TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  27.12.2012 11:30:06

Celková důvěra v ekonomiku se meziměsíčně zvýšila

PRAHA (MEDIAFAX) - Celková důvěra v domácí ekonomiku se v prosinci zvýšila, souhrnný indikátor důvěry se ve srovnání s listopadem zvýšil o 1,1 bodu. Uvedl to ve čtvrtek Český statistický úřad.

Mezi podnikateli se však důvěra v ekonomiku téměř nezměnila ve vybraných odvětvích služeb. Ve stavebnictví, v obchodě a v průmyslu se naopak zvýšila.

Přitom důvěra spotřebitelů se meziměsíčně téměř nezměnila. Ve srovnání s hodnotami v prosinci 2011 jsou souhrnný indikátor důvěry a indikátor důvěry podnikatelů nižší, indikátor důvěry spotřebitelů je vyšší.

V průmyslu se v prosinci hodnocení současné celkové ekonomické situace snížilo. Hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se oproti listopadu téměř nezměnila.

Zásoby hotových výrobků se podle respondentů také téměř nezměnily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce růst tempa výrobní činnosti a mírný pokles tempa zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší, pro příštích šest měsíců jsou nižší než v listopadu. Celkově se důvěra v průmyslu, zejména vlivem očekávání zvýšení tempa výrobní činnosti, oproti minulému měsíci zvýšila a oproti hodnotám z prosince 2011 je stále nižší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v prosinci zvýšilo. Hodnocení celkové poptávky se oproti listopadu téměř nezměnilo. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce mírný pokles tempa stavební činnosti a mírný růst zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců oproti listopadu mírně klesla. Celkově se důvěra ve stavebnictví oproti minulému měsíci mírně zvýšila, ale stále zůstává nižší než v prosinci 2011.

V odvětví obchodu se hodnocení současné ekonomické situace oproti listopadu téměř nezměnilo. Zásoby se mírně snížily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se zvýšila. Celkově v prosinci důvěra v obchodě meziměsíčně vzrostla a v meziročním srovnání je také vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se v prosinci hodnocení současné ekonomické situace oproti listopadu téměř nezměnilo. Hodnocení prosincové poptávky se zvýšilo, ale její očekávání pro příští tři měsíce se snížilo. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců se mírně zvýšila. Celkově se důvěra ve vybraných službách meziměsíčně téměř nezměnila a v meziročním srovnání je vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v prosinci meziměsíčně téměř nezměnil a v meziročním srovnání je vyšší. Ze šetření mezi spotřebiteli v prosinci vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců mírně snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy ze zhoršení jejich vlastní finanční situace, stejně tak obavy ze zvýšení nezaměstnanosti, se oproti minulému měsíci nezměnily. Úmysl spořit se snížil. Respondenti se nadále obávají růstu cen.

Martin Carek, carek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688