Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  07.01.2013 11:06:44

Komentáře k průmyslu - jako na houpačce, nepříjemné překvapení

Na úvod roku přichází nepříjemné překvapení. Průmyslová produkce v listopadu loňského roku klesla podstatně výrazněji, než se očekávalo. Meziročně se objem výroby snížil o 3,9 procenta. Po zohlednění počtu pracovních dnů klesla dokonce o 6,2 procenta, nejvíce od září 2009. Záporné jsou navíc také statistiky změny tržeb, nových zakázek i zaměstnanosti.

Recese nejvýrazněji postihuje elektrotechnický průmysl, jehož produkce klesá již 19 měsíců v řadě. V listopadu meziročně propadla o 10 procent. Dalším výrazně postiženým odvětvím je hutní průmysl. Produkce tohoto odvětví klesá již 12 měsíců v řadě. V listopadu se výroba základních kovů meziročně snížila o 11, procenta. Překvapivě výrazně se propadla výroba v gumárenství a plastikářství (-15,6 procenta). Dalším odvětvím, které přispělo k negativnímu celkovému výsledku, je výroba a rozvod elektřiny, vody a plynu. Zde se promítá pokles produkce v ostatních odvětvích a nesvědčí mu ani nadprůměrně teplé počasí (průměrná teplota v listopadu činila 4,9 procenta a byla o 2,2 procenta vyšší než dlouhodobý průměr). Z významných odvětví se výroba mírně zvýšila jen v automobilovém průmyslu (0,3 procenta).

Výhled pro nejbližší měsíce bohužel zůstává negativní. Objem nových zakázek meziročně klesl o 2,3 procenta, přičemž se snížily jak domácí tak exportní zakázky. Index nákupních manažerů v prosinci klesl na 46 bodů, nejnižší hodnotu od července 2009.

Díky příznivému vývoji v první polovině roku by měl být loňský celoroční pokles průmyslové výroby jen relativně mírný a měl by se pohybovat mezi 0,5 až 1,0 procentem. S pokračováním negativního vývoje počítám i v letošním roce.

David Marek, Patria Finance


iPoint.czČeský průmysl je v posledních měsících jako na houpačce. V meziročním srovnání v listopadu klesl o 3,9 %. Pokud se ale výsledek očistí i o počet pracovních dní, je závěr ještě horší (-6,2 %). Horší čísla se tentokrát projevovala prakticky ve všech oborech a nenašel se žádný tahoun, který by dokázal přivést průmysl k růstu.

Klíčový pro průmysl je zpracovatelský sektor, konkrétně výroba automobilů a náhradních dílů. Ta tvoří bezkonkurenčně nejvyšší hodnotu. Výroba aut vzrostla meziročně o nepatrných 0,3 %. Jedná se o nevýrazný růst, který prozatím nedokáže přinést růstová čísla. Ani v prosinci ale neočekávám, že by se situace měla zlepšit vzhledem k tomu, že došlo k rozsáhlým omezením ve výrobě v průběhu vánočních svátků.

Zásadně se ale projevila výroba kovů, která klesla o 11,9 %. Ačkoli je to odvětví, které není příliš vidět, je důležitým přispěvatelem k průmyslu i zaměstnanosti. Pozastavení výroby Evrazu v Ostravě se na výsledcích citelně projevil. Výroba byla obnovená až na začátku roku, a proto ani tady nemůžeme čekat lepší prosincová čísla.

Pesimistický výhled ukazují i nové zakázky, které jdou do průmyslu. Celkově klesly o 2,3 % v součtu domácích i zahraničních. Tuzemské podniky mají mnohem pesimističtější přístup - jejich nové zakázky klesly o 5,5 %, zatímco ze zahraničí o "pouhých" 0,6 %.

 

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688