Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.01.2013 14:31:44

Recese ve stavebnictví se letos prohloubí, řada firem rok 2013 nepřežije

roce 2013 bude podle odborníků trend recese ve stavebnictví znatelný zejména v oblasti bytových a občanských budov, kde lze očekávat meziroční pokles o 10 %. Nebezpečí tohoto poklesu spatřují experti především ve zvýšení konkurenčního boje na trhu, což může vést k nadměrnému snižování cen a následné devastaci celé řady stavebních společností. Poptávka podle nich naopak poroste u stavebních prací souvisejících s energetickými úsporami.

V letošním roce se bude podle odborníků recese v oblasti stavebního průmyslu nadále prohlubovat jak v přípravě, tak v samotné realizaci. Krize se dotkne zvláště výstavby nemocnic, škol, restaurací, hotelů či staveb sociální péče. Tento pokles poptávky bude mít podle znalců za následek snížení cen projektových a stavebních prací až pod hranici rentability. Zároveň se podle nich sníží také investice do projektů spolufinancovaných Evropskou unií.

„V současnosti dochází k dramatickému poklesu zejména ve veřejném sektoru, což považujeme za významný problém. Obáváme se, že v průběhu roku 2013 bude tento pokles ještě znatelnější. Dosud totiž není například zajištěno financování akcí spolufinancovaných Evropskou unií. V roce 2013 očekáváme meziroční pokles objemu stavebních prací o 4,5 až 5 %, u bytových a občanských staveb až o 10 %,“ uvedl Josef Mitrenga z České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. „V roce 2013 očekáváme meziroční pokles objemu stavebních prací o přibližně 10 %, především u bytových a občanských staveb. Recese povede ke zvýšenému soupeření mezi konkurenty na trhu. To může mít za následek pokles cen stavebních prací až pod hranici výnosnosti a následnou likvidaci mnoha stavebních firem,“ potvrdil trend Vladimír Svoboda, jednatel společnosti Interplan-CZ, která patří mezi specialisty v oblasti projektové a inženýrské přípravy staveb.

Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu klesla v loňském roce stavební produkce reálně o 4,3 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 2,1 % méně stavebních povolení a jejich orientační hodnota klesla o více než 4 %. Odborníci připisují tento útlum zejména přetrvávajícímu nedostatku soukromých a veřejných zakázek. Zároveň vidí riziko v nových úsporných opatřeních vlády v oblasti investic do stavebního průmyslu.

Stavebnictví je s podílem přibližně 7 % na HDP jedním z nejdůležitějších sektorů národního hospodářství. Od roku 2008, kdy začala světová ekonomická krize, se propadlo české stavebnictví už o více než dvacet procent. Ani rok 2013 nepřinese nic nového. Propad bude dále pokračovat,“ uvedl Miloslav Mašek, generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR. Čísla schváleného státního rozpočtu v oblasti investic nesignalizují žádnou změnu k lepšímu,“ doplnil Mašek.

Poptávka podle expertů v roce 2013 poroste pouze v oblasti stavebních prací, které souvisí s energetickými úsporami. Jednat se bude především o zateplování a rekonstrukci či instalaci nových tepelných zdrojů. „Stagnace poptávky se týká většiny segmentů stavebního trhu. Věříme však, že by pozitivní dopad na tuto oblast mělo mít aktuální obnovení programu Zelená úsporám. Ten se bude v letošním roce zaměřovat na investice do energetických úspor při rekonstrukcích a v novostavbách,“ sdělil Tomáš Paták z Ministerstva průmyslu a obchodu.

 

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě je veřejnoprávní stavovská organizace, která vznikla v roce 1992 na základě zákona č. 360/92 Sb. Členskou základnu komory dnes tvoří více jak 29 tisíc autorizovaných inženýrů a techniků, jimž byla udělena autorizace na základě úspěšného složení předepsané zkoušky odborné způsobilosti. Zákonem 360/92 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě došlo ve vybraných činnostech ve výstavbě k přenesení odborné odpovědnosti na fyzické osoby: autorizované architekty, inženýry, techniky a stavitele.

Společnost INTERPLAN-CZ, s. r. o.

Společnost INTERPLAN-CZ byla založena jako nový soukromý podnikatelský subjekt působící v

oblasti projektové a inženýrské přípravy staveb. Krátce po svém vzniku získala postavení na trhu

díky komplexním a kvalifikovaným službám poskytovaným na projektech v tuzemsku i v zahraničí.

Od svého vzniku až do současné doby, společnost rozvinula plnou šíři projektových, inženýrských a

konzultačních činností, pokrývajících služby celého životního cyklu staveb od fáze přípravy a realizace po fázi užívání a správy – facility management.

 

Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR

 

Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR je vrcholným představitelem českého stavebnictví, který garantuje zastupování oboru na nejvyšší úrovni. Jeho význam je o to větší, že v České republice není v současné době žádný státní centrální orgán pro resort stavebnictví. Části oboru spadají pod správu pěti ministerstev: průmyslu a obchodu, dopravy, pro místní rozvoj, zemědělství a ministerstvo životního prostředí. Svaz hájí oprávněné zájmy členů a usiluje o příznivé podnikatelské prostředí v legislativě a hospodářské politice. Vstupuje do tvorby zákonů spoluúčastí expertů a je připomínkovým místem nových návrhů legislativních změn.

 

 

Jana Skřivánková
PR & Marketing Manager 

LESENSKY.CZ s.r.o.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688