YOUTRADER (YOUTRADER)
Okénko investora  |  18.12.2012 09:43:46

Rekordní teploty v USA a rekordní exporty

The National Oilseed Processors Association (NOPA) vydává každý měsíc informaci o již zpracovaném množství suroviny všemi výrobci a zpracovateli v USA. V listopadu bylo zpracováno největší množství sójových bobů za poslední 3 roky a to 154.308 mil. bušlů, což je více než v říjnu (153.536 mil. bušlů) a o dost více, než minulý rok (141.277 mil. bušlů). Navíc, američtí exportéři sóji již prodali 81% z odhadů aktuální úrody, které stanovuje USDA (US Departement of Agriculture). Pro porovnání, 5-letý průměr exportních prodejů pro toto období je pouhých 65%. Prodej tak poskočil o 2,462 mil. tun sójových bobů a v tomto ohledu je trh cenově velmi opožděn a cena musí růst, aby tzv. zracionalizovala poptávku (tj. úroda a nabídka je nižší, než poptávka).

Příčinou nedostatečné úrody jsou bez pochyby letošní rekordní sucha na americkém kontinentu. Rok 2012 je nejteplejším rokem za posledních 117 let dle měření NOAA (National Climatic Delta Center and Applied Climate Information System). V období meteorologického jara, tedy od března do května, dosahovala průměrná teplota na území kontinentálních USA 13,9 °C, což je o 2,9 °C víc, než byl dlouhodobý průměr ve 20. století. Zároveň byla průměrná jarní teplota o 1,1 °C vyšší, než byl dosavadní rekord z roku 1910. Pozoruhodný skok v teplotě přímo navádí k myšlence dalšího škodlivého sucha v roce 2013.

Kalendářní spready na trhu se sójou nabírají býčí směr a posilují. Zejména futures spread červenec/listopad 2013 posílil z low +0,73 USD premia červencového kontraktu na +1,35 USD. Zvyšování cenového rozdílu mezi červencovým a listopadovým futures kontraktem sóji v roce 2013, čili posilování tohoto kalendářního spreadu, značí na fyzickém trhu v praxi obavy ohledně potenciálního nedostatku suroviny mezi koncem americké úrody sezóny 2012/2013 a začátkem jihoamerické úrody sezóny 2013/2014. Úroveň zásoby může tedy být velmi kritická v dubnu/květnu 2013.

Technický vývoj trhu se sójou od poloviny listopadu je BULL. 5. prosince trh nabral to správné momentum a signalizoval nám technický bull vstup. Jsme long futures na lednový kontrakt a korekce trhu bezpečně financujeme březnovou short CALL opcí. Další vhodnou obchodní strategií je koupit kalendářní spread na kontrakty červenec/listopad.

Více informací naleznete na: http://www.youtrader.eu/obchodni_tipy

 

Autor článku: Ing. Jiří Bárta, YOUTRADER s.r.o.
Datum: 18.12.2012

Jan Novotný

Jan Novotný

- nezávislý obchodník s komoditami a jednatel společnosti YOUTRADER s.r.o.


Jiří Bárta

Jiří Bárta

- nezávislý obchodník s komoditami a jednatel společnosti YOUTRADER s.r.o.

Jsme zkušenými tradery a aktivně obchodujeme s komoditami na světových burzách. Obchodováním komodit se zabýváme od roku 2005, kdy jsme objevili obrovský potenciál tohoto zajímavého oboru. Nejvíce se nám na obchodování s komoditami kromě výnosnosti líbí, že se jedná o skutečně férové tržní prostředí, kde svůj úspěch ovlivňujete Vy sami. Přímé obchodování na burze se stává čím dál více populární a dostupné, což bohužel vyvolává masivní dojem rychlého a snadného zbohatnutí. Ovšem pouhé otevření obchodního účtu a získání kvalitní platformy od brokerské společnosti k dosažení zisků nestačí.

Logo YOUTRADERSpolečnost YOUTRADER s.r.o. jsme založili za účelem zvýšení povědomí o dostupných finančních možnostech, s cílem dosažení úspěchu klienta v praxi. Pořádáme jedinečné kurzy, kde učíme klienty jak úspěšně a samostatně zhodnocovat kapitál na světových burzách. Kromě pochopení technických a fundamentálních aspektů obchodování se zaměřujeme také na psychologii hromadného obchodování a zvládnutí vlastní psychiky obchodníka. U nás dále získáte aktuální cenné informace pro okamžité otevření Vašich obchodních pozic a konkrétní obchodní strategie, které sami obchodujeme.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688