý pohled na to, jak ušetřit

Vyrážíte v zimě na lyže do zahraničí? Pak si jistě vybíráte podle kvality a kvantity sněhové nadílky, kratochvílí a vybavení v areálu, náročnosti sjezdovek nebo podle destinace, kde se snadno dorozumíte. Samozřejmým kritériem bývá i vzdálenost střediska od ČR, která souvisí s celkovými náklady na zimní dovolenou. Ty můžete srazit i aktuálními kurzy zahraničních měn. Podívejte se s námi, jaké existují na tomto poli možnosti.

Dlouhodobě silná koruna dává čtenářům tušit, že za své české peníze dostanou více v cizích měnách, tedy „ušetří“. Pokud se chystáte do zemí eurozóny, je vám víceméně jasné, jaká je situace. Jedno euro vás vyjde zhruba na 25,5 koruny a levně si jistě zalyžujete např. na Slovensku. Zajímavější situace může nastat při lyžování ve Švýcarsku, USA nebo jiných neotřelých zahraničních lokalitách.

Švýcarsko
Tento ostrov švýcarského franku uvnitř eurozóny nabízí českých cestovatelům vedle prvotřídního lyžování, špičkového servisu a gurmánských delikates i úsporu související s měnovými kurzy. 1 frank dnes nakoupíte zhruba za 20 korun a silná koruna ho činí čím dál levnějším. Na historickém minimu v roce 2008 jsme mohli frank nakupovat už za 14,20 Kč.

Odvrácenou stranou dovolené ve Švýcarsku je vysoká cenová hladina. Např. celodenní permanentka ve středisku Zermatt pod Matterhornem vyjde na 75 CHF, dnes tedy kolem 1500 korun a na 6 dní 423 CHF, tedy zhruba 8460 Kč.

USA a Kanada
Klesající dolar láká k návštěvě Spojených států amerických. Vedle ohromného množství jiných atrakcí je v USA i několik proslulých lyžařských center od Colorada po Kalifornii. V populárním Aspenu koupíte při současném klesajícím kurzu zhruba 18,50 Kč za americký dolar celodenní permanentku od 90 dolarů výše.

V Americe se obzvlášť vyplatí mít nejen pro zimní sporty z domova zajištěné odpovídající pojištění do zahraničí, neboť ceny zdravotního ošetření a následné péče dosahují v USA astronomických částek.

Milovníky zimních sportů osloví i Kanada. Např. ve snowboardisty i lyžaři oblíbeném Whistleru, největším středisku na západní polokouli, koupíte dospělou denní permanentku za 98 dolarů, přičemž současný kurz kanadského dolaru je zhruba 19 Kč a stále klesá.

Neotřelé destinace
Novinkou na poli zimních destinací je v současné době Ukrajina. Pro výjezd svědčí nízké ceny, absence mas lidí a kurz hřivny, který od roku 2008 spadl skoro o polovinu, zatímco ceny zůstaly stejné. V centru Bukovel nebo Dragobat koupíte denní permanentku, při kurzu 2,3 koruny za hřivnu, za 200 - 300 Kč. Pokud se vám podaří směnit hřivny již na území ČR, budete šťastlivcem, neboť na místě to bývá často problém. Každopádně zažijete neotřelé dobrodružství.

Další tipy
Ušetřit při výměně valut lze ovšem i jinými způsoby. Spočítejte si nejvýhodnější množství korun pro směnu, čímž docílíte výhodnější sazby za větší obnos, který ale bývá často kompenzován poplatkem zhruba 0,5-1 % při prodeji a zhruba 2 % při nákupu z objemu směny (Česká spořitelna).

Rovněž uvažte, podle výše vašich bankovních poplatků, zda se nevyplatí místo nošení peněz neustále u sebe vybírat potřebné částky až na místě z bankomatu podle aktuálního kurzu. Výše poplatku u bankomatu bývá obdobná jako při směně přímo v bance.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688