eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  30.01.2013 15:38:02

Stručná situace Wall Street: opening 30.1.13 a kontrakce HDP

Středeční US burzovní seance je opět obchodním dnem, která má jistě k dispozici dostatek kursotvorných impulsů. Ty se budou především rekrutovat z oblasti makrodat a rovněž hospodářských výsledků veřejně obchodovatelných společností pokračujících za 4.Q.

K dobrému sentimentu (nebo alespoň k jeho nepokažení) mohly přispět svým closingem asijské trhy. Japonské akcie a index Nikkei Average skončily na 33-ti měsíčním maximu (11113,95 bodů) a Hongkongindexem HangSeng zavřel na 21–ti měsíčním maximu (23822,06 bodů). Také australská burza nezůstala pozadu a zaznamenala nejdelší pozitivní šnůru od října 2003. Uvedený výsledek byl tažen zlepšeným ekonomickým sentimentem a v Japonsku i optimismem kolem firemních zisků.

Japonské retailové prodeje vzrostly v prosinci o 0,4% meziročně oproti listopadu s číslem +1,2% a vs. očekávání +0,3%. Ukazuje se, že existuje několik pozitivních signálů pro privátní spotřebu.

Španělský ekonomický výkon formou předběžného HDP za 4.Q.vykázal mezikvartální kontrakci -0,7% vs. očekávání -0,6% a roční HDP je na úrovni -1,8% při koncensu -1,7%.

Podle US ekonomického kalendáře byly reportovány důležité makroindikátory ve složení index hypoték podle MBA s cifrou -8,10% (předchozí údaj byl 7,0%), dále ADP Employment Change (počet nových pracovních míst v soukromém sektoru) za leden s výsledkem 192 tis. oproti předpokladu 175 tis. Následoval horší indikátor ekonomického růstu v podobě US HDP za 4.Q. s úrovní -0,1% vs. konsensus 1,0% (negativními vlivy byly nižší vojenské výdaje o 22%, což je nejvýraznější snížení za 40 let, dále nižší zásoby a klesající exporty) a Chain Deflator za 4.Q. vyšel na -0,6% vs. očekávání 1,6%. Po otevření trhů to budou zásoby ropy a večerní zásadní ukazatel resp. report meetingu FOMC FED o posouzení stavu měnové politiky US centrální bankou, další timing opatření v rámci QE3 či modifikace aktivity FED při podpoře ekonomiky.

Sezóna HV pokračuje dalšími reporty a na trhu se objeví např. bilance firem Boeing, Hess, L-3 Comm., Northrop Gruman a v after hours příjdou na řadu ConocoPhilips, Electronic Arts, Facebook, Las Vegas Sands, Qualcomm, STMicroelectronics.

Podle American Association of Individual Investors (AAII) se ilustrativně ukazuje investorský sentiment k datu 23.1. t.r., když výhled akciového trhu na dalších 6 měsíců hodnocený „bullish“ tvoří 52,3% (nejvyšší stav od března 2011), dále „neutral“ je 23,4% a „bearish“ činí 24,3%.

Hlavní US akciové indexy přicházejí do hlavního burzovního času s těmito stavy: DJIA -0,11%, Nasdaq Composite +0,09% a SP 500 -0,07%.

Na komoditních trzích se ropa na NYMEX nachází na kursu 97,88 USD za barel a zlato je na ceně 1680,80 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3555.

Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na výnos 2,017%.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   8:14  Americké indexy posilovaly díky silnému závěru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688