TNBiz (TN.cz)
Státní rozpočet  |  27.12.2012 11:29:33

Státní rozpočet má definitivně zelenou, Klaus ho už podepsal

PRAHA (MEDIAFAX) - Prezident Václav Klaus podepsal zákon o státním rozpočtu České republiky na rok 2013, který počítá s deficitem 100 miliard korun a s vyšší podporou sportu a filmu. Ve čtvrtek ráno o tom informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Schválený rozpočet v příštím roce počítá se schodkem veřejných financí na úrovni 2,9 procenta HDP, tedy 100 miliard korun. V nadcházejícím roce chce ministr financí do státní kasy získat 1,0807 bilionu korun, výdaje by měly činit 1,1807 bilionu korun.

Oproti původní verzi státního rozpočtu, která musela být dříve stažena, jeho konečná podoba obsahuje navýšení prostředků pro sportovce o 800 milionů korun. Podle poslance Věcí veřejných Michala Babáka je však toto navýšení handlem mezi poslancem Josefem Dobešem a vládní koalicí, přičemž Dobeš podpořil daňové změny, které například zvednou daň z přidané hodnoty o jeden procentní bod v každé sazbě od ledna, právě výměnou za peníze pro sportovce.

Rozpočet nakonec počítá také s návrhem poslanců Petra Gazdíka (TOP 09), Zbyňka Stanjury (ODS) a Václava Mencla (ODS), kteří převedli dohromady půl miliardu korun jako investiční pobídku pro zahraniční filmaře. Polovinu z této částky vzali z peněz, které jsou určené na přesun Nejvyššího kontrolního úřadu do nových prostor, druhou polovinu z obsluhy státního dluhu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale požádal, aby mu následně Poslanecká sněmovna v případě, že se najde vhodná nabídka pro přestěhování NKÚ, schválila převod pomocí rozpočtových úprav.

"Mohu jen poděkovat, oba pozměňovací návrhy jsou masivní, ale nedá se říci, že by byly zbytečné. Vláda, která nemá většinu, se musí uchylovat k takovým opatřením," řekl po schválení rozpočtu ve Sněmovně Kalousek.

Původní návrh státního rozpočtu poslanci odmítli, byl podle nich postavený na ještě neschválených zákonech, ministerstvo financí jej mělo přepracovat a Sněmovnou tak zákon prošel až 19. prosince.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688