TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.01.2013 11:21:02

Amnestie pobouřila celý národ: Petice proti Klausovi už má tisíce podpisů

Proti amnestii už se veřejně vyjádřili odborníci na právo, politici, ale i sportovci nebo zpěváci. Internetem už koluje petice, která chce dát Klausovi najevo, že s amnestií lidé nesouhlasí. Autoři ale zároveň uznávají, že už petici prezident nezruší.
 

Po 9. hodině měla petice na Facebooku už 25 tisíc podporovatelů a podepsalo ji téměř 10 tisíc lidí. Čísla navíc rychle narůstají.
 

TEXT PETICE SI MŮŽETE PŘEČÍST TADY:

"My níže podepsání jsme si plně vědomi toho, že s amnestií vyhlášenou Václavem Klausem už nic moc nenaděláme. Přesto chceme panu prezidentovi, kandidátům na post prezidenta České republiky i médiím dát zřetelně najevo svoji nevoli vůči tomuto rozhodnutí hlavy státu a to už jenom proto, aby si příští „pachatel dobra“ v pozici prezidenta naší země dobře rozmyslel, zda bude následovat příkladu Václava Klause a také propustí 6 000 pravomocně odsouzených zločinců na svobodu.

Podobný čin totiž považujeme za výsměch poctivé a nelehké práci českých policistů, státních žalobců a soudců, stejně jako zmaření miliard korun utracených na dopadení, usvědčení a odsouzení dotyčných osob, náhle zproštěných výkonu zaslouženého trestu. Nepovažujeme tento krok za správnou cestu, jak oslavit 20 let naší státnosti, stejně jako si nemyslíme, že by se jednalo o dobrý signál vůči nám slušným občanům."


Petici najtete TADY

Proti amnestii už vystoupil i Daniel Landa, který svolal na 11. ledna protestní akci na Vyšehrad.
 

Klaus na Nový rok vyhlásil amnestii, na základě které má věznice opustit odhadem přes 7400 vězňů. O jejich propuštění od středečního rána rozhodují soudci většinou přímo v nápravných zařízeních. V některých věznicích již svoji práci skončili, někde budou rozhodovat ještě v příštích dnech. Nejvíce, a to přes 200 vězňů, zatím opustilo věznice v Jiřicích a Stráži pod Ralskem, 190 vězňů odešlo z věznice ve Vinařicích.


Amnestie se však netýká pouze odsouzených k odnětí svobody. Podle šéfa Probační a mediační služby Pavla Šterna se vztahuje také na zhruba 12 000 trestů obecně prospěšných prací a 340 trestů domácího vězení. Delší dobu pak bude soudcům trvat, než rozhodnou o těch, kterým se promíjí podmíněný trest. Pravděpodobně týdny pak bude trvat také projednávání kauz, které by měly být na základě prezidentova rozhodnutí zastaveny.


Právě nařízení zastavit trestní stíhání, která trvají déle než osm let a u nichž trestní sazba nepřekračuje deset let vězení, kritizují někteří politici i právníci.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688