Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  16.01.2013 13:42:36, aktualizováno 13:52:15

Světová banka snížila výhled globálního růstu pro tento rok, odhady pro USA poklesly o 0,5%, Evropa setrvá v recesi

Světová banka v nové verzi svého výhledu pro růst globální ekonomiky v tomto roce odhaduje expanzi na úrovni 2,4% oproti předchozím odhadům z června minulého roku, kdy predikovala růst na úrovni 3% po posílení o 2,3% v roce 2012. Odhad pro rok 2014 se snížil z +3,3 na +3,1%.

Hlavním důvodem pro pokles odhadů je růst nezaměstnanosti a podnikatelské důvěry v rozvíjejících se zemích světa. Obecně zůstává tempo globálního růstu stále křehké a náchylné k negativním překvapením i přesto, že obecná míra rizika je nyní nižší než v minulých letech. Negativně mohou globální vývoj ovlivnit především pokračující politické neshody v USA ohledně vládních škrtů a přetrvávající napětí mezi Čínou a Japonskem.

Pokles dynamiky růstu zaznamenají letos rozvíjející se ekonomiky v čele s Brazílií, Indií a Mexikem. Růst celého sektoru poklesne na 5,5% oproti červnovým odhadům na úrovni 5,9%. Výhled pro Čínu byl snížen na 8,4% z předchozích 8,6%, pro Indii pak na 6,1 oproti předchozím 6,9%. Brazilský růst dosáhne pouze na 4,2% a Mexiko poroste jen o 3,3% oproti původně odhadovaným 4%. Příliv investic do rozvíjejících se ekonomik rostl ve druhé polovině loňského roku a tento trend přetrvá po celý tento rok. Odhady hovoří o růstu na 1,3 biliónu USD oproti 1,1 biliónu v roce 2012.

Rozvinuté ekonomiky letos budou stagnovat na loňském tempu na úrovni 1,3%. Loni v červnu SB odhadovala letošní růst na 1,9%. Ekonomika USA poroste letos o 1,9% oproti předchozím odhadům na úrovni 2,4%. Ekonomika eurozóny bude letos kontrahovat o 0,1% oproti posledně odhadovaným +0,7%. Japonský růst bude letos sotva poloviční oproti minule odhadovanému růstu na úrovni 1,5%.

Odhad SB je pesimističtější než očekávání trhu, které je podle agentury Bloomberg nastaveno na globální růst o cca 3,2% respektive 3,8% v roce 2014.

V USA slabost výrobního sektoru vyrovnává růst realitního trhu a spotřebitelských výdajů. Firemní investice zůstávají slabé, protože vedení firem vyčkává na rozluštění rozpočtové a dluhové hádanky respektive na vyřešení hrozby pádu z fiskálního útesu. Odhaduje se, že selhání politických jednání v tomto ohledu může vymazat z domácího růstu ekonomiky až 2,3% respektive 1,4% z globálního růstu.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688