eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  19.12.2012 15:46:20

Stručná situace Wall Street: zklidněný opening 19.12.12

Středeční obchodní US seance může podle stávajícího sentimentu nějakým způsobem potenciálně navázat na doposud dvě pozitivní burzovní představení, při nichž se indexy probojovaly na dvouměsíční maxima.

Samozřejmě k tomu nejvíce přispěl pokrok ve vyjednáváních o rozpočtovém nastavení pro rok 2013, kdy by se v rámci fenoménu „fiscal cliff“ mohl dostavit dosti nepříjemný scénář zvýšené daňové zátěže a k tomu protichůdně krácení výdajových mandatorních položek rozpočtu. Politické reprezentace stran a prezident konečně intenzivně „zabrali“ a kompromisní řešení by tak mohlo být dosaženo, nicméně v tomto týdnu zřejmě jen velmi obtížně…

K této problematice se vyjádřila ratingová agentura Fitch Ratings, která varovala před nutností odvrácení problému fiskálního útesu, neboť by reálně s velkou pravděpodobností hrozilo snížení nejvyššího ratingu AAA pro USA. Ve výhledu na rok 2013 tak Fitch zmiňuje zejména možné recesní ekonomické procesy.

Na čem se ovšem Kongres a Senát již dohodly, je dosažení návrhu vojenského rozpočtu za 640,7 mld. USD na rok 2013, včetně 88,5 mld. USD na operace v Afghánistánu. Zbývá tedy zákon posvětit schválením a podpisem prezidenta. Tyto výdajové položky se ovšem nezapočítávají do automatického krácení výdajů v rámci útesu.

Solidního výsledku dosáhl v Německu indikátor podnikatelského klimatu Ifo, který pro největší evropskou ekonomiku rostl na 102,4 bodů za prosinec oproti očekávání 102,0 bodů (v listopadu byl 101,4 bodů). Další informace z eurozóny hovoří o tom, že záchranný fond EFSF plánuje získat v roce 2013 55-60 mld. EUR na dlouhodobé financování, zatímco nový fond ESM chce zavést program krátkodobých poukázek v příštím měsíci a emitovat první bondy v 2. polovině 2013. Dále zprávy hovoří o tom, že ECB znovu začala akceptovat řecké vládní cenné papíry jako záruku za výpůjčku od centrální banky (zřejmě i důsledek včerejšího upgradu ratingu Řecka).

Z korporátní sféry lze uvést, že výrobce aut General Motors bude realizovat buyback akcií v objemu 200 mil. kusů od US vlády a tím státu zůstane cca 300 mil. akcií GM. Tyto akcie ovšem rovněž hodlá odprodat během 15 měsíců firmě.

Program makrodat zaznamenal výsledky u položek index hypoték dle MBA s číslem -12,3% (předchozí údaj +6,2%), dále započatá výstavba nových domů byla na 861 tis. vs. očekávání 873 tis. a stavební povolení vykázalo cifru 899 tis. vs. předpoklad 876 tis. Po otevření to budou ještě zásoby ropy.

Hlavní US akciové indexy tak otevírají trading následovně: DJIA +0,04%, Nasdaq Composite +0,21% a SP 500  +0,03%.

Na komoditních trzích se ropa na NYMEX nachází na kursu 88,22 USD za barel a zlato je na ceně 1667,70 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3297.

Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na výnos 1,804%.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688