TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.12.2012 11:29:07

Okamura podal stížnost k Ústavnímu soudu, chce zpátky do boje o Hrad

PRAHA (MEDIAFAX) - Tomio Okamura podal ve čtvrtek stížnost k Ústavnímu soudu, v níž napadá své vyřazení z prezidentských voleb i znění zákona o přímé volbě hlavy státu. Celý zákon je schválený tak, aby ošálil občany a nalhal jim, že volby jsou rovné a demokratické, prohlásil Okamura na tiskovém brífinku.

Okamura ve své stížnosti, kterou pro něj vypracovala jeho advokátka Klára Samková, žádá revizi Ústavy. Současné znění zákona i postup ministerstva vnitra při kontrole podpisů na petičních arších podle něj porušují základní lidská práva. "Možná mě někdo nařkne, že pohrdám vůlí občanů republiky, kteří chtějí jít k volbám prezidenta v řádném termínu. Jenomže právě volby za podmínek stanovených protiústavními zákony jsou pohrdáním občany a jejich právy. To, co parlament schválil, je právní a legislativní paskvil. Skutečným účelem je, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Vlkem i kozou jsou občané, mají se nažrat přímé volby, ale má být znemožněno, aby byla opravdu přímá, svobodná a rovná. Schválení těchto legislativních návrhů je schválnost, aby byli ošáleni lidé," odůvodnil Okamura svou stížnost.

Vyřazený kandidát sáhl i po kontroverzních přirovnáních, když vysvětloval svou nespokojenost s podobou schválených zákonů, postupem ministerstva vnitra při kontrole petic s podpisy i s verdiktem Nejvyššího správního soudu, který nevrátil Okamuru mezi kandidáty. "Zkušenosti nás učí, že cesta k popření demokracie je lemována demokratickými postupy. Na základě úspěchu ve svobodných volbách se dostal k moci Adolf Hitler, stejně tak i Stalin. Nejsou to však svobodné volby, když lze oprávněně pochybovat o přívlastku svobodné a demokratické," zmínil Okamura.

Posunutí termínu přímé volby prezidenta nemůže podle něj znamenat více než vyvrácení všech pochybností o jejich neústavnosti. "Mě a moje spolupracovníky vedlo rozložení argumentů na dvě misky vah, na jedné straně občanská, politická a lidská práva nás všech, na druhé straně odložení termínu voleb. Souhlasím s předsedou Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefem Baxou, že nezpochybnitelnost demokratičnosti a ústavnosti voleb je důležitější než jejich termín," poznamenal.

Tři ze sedmi soudců NSS si přáli, aby stížnosti vyřazených kandidátů putovaly rovnou k Ústavnímu soudu, zastávali totiž názor, že forma ústavního zákona o přímé volbě prezidenta i jeho prováděcí zákon trpí řadou legislativních nedostatků. Většina však rozhodla o tom, že postup ministerstva vnitra při kontrole podpisů na peticích byl chybný, protože úřad zvolil špatný vzorec pro výpočet množství chybovosti signatur. Namísto, aby hodnoty ze dvou vzorků zprůměrovali, úředníci hodnoty sečetli, čímž je uměle navýšili. NSS aplikoval správný postup, ale po přepočtu se nad padesát tisíc podpisů dostala jen Jana Bobošíková, její kandidaturu vnitro zaregistrovalo. Vladimír Dlouhý a Okamura však nedosáhli na padesát tisíc ani po přepočtu, chybovost jejich podpisů byla stále příliš vysoká.

Okamurova advokátka Klára Samková doufá, že se Ústavní soud bude jejich stížností zabývat přednostně. "Očekáváme, že bude posunut řádný termín voleb, aby měl Ústavní soud dost času na řádný přezkum stížnosti," zmínila. Dodala, že žádají například vypuštění ustanovení o nutnosti nasbírat padesát tisíc podpisů.

"Žádáme samozřejmě také, aby bylo zrušeno rozhodnutí ministerstva vnitra a NSS o vyřazení kandidatury pana Okamury. Chceme, aby se přímých voleb coby kandidát na prezidenta účatnil," dodala.

Advokát Adam Batuna, který Okamuru rovněž doprovázel, uvedl, že kdyby Ústavní soud stížnosti nevyhověl, zákony nevyhlásil za protiústavní a Okamuru nevrátil mezi kandidáty, podá žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva. "Dosavadní rozhodování ministerstva vnitra a Nejvyššího správního soudu zásadně porušují právo na soudní ochranu a svobodný přístup k voleným funkcím," řekl.

Řádný termín voleb prezidenta připadá na 11. a 12. ledna 2013. Ústavní soud není narozdíl od NSS vázán žádnými zákonnými lhůtami, v nichž musí rozhodnout, a řádný termín je tím pádem ohrožen.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688