Redakce (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  25.01.2013 09:29:40

Inflace 2012: 3,3 %. Rostly ceny energií, vodného a nájmy

Meziměsíční zvýšení spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje způsobilo zejména zvýšení cen ovoce o 11,3 %, zeleniny o 5,5 %, pekárenských výrobků a obilovin o 0,5 %. V oddíle bydlení se zvýšilo čisté nájemné v nájemních bytech o 1,0 % vlivem zvýšení regulovaného nájemného o 2,9 %. V oddíle zdraví vzrostly ceny léčiv a jejich doplatků o 0,7 %.

Na snižování cenové úrovně působil především již třetí měsíc pokračující pokles cen pohonných hmot, který v prosinci činil 2,3 %. Cena benzinu Natural 95 (35,11 /l) byla nejnižší od prosince 2011 a cena motorové nafty (35,82 /l) od července 2012. Ceny oděvů se snížily o 1,2 % a obuvi o 1,4 %. V oddíle pošty a telekomunikace se snížily ceny telefonických a telefaxových služeb o 0,6 % a ceny mobilních telefonů o 0,9 %.  Pokles cen v oddíle ostatní zboží a služby ovlivnilo snížení cen osobní péče o 1,0 %.

Ceny alkoholických nápojů klesly o 0,8 %, z toho ceny lihovin o 1,5 %.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,1 %, naopak ceny služeb o 0,1 % vzrostly.  

Meziroční inflace

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v prosinci o 2,4 %, což je o 0,3 procentního bodu méně než v listopadu. Ke zpomalení cenového růstu došlo zejména v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, bydlení, zdraví a to především vlivem výrazného meziměsíčního růstu cen v těchto oddílech v prosinci 2011.

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje zpomalil růst cen pekárenských výrobků a obilovin na 0,8 % (z 1,3 % v listopadu), masa na 8,7 % (z 10,2 % v listopadu), vajec na 27,6 % (z 38,3 % v listopadu), sýrů na 0,2 % (ze 3,2 % v listopadu), jogurtů na 1,8 % (ze 4,2 % v listopadu), kakaa na 4,9 % (z 9,4 % v listopadu), kávy na 5,7 % (z 8,1 % v listopadu). Ceny olejů a tuků přešly z růstu o 0,6 % v listopadu v pokles o 2,5 % v prosinci.

V oddíle zdraví se výrazně snížil růst cen ústavní zdravotní péče na 1,6 % ze 45,0 % v listopadu v důsledku zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici od prosince 2011.

Podobně v oddíle bydlení zpomalil meziroční růst cen zemního plynu na 4,3 % (ze 7,7 % v listopadu) v důsledku jeho zdražení od prosince 2011.

Zpomalení cenového růstu v oddíle doprava způsobily zejména ceny pohonných hmot, které byly meziročně vyšší o 0,6 % (v listopadu o 3,1 %). V oddíle ostatní zboží a služby vzrostly ceny osobní péče o 1,1 % (v listopadu o 1,7 %).

Rozhodující vliv na výši celkové meziroční hladiny spotřebitelských cen v prosinci měly i přes zpomalení jejich růstu nadále ceny v oddíle bydlení, voda, energie, paliva a ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. V bydlení byly vyšší ceny zemního plynu o 4,3 %, elektřiny o 4,2 %, vodného o 12,0 %, stočného o 10,7 %, tepla a teplé vody o 8,4 %. Čisté nájemné vzrostlo o 4,3 %, z toho regulované o 11,6 % a tržní o 1,0 %.

Na snižování meziročního cenového růstu působily ceny v oddíle odívání a obuv, kde ceny oděvů klesly o 3,4 % a obuvi o 2,0 %. V oddíle pošty a telekomunikace se snížily ceny telefonických a telefaxových služeb o 5,5 % a ceny mobilních telefonů o 10,4 %.

Pokles cen v oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti ovlivnilo zejména snížení cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost o 4,8 %.

Ceny zboží úhrnem a ceny služeb vzrostly shodně o 2,3 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 102,4 %.

Průměrná míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen v roce 2012 proti průměru roku 2011 byla 3,3 %, což je o 1,4 procentního bodu více než v roce 2011 a nejvyšší hodnota za poslední čtyři roky.

EU

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) ) 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v listopadu 2,4 %, což je o 0,2 procentního bodu méně než v říjnu. Nejvíce vzrostly ceny v Maďarsku (o 5,3 %) a nejméně v Řecku (o 0,4 %). V Německu zpomalil růst cen v listopadu na 1,9 % z 2,1 % v říjnu. Také na Slovensku došlo v listopadu ke zpomalení cenového růstu na 3,5 % ze 3,9 % v říjnu. Podle předběžných výpočtů se v prosinci 2012 přírůstek HICP v ČR meziměsíčně nezměnil a meziročně vzrostl o 2,4 % (v listopadu o 2,8 %). Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za prosinec 2012 je 2,2 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP ).

Spotřebitelské ceny v prosinci 2012 u domácností důchodců vzrostly ve srovnání s předcházejícím měsícem o 0,2 %. Byl zaznamenán růst indexu spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje o 1,5 %. Růst byl způsoben zejména vyššími cenami ovoce a zeleniny. Zvýšil se cenový index v oddíle zdraví o 0,5 %, přičemž vzrostly zejména doplatky pacientů za léky předepsané lékařem. V oddíle rekreace a kultura se zvýšila úroveň spotřebitelských cen o 0,3 %. Důvodem byl zejména růst cen rekreace tuzemské. Na druhé straně se projevil pokles indexu spotřebitelských cen v oddíle doprava o 0,9 % zejména v důsledku snížení cen pohonných hmot. Pokles nastal i v oddíle odívání a obuv také o 0,9 % vlivem zejména snížení cen obuvi pánské a dámské a konfekce pánské.

V hlavním městě Praze vzrostl úhrnný index spotřebitelských cen (životních nákladů) ve srovnání s minulým měsícem o 0,1 % (0,1 % také v celé ČR). Na tento vývoj působil růst indexu spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje o 1,5 % (1,4 % v ČR). Jednalo se o důsledek růstu cen ovoce a minerálních a pramenitých vod. Dále byl v Praze zaznamenán růst cenové hladiny v oddíle bydlení, voda, energie, paliva o 0,6 % (0,1 % v ČR) a to zejména zvýšením čistého nájemného placeného nájemníky v nájemních bytech. Na druhé straně bylo zjištěno snížení indexu spotřebitelských cen v oddíle ostatní zboží a služby o 1,2 % (-0,5 % v ČR), přičemž klesly zejména ceny kosmetického zboží. Ke snížení cen došlo také v oddíle alkoholické nápoje, tabák o 0,9 % (-0.3 % v ČR), což bylo způsobeno zejména poklesem cen lihovin a piva.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 11:18  Americká ekonomika překvapuje kondicí Research (Česká spořitelna)
Út 11:10  Mírně nepříznivé číslo z eurozóny Research (Česká spořitelna)
Út 11:05  Index podnikatelské nálady Zew se zlepšil nad očekávání trhu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 11:04  Další mírně příznivé německé číslo Research (Česká spořitelna)
Út 10:57  S&P500 v největším dvoudenním poklesu za více než rok Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688