TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  28.12.2012 11:30:34

Senát schválil zákon, který napravuje chybu kolem sKaret

PRAHA (MEDIAFAX) - Horní komora Parlamentu v pátek schválila vládní návrh zákona, který napravuje legislativní chybu okolo sKaret. Zákon ukládal, že od ledna 2013 bude podpora v nezaměstnanosti a pěstounské péči vyplácena jen sKartami, ale ty dosud nejsou rozdány, zatím budou dávky vypláceny stávajícím způsobem.

Ministryně práce a sociálních věcí (MPSV) Ludmila Müllerová (TOP 09) předstoupila v pátek před plénum Senátu a žádala, aby horní komora pomohla napravit legislativní pochybení. Kvůli nezvládnuté koordinaci práce vlády a sněmovny totiž nastala situace, kdy měla být od 1. ledna 2013 vyplácena podpora v nezaměstnanosti, při rekvalifikaci, kompenzace odstupného a zároveň i příspěvky v pěstounské péči pouze přes sKartu. Jenomže ta dosud není rozdistribuována mezi příjemce dávek. Nařízení o výplatě přes sKarty se do zákona dostalo jako poslanecký přílepek u zákona o sociálně právní ochraně dětí.

"Výplata měla probíhat prostřednictvím karty sociálních systému, v době přijetí zákona se počítalo s tím, že sKarta už bude průběžně vydávána, ale zákon neřešil, co se stane, když to tak nebude," podotkla v pátek senátorka Božena Sekaninová (ČSSD).

Nespokojenost se způsobem schvalování zákonů na poslední chvíli vyjádřil i její kolega Miroslav Nenutil (ČSSD). "Opět se tu projevuje nedůslednost, nechci říci nesystémovost, navrhovatelů zákona. Předjímali platnost jiných zákonů nebo nereálné časové termíny," zmínil.

Senát se nakonec rozhodl, že schválí vládní návrh zákona v předloženém znění. To znamená, že od ledna bude platit přechodné ustanovení, podle něhož budou zmíněné dávky vypláceny stávajícím způsobem, tedy složenkou nebo převodem na účet příjemce.

"Upravujeme zákon o zaměstnanosti, který řeší výplatu podpor v nezaměstnanosti, řešíme to v novele tak, aby šlo od 1. ledna tyto dávky vyplácet takzvaně po staru, jedná se o přechodné ustanovení. Tedy když nebude mít příjemce sKartu, aby si mohl podporu inkasovat dosavadním způsobem," vysvětlila Müllerová.

Po schválení senátorům poděkovala za konstruktivní přístup a přislíbila, že MPSV v příštím roce počet nesystémových zákonů omezí.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688