TNBiz (TN.cz)
Investice  |  22.12.2012 11:43:46

Obliba golfu v Čechách se zvyšuje a hřišť přibývá

PRAHA (MEDIAFAX) - Vývoj golfu v České republice je i přes ekonomicky nepříznivou situaci uspokojivý a počet hřišť se od roku 2001 téměř trojnásobil. Nárůst hřišť je opravdu markantní, a to z 34 hřišť v roce 2001 na 93 v polovině letošního roku, vyplývá z analýzy Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

"Poměrně vysoký počet hřišť však stále nenabízí hráčům a jejich doprovodu služby a produkty v odpovídajícím standardu," píše analýza. Na řadě hřišť chybějí podle zprávy odpovídající ubytovací a stravovací služby, ale také navazující aktivity, které návštěvníkům golfového hřiště poskytnou alternativní možnosti strávení volného času. V posledních dvou letech byl ale v tomto směru zaznamenán posun a sílí tak trend vnímat golfová hřiště komplexněji.

Přibližně polovina současných normovaných golfových hřišť má v České republice pouze devět jamek. Z dostupných údajů vyplývá, že je v ČR patrný trend zvyšování osmnácti jamkových hřišť rozšiřováním těch menších. Hřiště s 27 jamkami jsou čtyři a nejrozsáhlejší areály o 36 jamkách zůstávají i nadále pouze na Konopišti a v Čeladné.

Stejně i počet registrovaných hráčů golfu zaznamenává od roku 2001 setrvalý nárůst. Od přelomu milénia se jejich počet zvýšil více než 4,5krát, což představuje průměrný roční nárůst zhruba o 21 procent. Podle České golfové asociace bylo letos registrovaných téměř 53 tisíc hráčů. Podle marketingových plánů České golfové federace, by měl počet registrovaných golfistů do roku 2013 dosáhnout až sta tisíc hráčů. "Předpoklady pro tento plán nejsou reálné a to nejen z důvodů dopadů ekonomické recese," říkají analytici ve zprávě.

Zajímavou oblastí ve výstavbě nebo rozšiřováním nových hřišť se stává ochrana životního prostředí. V Česku nedocházelo k drastickým zásahům do volných prostor, a tak lze golfová hřiště využívat jako biokoridory pro migraci živočichů či jako hnízdiště ptactva

V Evropě si golf drží stabilní úroveň oblíbenosti. Převážná část hřišť (70 procent) je koncertována do Velké Británie, Irska, Itálie, Německa, Francie, Španělska a Švédska.

František Bužek, buzek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688