TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.12.2012 14:54:30

Největším absentérem ve Sněmovně je stále Hašek, často chyběl ale i Dobeš, Bendl nebo Bém

PRAHA (MEDIAFAX) - Při důležitých hlasováních ve Sněmovně i v druhé polovině roku nejčastěji chyběl Michal Hašek (ČSSD), oproti prvnímu pololetí se ale polepšil. Výplývá to z pravidelné analýzy sdružení KohoVolit.eu, které docházku zákonodárců dlouhodobě sleduje.

Ač poslanec a jihomoravský hejtman Hašek stále platí za největšího absentéra Sněmovny, svou docházku přeci jen podle analýzy v druhém pololetí zlepšil. Zatímco se totiž v první polovině roku účastnil jen třech procent důležitých hlasování, nyní to bylo 32 procent.

Mezi poslance s nejhorší docházkou do Sněmovny v druhé polovině roku 2012 patří také nezařazený Josef Dobeš, který se zúčastnil 35 procent důležitých hlasování, poslanec ČSSD Josef Tancoš (42 procent), poslanec ODS a ministr zemědělství Petr Bendl (45 procent), poslanec ČSSD Alfréd Michalík (45 procent), poslanec LIDEM Martin Vacek (45 procent) a nezařazený poslanec Pavel Bém (48 procent)-

Naopak mezi „vzorné“ poslance se stoprocentní účastí patří Rudolf Chlad (TOP 09), Josef Cogan (TOP 09) či Jiří Rusnok (LIDEM). Oproti prvnímu pololetí se nejvíce "zhoršil" Jaroslav Krupka (ODS), který se v prvním pololetí zúčastnil 86 procent hlasování, v druhé polovině roku už však jen 49 procent. Docházka výrazně klesla i Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), Janě Černochové (ODS) nebo Martinu Vackovi (LIDEM).

Podle sdružení KohoVolit.eu se tak opět potvrzuje, že poslanci, kteří vykonávají jinou funkci, mají nižší docházku do Sněmovny. "To se týká nejen hejtmana Michala Haška, ale i mnoha členů vlády, například Petra Nečase, Karla Schwarzenberga nebo Miroslava Kalouska. Ti všichni měli ve druhé polovině roku podprůměrnou účast," uvedl analytik sdružení Kamil Gregor.

Hlasování se celkově nejméně účastnili poslanci Věcí veřejných a ČSSD. Naopak nejvyšší účast vykazuje dlouhodobě KSČM a TOP 09. "Někteří poslanci se vymlouvají, že chodit do Sněmovny 'nemá smysl', protože vládní koalice pohodlnou většinou prohlasuje cokoli. Ve druhé polovině roku už byl ale poměr hlasů jen velmi těsný, a docházka řady poslanců zůstala i přesto tristní," dodal Gregor.

Analytici KohoVolit.eu vybrali pro analýzu pouze důležitá hlasování, tedy hlasování o návrzích zákonů, o mezinárodních smlouvách a o aktech Evropské unie. Celkem se jednalo o 566 hlasování uskutečněných od června do prosince, což představuje 30 procent všech hlasování v tomto období. Hlasování v červnu nebyla zahrnuta do analýzy prvního pololetí, protože web Sněmovny byl v té době poruchový. Z analýzy byli také vyřazeni poslanci, kteří nebyli členy dolní komory po celé sledované období, a David Rath.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688