Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  30.01.2013 13:14:52

Do druhého pilíře vstoupilo od začátku ledna 4 624 lidí

Penzijní společnosti uzavřely od začátku ledna 4 624 smluv s lidmi, kteří se rozhodli vstoupit do druhého pilíře. Číslo vychází z informací od všech penzijních společností na českém trhu. V druhé polovině ledna přibýval počet uzavřených smluv rychleji, než na začátku měsíce. Uzavřené smlouvy odesílají penzijní společnosti do Centrálního registru smluv, který je postupně začíná evidovat. Zkušenosti prodejců a telefonních operátorů penzijních společností ale ukazují, že lidem chybí základní informace o české penzijní reformě.

 

Začátek měsíce byl přesně podle očekávání vlažnější, ale postupně se počet uzavřených smluv zvyšuje stále rychleji. Do půlky ledna nabízely II. pilíř pouze penzijní společnosti nebo jejich mateřské banky, teprve v druhé polovině měsíce začala ČNB postupně registrovat zástupce pojišťoven a další zprostředkovatele, kteří začnou prodávat až během února,“ upozorňuje prezident Asociace penzijních fondů a ředitel penzijní společnosti ČSOB Karel Svoboda. „Podle mého názoru vstoupí do druhého pilíře během prvního pololetí minimálně půl milionu lidí a za celý rok to bude přibližně milion.“

 

Během ledna začaly penzijní společnosti zvát klienty na první informační schůzky k II. pilíři, každá z nich jich už má za sebou několik tisíc, protože lidé mají o informace velký zájem. „Je třeba si uvědomit, že jde o rozhodnutí na celý život, a taková rozhodnutí se neuzavírají na prvních schůzkách. Počet smluv tak poroste rychleji hlavně v příštích měsících,“ vysvětluje Svoboda.

 

Predikce MPSV: Státní důchody budou za 30 let o mnoho nižší

Dokument Ministerstva práce a sociálních věcí s názvem Proč potřebujeme důchodovou reformu, dostupný na webových stránkách MPSV, ukazuje, jak se podle očekávání státu budou v následujících letech vyvíjet státní důchody z prvního pilíře v případě snahy státu udržet vyrovnaný důchodový účet:

 

Důchod

Měsíční příjem ()

 

15 000

22 000

30 000

Důchod dnes

9 477

10 693

11 962

Důchod za 30 let (snížen o 30 %)

6 634

7 674

8 373

Důchod za 30 let při důrazu sociálních fondů (všichni stejné)

7 674

7 674

7 674

Zdroj: MPSV http://www.mpsv.cz/files/clanky/10630/Proc_potrebujeme_duchodovou_reformu.pdf

 

 

 

Tabulka ukazuje, že státní důchody budou rychle klesat. „Po započtení očekávaného růstu cen v příštích třiceti letech můžeme konstatovat, že reálná hodnota státních důchodů bude za 30 let přibližně o polovinu nižší než dnes. Pokud se lidé spolehnou jen na státní důchod, zbudou jim oči pro pláč. Nepříznivý vývoj státních důchodů se také může stát zdrojem napětí mezi mladými a starými,“ dodává Karel Svoboda.

 

Prodejci penzijních společností zaznamenávají nejčastěji tyto dotazy:

 

1.                       Když mám třetí pilíř, můžu mít i druhý? Já tomu vůbec nerozumím…

2.                       Zkusil jsem si na internetu kalkulačky a vyjde to velmi podobně, tak proč bych do II. pilíře vstupoval?

3.                       Co se stane s důchody, které vyplácí stát?

4.                       Co když přijdu o práci? Všude se říká, že z II. pilíře nejde nikdy vystoupit.

5.                       Jak je to s OSVČ?

 

Stručné odpovědi na nejčastější dotazy:

 

Když mám třetí pilíř, můžu mít i druhý?

Druhý a třetí pilíř se vzájemně doplňují, každý funguje na trochu jiném principu. Ve třetím pilíři si spoří na důchod přibližně 90 % ekonomicky aktivních obyvatel, někteří dostávají příspěvky od zaměstnavatelů a výše státní podpory závisí na tom, kolik každý měsíc spoříte.

 

Ve druhém pilíři si všichni spoří stejně. Spoříte 2 % z vlastní hrubé mzdy a k těmto dvěma procentům dostane 3 % od státu. Pro jednoduchost příklad: Člověk, který má hrubý plat 25 tisíc korun, dá ze své mzdy každý měsíc 500 korun do druhého pilíře a k těmto pěti stovkám dostane navíc každý měsíc dalších 750 korun od státu. Celkově si tak na svůj vlastní důchod spoří 1250 korun každý měsíc, přitom musel ale investovat jen pět set ze svého.


Zkusil jsem na webu různé kalkulačky, vyjde to velmi podobně, proč bych do II. pilíře vstupoval?

Doporučujeme všem využívat oficiální kalkulačku na webu MPSV. I ta má ale jeden nedostatek. Je velmi praktická a šikovná, ale bohužel nezohledňuje výše popsaný pokles státních důchodů z I. pilíře a počítá s tím, že důchody zůstanou na dnešní úrovni i v budoucnu. S nadsázkou je možné říci, že kalkulačka zapomíná na to, že populace stárne. Když budete počítat na této kalkulačce, jestli se vám druhý či třetí pilíř vyplatí, počítejte s tím, že důchod z prvního pilíře bude přibližně poloviční proti tomu, co vám ukáže kalkulačka. Rozdíl tak nakonec nebude v praxi ve výši stokorun, ale v řádu několika tisíc.

 

 

 

 

Co když přijdu o práci? Všude se říká, že z II. pilíře nelze nikdy vystoupit.

Do druhého pilíře spoří každý 2 % ze své hrubé mzdy a 3 % k tomu přidá stát. Ve chvíli, kdy člověk přijde o práci, nedostává žádnou hrubou mzdu a neplatí ani sociální pojištění, v tu dobu ho za něj platí stát. Pokud tedy někdo přijde o práci, automaticky se přesune z druhého pilíře do prvního, a jakmile práci zase najde, bude pokračovat ve spoření ve II. pilíři. Totéž se týká třeba mateřské a rodičovské dovolené.

 

Jak je to s OSVČ?

Pokud se účastníkem důchodového spoření stane osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), sníží se jí sazba povinného pojistného na státní důchodové pojištění z 29,2 % na 26,2 % (počítá se z vyměřovacího základu pro výpočet pojistného na důchodové pojištění a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti). Tato OSVČ si tedy může snížit platbu zálohy pojistného na státní důchodové pojištění, které hradí příslušné správě sociálního zabezpečení, a to od měsíce, ve kterém se stala účastníkem důchodového spoření.

 

Ke 3 %, které tedy není povinna nadále platit na státní důchodové pojištění, přidá OSVČ 2 % ze svých prostředků, a těchto 5 % bude posílat jako platbu na své důchodové spoření.

 

 

Ondřej Kubala

mluvčí Asociace penzijních fondů ČR

 








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688