Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  29.12.2012 10:20:36

Středoevropské banky mohou v roce 2013 příjemně překvapit


Brzdou středoevropského regionu jsou politici, naopak jeho výhodou hlad mladých po úspěchu, říká partnerka v polsko-švýcarském fondu Nomad Boguslawa Skowronski. Investorům, kteří budou dělat své domácí úkoly, podle ní nabídne střední Evropa v roce 2013 zajímavé příležitosti. Jen v Polsku se totiž čeká na burze až padesát nových titulů, z nichž mnohé slibují diverzifikaci a rychlý růst.

Stále častěji se mluví o tom, že i rok 2013 bude ve znamení takzvaného stock pickingu, tedy hledání jednotlivých úspěšných titulů. Jak poznáte, že se firmě bude dařit, že má smysl na ni vsadit?

Boguslawa Skowronski (BS): Je obtížné nabídnout kompletní výčet jasně definovaných kritérií. Myslím si ale, že tím nejdůležitějším je zkušenost klíčových manažerů. Je dobré se podívat na to, jak se jim v minulosti dařilo. Každý totiž narazí na problémy a jde o to, jak se s nimi vypořádá. Zadruhé, je potřeba, aby firma nabízela něco unikátního, aby řešila nějaký problém. Je řada firem, které dělají zajímavé věci, ale není úplně jasné, proč to vlastně dělají, což může být potíž. A napadá mě ještě jedna věc – zkušenost je mnohem lepší než podrobně vypracovaný byznys plán. Podnikání je totiž spíše umění než věda.

Kolik zajímavých firem nebo záměrů je podle vás aktuálně možné ve střední Evropě najít?

BS: V našem regionu je potřeba dodělat spoustu věcí, do západní Evropy je ještě kus cesty, převládá tu ale pozitivní nálada. Věříme, že je toho před námi stále hodně, že je vrchol ještě před námi. Zatímco na mnoha místech v Evropě teď vládne pesimismus, v Polsku nebo v Česku nic podobného necítím. Jistě, lidé jsou opatrní, ale stále věří tomu, že region patří k částem Evropy, které mají potenciál solidního růstu. S tím souhlasím – makroekonomicky je podle mě střední a východní Evropa v pořádku, a navíc mají zdejší mladí lidé větší motivaci uspět. Například v Polsku je jasně vidět, že jsou skutečně hladoví po úspěchu, na rozdíl od západních zemí.

Dá se tedy čekat, že do regionu bude ze západu proudit stále více peněz?

BS: Mnozí globální hráči stále považují střední a východní Evropu za rozvíjející se trh, a proto do ní z jejich kapes může proudit více kapitálu. Například založení firmy je tady relativně levné. V posledních pár měsících mě oslovilo několik firem, které si tu chtějí určité věci otestovat. Z jejich pohledu je lepší udělat chyby tam, kde je to třeba ve srovnání s Amerikou tolik nestojí. Když chce někdo budovat globální byznys, může si ve střední Evropě věci vyzkoušet a vypilovat, a následně expandovat do zbytku regionu nebo do světa. I díky tomu je náš region v unikátní pozici.

Je možné, že se ve střední Evropě začnou vyvíjet a testovat i skutečně špičkové technologie?

BS: V Česku i v Polsku jsou velmi talentovaní lidé, o čemž již vědí i v takovém Silicon Valley. Co se týče této oblasti, je budoucnost našeho regionu podle mě skvělá. Jsou tu ale určité přirozené limity – naše kultura je někdy naším nejlepším přítelem, ale někdy tím nejhorším nepřítelem. Naši politici ještě pořádně nevyspěli, na rozdíl od byznysmenů. Tolik potřebné vůdčí schopnosti tak u nás zatím jsou nedostatkovým zbožím. To jsou naše limity.

Jaké konkrétní bankyregionu střední Evropy mohou být podle Nomad Skowronski zajímavé, se dozvíte na Investičním webu

Čtěte také:

 

Googlím, googlíš, googlíme aneb nejvyhledávanější šílené finanční otázky

Hledání na Googlu

     Web je zázračným nástrojem pro hledání odpovědí na zapeklité otázky. Odpověď vám dodá při dostatečně rychlém připojení do několika sekund. Proto asi také není divu, že se lidé Googlu ptají často i na nesmysly, finanční témata nevyjímaje - od spoření přes investování po recepty na rychlý zisk. » více

 

5 + 5 černých labutí v roce 2013 podle Deutsche Bank a Morgan Stanley

2013

     S predikcemi extrémních scénářů nezůstaly pozadu za Saxo Bank ani ostatní finanční společnosti. Například Deutsche Bank ve svých největších potenciálních překvapeních roku 2013 zmiňuje přesun k velmi nekonvenční politice Fedu nebo Evropu jako solární velmoc. Morgan Stanley zase dává větší pravděpodobnost Brixitu než Grexitu a připouští integraci postsovětských republik do uskupení podobného bývalému Sovětskému svazu. » více


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.02.2018Zisk Erste Bank příjemně překvapil BHS (BH Securities a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688